24.1.2016 ob 8:00
Vam tudi pozimi zadiši sladoled, pa vas zato vsi gledajo malce postran? Po prepričanju večine naj bi namreč sladoled jedli le v času, ko je zunaj vroče in potrebujemo ohladitev. A to še zdaleč ne drži. Poglejte si nekaj razlogov, zakaj se velja z njim sladkati tudi pozimi.
Spremljajte nas tudi na Facebooku.
Dober in hranljiv
Sladoled je bogat z beljakovinami, kalcijem ter vitamini in drugimi minerali. Vsi dodatki v njem, denimo sveže sadje, še povečajo njegovo hranljivo vrednost. In čeprav se mu mnogi pozimi izogibajo prav zaradi tega, ker je mrzel, je, ker po temperaturi spominja na zunanje vreme, prav v hladnem delu leta odličen izbor. Ob uživanju namreč telo ni izpostavljeno tolikšnemu temperaturnemu šoku, kot kadar se z njim sladkate poleti.
Tudi zdrav
Zlasti, če vas boli grlo in vnetje ni premočno, ga sladoled prijetno ublaži. Ohladi namreč vneta mesta, oteklina na njih tako uplahne in požiranje je zato lažje. Ima pa sladoled še eno terapevtsko vrednost: primeren je za vse po operaciji mandljev ali žrelnice, saj se zaradi hladu zožijo krvne žile in zmanjša oteklina. S tem je tveganje za vnetje manjše, požiranje pa lažje.
Sladoled in kultura
Na to, kdaj uživamo sladoled, v veliki meri vpliva kultura. Pri nas je ta sladica res rezervirana za poletje, v skandinavskih državah in Rusiji pa je sladoled pozimi nekaj povsem običajnega. Poleti pa se krepčajo s toplim čajem prav zato, da ne bi bilo telo izpostavljeno prevelikim temperaturnim razlikam.
Še preprost recept
Za izdelavo preprostega sladoleda potrebujete 200 gramov domače marmelade, 150 gramov vode in pol litra smetane za stepanje.
Marmelado nekoliko zmečkajte in jo zmešajte z vodo. Stepite smetano, dodajte ji marmelado, zmes prelijte v posodo za zamrzovanje in postavite v zamrzovalnik. Med zamrzovanjem večkrat premešajte. Tako pripravljen sladoled položitev posodice in ga okrasite s smetano, sadjem ali čokolado.
Mična ima za vas še en slasten recept za zimski sladoled: Kremast zimski sladoled.
Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock
oddajte komentar