Zakaj morate vsak dan jesti čokolado

Žlahtna sladica je v pravi obliki in zmernih količinah pravi balzam tako za dušo kot telo.

10.1.2016 ob 9:15

shutterstock_bg.jpg

Sladkanje s temno čokolado je pogoj za boljše zdravje, trdijo strokovnjaki. Številne raziskave so namreč pokazale, da čokolada z velikim deležem kakava pozitivno vpliva na dušo in telo posameznikov. Ne verjamete? Berite naprej in spoznajte, zakaj bi morali vsak dan jesti čokolado.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Krepi stene krvnih žil

V temni čokoladi je veliko antioksidantov, ki telo varujejo pred škodljivim delovanjem prostih radikalov. Flavonoidi v čokoladi delujejo protivnetno, procianidi pa širijo krvne žile in preprečujejo poškodbe na njihovih stenah.

Spodbuja pretok krvi

Raziskava, katere izsledke so objavili v publikaciji Journal of the American Heart Association, je pokazala, da uživanje temne čokolade spodbuja pretok krvi. V njej so sodelovale osebe s periferno arterijsko boleznijo. Gre za nevarno obolenje, ki prizadene arterije na perifernih delih telesa, torej v okončinah, zato je zmanjšan dotok krvi vanje, s tem pa ovirano ali celo onemogočeno gibanje. Pri sodelujočih, ki so vsak dan zaužili 40 gramov temne čokolade s 85 odstotki kakava, se je stanje v primerjavi s tistimi, ki čokolade niso jedli, izboljšalo za 15 odstotkov.

Znižuje krvni tlak

Antioksidanti v kakavu znižujejo krvni tlak. Vsakodnevno uživanje šestih gramov čokolade v roku 18 dni lahko zniža sistolični in diastolični krvni tlak za dva do tri odstotke.

Zmanjšuje holesterol v krvi

Če imate težave s prevelikim holesterolom, jejte temno čokolado. Ena od nizozemskih raziskav je dokazala, da je z rednim uživanjem temne čokolade mogoče slabi holesterol (LDL) zmanjšati za 12 odstotkov. Obenem je bil zabeležen porast dobrega oziroma HDL-holesterola.

Blaži učinke stresa

Stres je ena največjih tegob sodobnega človeka. Temna čokolada je učinkovita tudi v boju z njim. Zmanjšuje namreč količino kortizola in adrenalina v telesu s tem pa blaži občutke napetosti.

Ni vsaka prava

Več kot je kakava v čokoladi, več je njenih prednosti za zdravje. Bela in mlečna čokolada nista priporočljivi, saj vsebujeta veliko sladkorja, maščob in kalorij. Seveda pa je ob vseh omenjenih tegobah poleg zmernega sladkanja s temno čokolado treba upoštevati tudi druga priporočila za zdrav način življenja.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)