8 genialnih varčevalnih trikov (v kratkem času lahko privarčujete več kot tisoč evrov)

Če ste v novo leto vstopili z zavezo, da boste izboljšali svoje varčevalne navade, vam bo teh osem nasvetov morda prišlo prav.

10.1.2023 ob 10:59 | Foto: GettyImages | Avtor: P. Pa.

8 genialnih varčevalnih trikov (v kratkem času lahko privarčujete več kot tisoč evrov)

Novo leto je kot nalašč za nove začetke. Če je ena izmed vaših zaobljub tudi ta, da v red spravite svoje finance in izboljšate svoj finančni položaj, smo za vas izbrskali nekaj najbolj priljubljenih varčevalnih izzivov.

52-tedenski varčevalni izziv

Kako deluje? 52-tedenski izziv traja 52 tednov. V prvem tednu položite na stran en evro, v drugem tednu dva, v tretjem tednu pa tri in tako nadaljujete vse do 52. tedna. Če boste vztrajali, boste na koncu privarčevali 1,378 evrov. Zveni obetavno in preprosto, kajne?

Če pa vas skrbi, kako boste ob vseh izdatkih konec leta dali na stran v enem mesecu več kot 200 evrov, pa lahko poskusite tako, da začnete v obratnem vrstnem redu in prvi teden na varčevalni račun položite 52 evrov, drugi teden 51 evrov, tretji teden 50 evrov in tako naprej, vse do 52. tedna, ko boste na stran dali en evro.

26-tedenski varčevalni izziv

Če se vam 52-tedenski izziv zdi predolg, si lahko omislite krajšega, takšnega, ki traja 26 tednov. Prvi teden prihranite 3 evre in nato vsak teden dodate temu znesku tri evre.

To pomeni, da v drugem tednu varčevanju namenite šest evrov, v drugem tednu devet, v tretjem 12 evrov in tako naprej vse do tedna 26, ko boste na varčevalni račun položili 75 evrov in boste na računu ugledali 1,053 evrov.

Brez zapravljanja

Gre za izjemno priljubljen izziv, ki si ga lahko prilagodimo svojim potrebam. Gre za načrt, pri katerem si določimo, za kaj bomo zapravljali denar in čemu se bomo za nekaj časa odpovedali.

Mnogi, ki se odločijo za tak način varčevanja, se odločijo, da bodo nekaj časa svoj denar namenjali zgolj nujnim življenjskim potrebščinam, kot so računi in živila, vsem ostalim pa se za nekaj časa odpovedo.

To pomeni tudi, da si obroke pripravljajo doma in izkoristijo brezplačne načine za zabavo.

Ker ta način varčevanja lahko vpliva na način življenja, je priporočljivo, da se ga lotite počasi in se odločite, da ne boste zapravljali za vikend. Čez nekaj časa dodate teden in nato časovnico razpotegnete na mesec.

Pravilo zaokroževanja

Pri tem načinu varčevanja gre za to, da ob vsakem nakupu zaokrožite navzgor in razliko nakažete na varčevalni račun. To pomeni, da če zapravite 24,30 evrov, na varčevalni račun nakažete razliko do 25 evrov, torej 0,70 evra.

Razliko do evra nekateri čez teden hranijo v hranilniku in jo potem konec tedna nakažejo na varčevalni račun.

Evro na dan

Veste, koliko bi privarčevali, če bi vsak dan na stran dali en evro? 365 evrov, kar je lahko lep znesek za varčevalni začetek, ki lahko dolgoročno vodi do večjih prihrankov. Varčevanje si lahko olajšate tako, da si vsak teden na varčevalni račun nakažete sedem evrov.

Finančni minimalizem

Vpeljevanje minimalizma v življenje je lahko koristno tudi za vaše finance. Če niste prepričani, ali je to za vas, poskusite s tedenskim izzivom. Če se bo obneslo, ga lahko podaljšate na mesec ali več mesecev.

Kaj je ključno pri tem izzivu?

Svoje izdatke omejite zgolj na tisto, kar resnično potrebujete ali vam je resnično všeč.

Zapravljanja se lotite na drugačen način, ne z vidika, kaj si lahko privoščite, temveč kako malo potrebujete, da to ne bi vplivalo na vaš način življenja.

To se lahko navezuje na to, da boste več obrokov pripravili doma in da boste raje hodili na brezplačne koncerte, kot da bi zapravljali denar za karte. Stvari, ki jih potrebujete, pa lahko najdete tudi v trgovinah z rabljenimi izdelki.

Evro za napako

Morda se sliši nekoliko trapasto, a vendar, na tak način lahko prihranite kar nekaj. Pri tem izzivu gre za to, da vsakič, ko zapravite več, kot ste nameravali, v hranilnik vržete evro.

Če ste si zadali, da ta teden ne boste jedli zunaj, pa ste to pravilo prekršili že drugi dan, v hranilnik vržete en evro. Prav tako v hranilnik vržete evro, če ste imeli kakšen impulziven in nepričakovan nakup.

Dodaten evro za vsako 'napako' vas ne bo pretirano udaril po žepu, a če želite ustvariti boljše varčevalne navade, je vsekakor bolje, da je teh nenujnih nakupov čim manj in da se slabih navad čim bolj otresete.

Obroke pripravljajte doma

Ste kdaj preračunali, koliko denarja porabite za dostavo hrane ali kosila v restavraciji? Ta izziv je po eni strani zelo enostaven in preprost, a hkrati tudi zelo zahteven, če niste navajeni pripravljati obrokov doma.

Ker ta izziv zahteva kar nekaj organizacije in priprave, se ga lahko lotite tako, da začnete z majhnimi koraki in postopoma. Ta izziv bo od vas zahteval, da organizirate tudi svojo shrambo.

Pri tem izzivu vam lahko pomagajo preprosti recepti in obroki, ki jih lahko pripravite vnaprej in jih nato samo pogrejete. Če niste prepričani, koliko denarja na mesec porabite za obroke v restavraciji lahko preprosto pogledate na svoj bančni izpisek.

Ko boste imeli pred seboj račun iz trgovine za nakup vseh živil, ki ste jih porabili za pripravo tedenskih obrokov, ga primerjajte s tedensko porabo za obroke zunaj in razliko nakažite na svoj varčevalni račun.

Povzeto po experian.com

Preberite še: Od bistre juhe do metinega čaja: 12 najboljših pijač za razstrupljanje po praznikih

Morda vas zanima tudi: Dragoceni nasveti znanega terapevta, s pomočjo katerih bo življenje lažje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)