Pet pravil pri zamrzovanju hrane

So pravila, ki jih pri skladiščenju hrane v zamrzovalniku ne smete prekršiti.

17.9.2015 ob 8:00

sadje_shutterstock_218401189.jpg

Zamrzovanje hrane je preprost in tudi zato priljubljen način shranjevanja živil.

Že slediš Mični na Facebooku?

A vendar gre tudi pri tem upoštevati nekaj pravil in tako ohraniti kvaliteto hrane, zdravje ter privarčevati električno energijo.

Zamrzovalnik mora biti poln: Če menite, da zaradi prenatrpanega zamrzovalnika ta porabi več elektrike, ste v zmoti. V resnici je zamrzovalnik veliko večji potrošnik, če je na pol prazen. Zamrznjena živila namreč ohranjajo nizko temperaturo, naprava pa zato potrebuje manj moči.

Pred zamrzovanjem vedno zavijte hrano: Hrana, ki je v neposrednem stiku z ledeno površino se lahko poškoduje in spremeni teksturo. Da bi to preprečili, živila pred zamrzovanjem vedno shranite v za to namenjene vrečke ali pospravite v drugo primerno embalažo.

Zamrzujte v manjših porcijah: Preden živila zamrznete, jih razdelite v manjše porcije. Na ta način boste lažje odtajali le tolikšno količino hrane, kot jo potrebujete.

Če v kvaliteto hrane dvomite, je ne zamrzujte: Hrana, ki ji je potekel rok uporabnosti, je že bila zamrznjena ali je predolgo stala na sobni temperaturi, ni primerna za zamrzovanje. Sicer izjemno nizke temperature morda ne bodo uničile bakterij na njeni površini.

Redno čistite zamrzovalnik:  Čeprav je za mnoge to prava muka, je potrebno zamrzovalnik redno čistiti. Sloji ledu, ki se v njem nabirajo znižujejo njegovo učinkovitost, poveča pa se tudi poraba električne energije. Prav tako se v slojih ledu lahko kopičijo virusi in bakterije, ki se prenesejo na hrano, od tam pa v organizem in tako ogrozijo zdravje.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)