Brez cenzure: 10 nasvetov za izjemen seks

Upoštevaj nekaj napotkov in izboljšaj vajino spolno življenje.

2.6.2018 ob 4:45

pestro_seksi_napotki_micna.jpg

Kadar se ujameš v dilemi, kako njemu in sebi zagotoviti kar najboljši seks, se praviloma ustaviš pri iskanju novih spolnih položajev. A vroč in zadovoljujoč intimen odnos je veliko več od spolnih poz.

"Prvi pogoji zanj so izbira pravega trenutka, odkrita komunikacija in spontanost," je za Marie Clare povedala klinična psihologinja in psihoterapevtka iz Švice, Bea Jaffrey. Z njo se strinja psihiatrinja in spolna terapevtka iz Hustona, Mary Jo Rapini. Kako po njunem mnenju zadeve v spalnici dvigniti na višjo raven?

Povej mu, kaj te vzburja

Strokovnjaki s področja spolnosti so si enotni: odkrita komunikacija je pot do boljšega seksa. Pri tem nimajo v mislih le porednega govora, temveč tudi jasno izražanje tistega, kar ti je všeč in onega, česar ne maraš. Uporabiš lahko besede, obrazno mimiko ali govorico telesa. Ko te razvaja z nečim, kar ti prija, ga nagradi z vzdihi, ki jih tako rad sliši. In če počne nekaj, kar ti ne odgovarja, ga diskretno vodi v drugo smer. Brez zadrege in brez sramu. Ter seveda prisluhni njemu.

Ne podcenjuj moči pohvale

Leta 2016 so v publikaciji the Journal of Sex Research objavili rezultate študije, v kateri je sodelovalo 39.000 heteroseksualnih parov, ki so bili v zvezi vsaj tri leta.

Kot zadovoljnejši s spolnim življenjem so se izrekli tisti, ki so si med intimnim aktom redno izmenjevali pozitivne afirmacije, skratka, pohvale in so se tedaj, ko se je kaj zapletlo, na račun tega znali pošaliti. Kot so ob zaključku zapisali avtorji, je pozitiven, sproščen odnos ključ do dobrega seksa. Zato nikar življenja ne jemlji preresno. Srečni pari se smejijo skupaj.

Bodi spontana

Celo odličen seks lahko postane dolgočasen in zapade v rutino. Da bi zadeve vselej ostale pestre in zanimive, si dovoli biti spontana. Če bi ga rada malo požgečkala ali poljubila na delček telesa, ki mu do sedaj nisi namenjala pozornosti, ne oklevaj. Če bi se rada ljubila v kuhinji, ga zapelji tam, morda celo v zadnji vrsti kina, če ti je na misel prišlo igranje vlog, ga doma pričakaj kot stroga učiteljica ali medicinska sestra. Vsak fant bo vesel takšnih drobnih, a več kot učinkovitih dokazov spontanosti, ki je še ena kvaliteta odličnega seksa.

Na predigro glej kot na dolgoročno dejanje

Priprava misli in telesa na seks naj se ne začne šele v spalnici. Predigra lahko traja cel dan. Z bolj ali manj očitnimi namigi, besednimi igrami, pomenljivimi kratkimi sporočili. Mentalna predigra ima na celotno dogajanje izjemen vpliv. Zato se drug z drugim igrajta ob vsaki priložnosti.

Vadi in ne pozabi na vitamin D

Vadba je ključna za zdravo telo in zdravo telo je predpogoj za dober seks. Med njo se izboljša krvni pretok, ta je zato znatnejši tudi v intimnih predelih in s tem pripomore k boljši spolni izkušnji. Da ne govorimo o pozitivnem vplivu na razpoloženje, libido ter na samozavest, ki ob redni vadbi zagotovo naraste in je prav tako en od pogojev za dober seks. Vsi tisti endorfini, ki se sproščajo med njo, tudi ne bodo škodovali.

Kaj pa vitamin D? Čeprav je pretiravanje s sončenjem telesu neprijazno, prav pod vplivom sončnih žarkov v koži nastaja vitamin D, ta pa je ključen za tvorjenje estrogena pri ženskah in testosterona pri moških. S tem pozitivno vpliva na poželenje. Zato si deset minut sonca na dan le privošči. Brez zaščitnih krem, seveda ne v najbolj vročem delu dneva.

Privoščita si jutranji seks ali popoldansko razvajanje

Kot zagotavljata strokovnjakinji, je največji krivec za odstopanja v spolnem poželenju med spoloma, stres. Medtem, ko moškim seks pomeni način sproščanja in premagovanja napetosti, pri ženskah prav zaradi stresa libido pade. Posledično zvečer, ko bi se oni radi sprostili, one s skrbjo pričakujejo nov dan in vse, kar jih še čaka, med rjuhami pa zavlada zatišje.

Rešitev? Jutranji seks. Nastavita budilko pol ure prej in si vzemita čas za jutranjo akcijo. Testosteron v moškem telesu je tedaj na višku, ti pa si spočita, jasnih misli, zato se bo tvoje telo na dražljaje primerno odzvalo. Ali si skok med rjuhe privoščita popoldne. Prav tedaj je libido žensk na najvišjem nivoju. Dejstva iz sveta narave, ki jih nedvomno gre izkoristiti.

Razširi besedišče

Umazane besede in njihov učinek v postelji, so velikokrat podcenjene. Prav te so namreč tiste, ki še kako lahko začinijo dogajanje in ustvarijo pravo vzdušje. Res je, da mnogim ne gredo zlahka z jezika, a z malo vaje bo nedvomno šlo. Lahko si pomagata tudi s katerim od erotičnih romanov, ga drug drugemu bereta izmenično in si v mislih slikata prizore, ki so opisani na straneh. Sčasoma bodo poredne besede z jezika tekle tudi brez primerne literature.

Igrajta se z igračkami

Zakonski in spolni terapevti svojim strankam pogosto svetujejo, naj raziskujejo svet spolnosti, tudi z igračkami, ki so temu namenjene. Skupaj izberita takšno, ki bo po volji obema in jo vključita v vajin spolni odnos. Ne omejujta se zgolj na vibratorje, izbira je res pestra in zagotovo bosta našla nekaj, kar bo v vajin seks vneslo novo dimenzijo.

Skupaj opravljajta dela

Naj se sliši še tako trivialno, a prav skupna skrb za dom in opravljanje del v njem je tisto, kar pare dodatno zbliža, jih hkrati razbremeni ter povezuje in ustvarja odlične pogoje za izvrstno spolno življenje.

Leta 2016 so v publikaciji Journal of Marriage and Family zapisali, da skupno opravljanje hišnih del spodbuja erotične občutke pri obeh spolih, saj med drugim nakazuje na enakopravnost partnerjev. Znanstven dokaz torej, da pari, ki kuhajo in pospravljajo skupaj, bolj uživajo v seksu. Več besed je odveč.

Bodita osredotočena na kvaliteto, ne na kvantiteto

Čeprav splošnega pravila, kako pogosto naj bi se ljubila ni, je ena zadnjih študiji vendarle prišla do zaključka, da je za srečno zvezo dovolj, če si čas za seks vzameta enkrat na teden. Povedano drugače: najsrečnejši so pari, ki enkrat tedensko skočijo med rjuhe in ne tisti, ki to počnejo vsak dan.

Nikar naj te torej ne skrbi, če v vajni spalnici ni vsak večer akcije. Poskrbi pa, da bo vroče vsaj enkrat na teden. Pa čeprav to pomeni, da bo dan za seks označen na koledarju.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)