Velika noč in super ideje za okraševanje pirhov

Se boste okraševanja velikonočnih jajc letos lotili po ustaljenem receptu s preverjeno tehniko ali ste pripravljeni za eksperimentiranje? Imamo nekaj idej!

20.4.2019 ob 5:10

velina_noc_pirhi_barvanje_jajca.jpg

DIY (do it yourself) ali v prevodu naredi sam projekti so vedno priljubljena družinska dejavnost, saj druženje naredi še bolj zabavno in aktivno. Barvanje letošnjih velikonočnih jajc in ustvarjanje dekoracij naj ne bo zgolj naloga enega člana družine, ampak naj bo del zabave, povezovanja in ustvarjanja!

Tehnik ohraševanja pirhov je ogromno, pri vsaki hiši, ki ohranja tradicijo, pa obstaja kakšna preverjena metoda, ki je prešla iz prejšnje generacije. Tradicijo je treba spoštovati in ohranjati, a sem in tja lahko tudi preizkusimo kaj novega. Dejstvo je, da je bilo barvanje pirhov pred leti naloga gospodinj, ki so na naših tleh jajca najpogosteje barvale v listih rdeče čebule in teranu, ob čimer je pogosto zmanjkalo prostora za otroško ustvarjalnost. Letos zato to nalogo opravite v krogu družine! 

Osupljivi vzorci iz svile 

Ena od priljubljenih tehnik barvanja jajc je s svilo! V takšno blago z različnimi vzorci tesno ovijte jajce in ga spnite z elastiko. Zavito jajce nato zavijte še v bel bombaž in vse skupaj še enkrat zvežite z elastiko. V posodo z vodo dodajte dve žlici kisa in oblečena jajca skuhajte v njej. Temnejše barve, kot bo svila, bolj se bo ta odtisnila na jajca, več barve pa bo dala debelejša tkanina. Namesto svilenih rut torej raje uporabite stare svilene kravate, ki so najbolj primerne.

Večna klasika: čebulni olupki, teran in slanina

Eden najbolj priljubljenih naravnih načinov barvanja pirhov je s pomočjo čebulnih olupkov in terana, ki ju dodate v vodo, v kateri skuhate jajca. Ta bodo prevzela rdečkasto barvo, star trik gospodinj pa je, da obarvana jajca za večji sijaj podrgnete in premažete s kosom slanine. 

Nadgradnja: Če želite, da imajo rdeča jajca odtisnjene vzorce, uporabite najlonske nogavice in različne šablone – najbolj uporabno je listje iz narave – na primer deteljice, praprot ali listki bršljana … Listke zmočite v toplo vodo in jih prilepite na surovo jajce. Nato najlonke narežite na tako velike kose, da boste v vsakega posamično lahko zavili po eno jajce – pomagajte si z navadnimi elastikami. Najlonka bo poskrbela, da se vaša šablona – lističi – med kuhanjem ne bo premikala, na jajcu pa bodo deli, kjer so se držali listi, ostali v naravni barvi, medtem ko bo ostalo obarvano v rdečkaste tone.

Z voskom

Podobno kot zgornjo tehniko zavijanja rastlin in drugih šablon v nogavice, uporabite vosek! Vzorce na surovo jajce nakapajte s tekočim voskom iz prižgane sveče in jajce skuhajte v vodi, obarvani bodisi s čebulo in teranom, bodisi z drugimi jedilnimi barvami za pirhe. Če želite jajcu dodati še eno barvo, iz prvič obarvanega jajca postrgajte vosek in ga v drugi barvi namočite še enkrat – da se obarva še del, ki je bil prej pokrit z voskom. 

Dodatek: Ob barvah za živila, čebulnih olupkih in teranu, so naravna barvila, s katerimi lahko obarvate jajca še kava, kurkuma, špinača, rdeča pesa in posušene borovnice. 

micna6.jpg

Zabavne nalepke

Jajca lahko okrasite tudi z različnimi nalepkami – jim dodate vzorce – od pik, črt in trikotnikov, lahko pa jim prilepite obraz – nos, oči in usta.

Ustvarjajte s tempera barvo ali flomastri

Kdaj ste nazadnje uporabljali vodne tempera barve ali risali s flomastri? Če je odgovor: pri likovnem pouku v osnovi šoli pred več kot desetimi ali dvajsetimi leti, je čas, da jih spet primete v roke! Otroška ustvarjalnost je v resnici prisotna v kateremkoli življenjskem obdobju! Če vam je bolj pri srcu minimalizem, lahko na jajca enostavno pišete ali rišete s črnim flomastrom.

Spodaj dodajamo še šopek idej za sodobne pisanice z Instagrama.

A post shared by olive + piper (@oliveandpiper) on

A post shared by Riley & Grey (@rileyandgrey) on

A post shared by Chelsey Andrews (@thepapermama) on

Avtor: F. M.
Foto: Unsplash, Thinkstock

PREBERITE ŠE: Zala Đurić Ribič: Ljudje so polni predsodkov, ne vem, česa se tako bojijo ALI O kakšnem moškem prepeva čudovita Katarina Čas? Preverite sami! (video)

Ne spreglejte tudi: Zvezde plešejo 2019: Takšna lepotica je hči Tine Gorenjak


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)