7.4.2023 ob 9:15
Pred nami je velika noč, ko bo iz kuhinj omamno dišalo in se bodo praznično okrašene mize šibile pod dobrotami.
Med njimi so najopaznejši pirhi, šunka, hren in potica. Slednja je izjemen del slovenske kulinarične tradicije, je kraljica sladic in nosi oznako zajamčena tradicionalna posebnost, s katero je zaščitenih pet vrst potice glede na njihov nadev: orehova, orehova z rozinami, rozinova, pehtranova in pehtranova s skuto.
Kot večina jedi, ki se nesejo k žegnu, ima tudi potica simbolni pomen – je trnova krona, ki jo je nosil Kristus.
Pri pripravi velikonočnih dobrot gospodinje največkrat sledijo receptom prednic in navadam, značilnim za posamezne kraje. Lahko pa pripravite kakšno jed iz velikonočne košare, predstavljene na spletnem portalu Naša super hrana, ki spada pod okrilje ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ter zanjo izberete čim več kakovostnih slovenskih sestavin.
Potrebujemo:
Šunko dobro operemo v ne prevroči vodi. Postavimo jo v lonec in zalijemo z vodo, da ta sega malo čez meso. Kuhamo 1 uro.
Ko se šunka kuha, lahko pripravimo testo. Najprej naredimo kvasec. V skodelico nadrobimo kvas, mu dodamo žličko sladkorja in moke ter 2 žlici toplega mleka. Vse skupaj dobro premešamo in pokrijemo s krpo. Pustimo vzhajati približno 10 minut.
Moko presejemo v večjo skledo in po robu posolimo. Na sredini naredimo jamico, v katero vlijemo vzhajan kvasec. Premešamo in pustimo vzhajati še nekaj minut.
Medtem stopimo maslo v mleku in zmes ohladimo. Ko je ohlajena, jo vlijemo k moki. Začnemo mesiti testo. Gnetemo, dokler ne postane gladko in se neha oprijemati rok in posode.
Testo oblikujemo in ga pustimo vzhajati na toplem. Velikost testa se mora podvojiti, kar traja približno uro. Ko vzhaja, ga še enkrat dobro pregnetemo in postopek ponovimo.
Pečico vključimo na 180 stopinj Celzija. Pult potresemo z moko in na njem testo razvaljamo centimeter debelo. Nanj položimo kuhano šunko, premažemo z gorčico in posujemo s sveže nasekljanim rožmarinom. Vse skupaj dobro ovijemo in na robovih stisnemo skupaj.
Šunko položimo v namaščen pekač, posut z moko, in sicer tako, da je tisti del, kjer se testo stika, obrnjen navzdol. V skodelici razžvrkljamo jajce in z njim premažemo testo. Testo na vrhu malce prebodemo, da bo para med peko lahko uhajala ven. Pečemo 1 uro. Pečeno šunko malce ohladimo, razrežemo in postrežemo.
Potrebujemo:
Moko vsujemo v skledo in napravimo jamico. Vanjo zdrobimo kvas, dodamo sladkor in mleko ter malce premešamo in pokrijemo.
Počakamo 15 minut, nato dodamo stopljeno maslo in rumenjake ter zamesimo testo.
Testo položimo na pomokano desko, ga pokrijemo s prtičem in pustimo vzhajati približno uro. Razvaljamo ga na tanko, premažemo s čemažem in skuto ter solimo.
Zavijemo in razrežemo na širše rezine ter jih pustimo vzhajati še 20 minut. Rezine premažemo z jajcem in pečemo približno 25 minut na 180 stopinjah Celzija.
Potrebujemo:
Za testo:
Za orehov nadev:
Priprava testa: kvašeno testo lahko zamesimo s kvasnim nastavkom ali brez njega. Testo mešamo in mesimo tako dolgo, da je povezano, nelepljivo in gladko.
Brez vzhajanja: po mešanju pustimo testo počivati vsaj 15 minut. Nato ga pri strojnem valjanju razvaljamo na debelino vsaj 0,4 cm, namažemo, zvijemo in potico vzhajamo ter spečemo.
Z vzhajanjem: po gnetenju naj testo 15 minut počiva, nato ga pregnetemo, razdelimo v hlebce, glede na velikost potic, in jih zgnetemo, pokrijemo in pustimo, da vzhajajo. Vzhajano testo razvaljamo na debelino mezinca (od 0,5 do 1,5 cm) in ga oblikujemo v pravokotnik. Tako imamo pripravljeno testeno površino, ki jo namažemo z ustreznim nadevom.
Za orehov nadev zmlete orehe prelijemo z vročim mlekom in ohladimo. Zmesi primešamo vaniljev sladkor, sladkor, cimet, omehčano maslo in nazadnje še stepen sneg iz beljakov. Sneg je lahko narejen tudi iz beljakov in sladkorja. Nadev mora biti mazav, da se testo pri mazanju ne raztrga.
Za 1 kg kvašenega testa potrebujemo najmanj 1 kg orehovega nadeva. Potica mora imeti tri do štiri zavoje do srednje velikega modela (do vključno 29 cm premera), pri večjih modelih ima lahko zavoj ali dva več.
Z nadevom namažemo testo. Po namazanem nadevu lahko potresemo majhen del suhih mletih orehov. Testo z nadevom tesno zvijemo in zvitek položimo v okrogel potičnik, ki ga namastimo z maslom in pomokamo. Konca zvitka se morata dobro stikati.
Potico v pekaču pustimo vzhajati. Pred peko jo po želji premažemo z mešanico masla, mleka in rumenjakov ali s posamezno komponento. Na več mestih jo prebodemo do dna in pečemo na 160 do 180 stopinjah Celzija najmanj 40 minut. Temperaturo in čas peke je treba prilagoditi pečici in velikosti potice.
Potico stresemo iz potičnika tako, da je zgornji del spodaj, in jo ohladimo. Po želji jo potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo narezano na klinaste rezine.
Preberite še: Najbolj nenavadni velikonočni običaji s celega sveta
Morda vas zanima tudi: Fascinantno življenje prvega modnega oblikovalca (oblačil je tudi cesarico Sissi)
oddajte komentar