Zaradi tega strahu vaše življenje ni tako dobro, kot bi lahko bilo (in nasvet, kako se ga znebite)

Splošno znano je, da je vse, kar si želimo, onkraj strahu.

18.9.2022 ob 8:00 | Foto: Unsplash | Avtor: D. L.

Zaradi tega strahu vaše življenje ni tako dobro, kot bi lahko bilo (in nasvet, kako se ga znebite)

Vse, kar je vredno imeti v življenju, ni enostavno doseči. Popolna služba ne bo pristala v vašem naročju in moški vaših sanj ne bo kar priplesal do vaših vhodnih vrat in vam izpovedal svoje ljubezni.

Če ne verjamete, da to drži, niste samo naivni, ampak se pripravljate na življenje, polno razočaranj.

Ena od osnovnih potreb, ki jih želimo čutiti v življenju, je sprejetost, zato je zavrnitev nekaj najslabšega, kar se nam lahko zgodi. Pogosto nas doleti, ko nismo v najboljšem obdobju, zato je padec še bolj neznosen.

Prisili nas, da ponovno preučimo vsa tveganja, ki smo jih z veseljem prevzeli, preden nam je spodneslo tla pod nogami. 

Kadar smo v dobrem obdobju, se počutimo samozavestni, močni in dovolj pripravljeni, da tvegamo. Toda če se tveganja ne obnesejo, čutimo boleče razočaranje.

Strah pred zavrnitvijo čutimo na vseh področjih življenja: tako na poklicnem kot v zasebnem življenju. Resnica je, da nas bo strah pred zavrnitvijo vedno zadrževal in vplival na našo osebno srečo - če mu bomo to dovolili.

Ne glede na to, ali so vas na prvem zmenku užalili; niste prejeli klica od moškega, ki je prisegel, da vas bo poklical, ali če ste bili zapuščeni zaradi druge osebe, v katero se je zaljubil vaš partner, smo vsi kdaj čutili pekoč občutek, ki ga sproži zavrnitev.

Toda, ko ugotovite, da ta moški sploh ni bil pravi za vas in ko ste prisegli svojim prijateljicam, da ste ga »tako preboleli«, se bo vaše vedenje z vašim naslednjim partnerjem spremenilo, ne da bi se zavedali.

Pravijo namreč, da lahko to, da se prvič zaljubiš in imaš strto srce, določi tvoje vedenje do konca življenja.

Če vam je nekdo zlomil srce, je vaša prva reakcija, da se zavarujete in zaščitite pred tem, da bi bili še kdaj zavrnjeni, zato se bojite odnosov, ki bi vam lahko izboljšali življenje na načine, ki si jih ne morete niti zamisliti.

Seveda lahko greste skozi življenje z zidom, debelim deset centimetrov in ovitim okoli vašega srca - in ja, verjetno ne boste več doživeli zavrnitve, ker nikogar ne spustite blizu.

Toda posledica te odločitve je, da boste morda zamudili nekaj neverjetnega.

Ne živite svojega življenja tako, da se ne prepustite ljubezni zaradi brezsrčnih dejanj vašega bivšega partnerja oz. partnerice.

Previdnost pri vstopanju v odnose je sicer potrebna, vendar to ne pomeni, da nikogar ne spustite blizu. To je namreč nezdravo in samo podaljšek vašega globoko zakoreninjenega strahu pred zavrnitvijo.

Podobno je na poklicem področju, kjer je zavrnitev neizogibna. Skoraj vsi jo bomo kdaj izkusili – vaše prošnje za zaposlitev bodo zavrnjene, razgovori bodo neuspešni in povedali vam bodo, da »niste tisto, kar iščejo«, da ste »premalo kvalificirani« ali preprosto »niste dovolj dobri«.

Če po enem »ne« zavrnete še en razgovor za službo, ne boste našli dela, ki vas osrečuje, zato boste nezadovoljni in nemotivirani.

Na žalost je zavrnitev del poti, na kateri vas kdaj užalijo, razočarajo in vam rečejo, da »niste pravi« – to se vam lahko zgodi na številnih področjih v življenju.

In verjemite, da niste edini. 

Življenje ni vedno preprosto, vendar je od nas odvisno, kako se odzovemo na zavrnitev. Bomo imeli zaradi tega slabo mnenje o sebi ali pa se bomo trudili, da se izboljšamo in ne obupamo?

Če citiram besede uspešnice skupine Chumbawamba Tubthumping: »Podrejo me in spet vstanem,« je to skoraj mantra za življenje, ki vodi do sreče in uspeha.

Bistveno je, da se znova dvignete in ljudem dokažete, da se motijo. Dokažite torej bivši oz. bivšemu, da je naredil napako (nekega dne bo to spoznal) in bodite tako uspešni, da bodo ljudje, ki so zavrnili vašo prošnjo za službo, to obžalovali.

Ne bojte se zavrnitve, raje jo sprejmite kot obljubo, da je nekaj boljšega tik za vogalom. Konec koncev, ko se ena vrata zaprejo, se druga odprejo. In skoraj vedno je zagotovljeno, da bodo to tista vrata, zaradi katerih boste natančno ugotovili, zakaj ste bili zavrnjeni. 

Prirejeno po Your Tango.

Preberite še: »Ti si se odločil, da greš, jaz sem ostala z zlomljenim srcem« (resnična izpoved o prebolevanju)

Morda vas zanima tudi: Ob smrti babice na dan prišli boleči spomini, ki Williama in Harryja vežejo na grad Balmoral


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)