7 stvari, ki jih ne shranjujte v kopalnici

So predmeti, ki jim s shranjevanjem v vlažni in topli kopalnici znatno skrajšate rok uporabnosti.

12.7.2018 ob 3:48

kopalnica_ogledalo_umivalnik_pipa_micna.jpg

Nedvomno imate zobno ščetko v kopalnici. Ob umivalniku. Logično, tam jo tudi uporabljate, vendar sta vročina v vlaga v tem prostoru tista, pod vplivom katerih se na njeni površini zadržujejo in množijo mikrobi.

Neprijetno res, a nesmiselno bi jo bilo zato imeti na nočni omarici. Je pa pametno razmisliti, da bi iz kopalnice odnesli nekaj drugih predmetov, ki jih praviloma shranjujete v njej. Med njimi sledečih sedem. 

Zdravila

Vsa leta imate zdravila, v posebni omari, pospravljena v kopalnici. Kar pa ni najbolj pametno. Kajti visoke temperature in vlaga negativno vplivajo na njihovo sestavo ter učinke. Prav tako shranjevanje farmacevtskih izdelkov v kopalnici skrajša njihov rok uporabnosti, kar velja za vsa zdravila, od protibolečinskih do kontracepcijskih tabletk in sirupov za najmlajše. Shranjujte jih v temnem, hladnem in suhem prostoru. Omarico z zdravili raje prestavite na hodnik.

Ličila in pripomočke za nanašanje ličil

Znova smo pri visokih temperaturah in vlagi. Te skrajšajo rok uporabnosti ličil in omogočajo, da se na njihovi površini hitro razmnožujejo bakterije, ki se med ličenjem prenašajo na kožo. Hkrati se lahko zaradi pogojev v kopalnici spremenijo odtenki izbranih šmink, pudrov ter rdečil.

Ne pozabite na čopiče za nanašanje ličil in spužvice, ki jih uporabljate v ta namen. Na njihovih površinah se prav tako kopičijo mikrobi in tudi plesni, ki škodujejo zdravju in lepoti vaše polti. Poskrbite, da jih boste redno čistili ter shranjevali v suhem prostoru, denimo v vaši spalnici.

zenska_licila_copici_micna.jpg

Rezila britvic

Dolga izpostavljenost vlagi jim prav nič ne koristi. Pod njenim vplivom namreč kovina lahko oksidira in zarjavi, s tem pa ogrožate svojo kožo. Tista, ki jo uporabljate, naj bo v kopalnici (če jo uporbljate večkrat, poskrbite, da se bo med posamičnimi uporabami povsem posušila) rezervne britvice pa shranite kje druge. Med zdravili na hodniku ali v predalu v dnevni sobi.

Parfume

Od tedaj, ko odprete stekleničko, vaša dišava zaradi oksidacije hitro izgublja svojo moč. Izpostavljenost visokim temperaturam in vlagi pa vse to samo še pospeši, saj se pod njunim vplivom spreminja molekulska sestava vsebine stekleničke. Parfum zato raje hranite na hladnem in suhem prostoru, kar pa kopalnica nedvomno ni.

parfum_steklenicka_micna.jpg

Elektronske napravice

Visoka vlaga poškoduje vse, kar je povezano z elektroniko: od radija do iPoda in polnilcev za telefone. Če naprave niso prilagojene pogojem v kopalnici (kot so električne zobne ščetke), jih shranjujte izven nje.

Lake za nohte

Ste kdaj opazili, da je lak za nohte nenadoma spremenil barvo? Če ste ga hranili v kopalnici, zagotovo vzrok tiči v dejstvu, da je bil izpostavljen vlagi in velikim temperaturnim spremembam. Raje zato lak shranite v hladilniku. Uporaben bo dlje.

lak_barve_micna.jpg

Kreme za sončenje

Te imajo omejen rok uporabnosti, če jih boste hranili v toplem prostoru, pa bodo uporabne krajši čas, kot je navedeno na embalaži. Krem za sončenje zato raje ne shranjujte v kopalnici. Le ob primerni hrambi boste z njimi res optimalno zavarovani pred sončnimi žarki.

Avtorica: M. FL., povzeto po pisanju portala Pure Wow
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)