Za srečo posnemi čimveč selfijev

Je zaradi njih Kim Kardashian vedno nasmejana?

21.9.2016 ob 6:00

kim_RTSEKYV.jpg

Sovražniki selfijev, pozor! Tisti fotoaparat (ali telefon) pred obrazom, je kaj lahko skrivna sestavina sreče. Vsaj, če gre verjeti izsledkom nove raziskave, ki so jo izvedli znanstveniki na univerzi Kalifornija. Ti so namreč v svojem delu spoznali, da fotografiranje sebe osrečuje, zaključke študije pa objavili v izdaji Psychology of Well-Being.

Več namigov za srečno življenje poiščite na Facebooku

Med njenim potekom so avtorji podrobno spremljali dnevno rutino 41. študentov. Vanjo je bilo vključenih 28 žensk in 13 moških. Zlasti so se osredotočili na njihove glavne zadolžitve, torej na obiskovanje predavanj in opravljanje domačih nalog (kar seveda znatno vpliva na počutje in od tam gre to lahko samo še navzgor).

V prvem tednu, so bili študentje naprošeni, naj skrbno zapisujejo svojo voljo, počutje, vzpone in padce ter zlasti, kaj je potrebno, da se jim razpoloženje znatno spremeni. Pa naj si bo na boljše ali slabše. V naslednjih treh tednih so ob izražanju počutja morali sodelujoči v roke vzeti še fotoaparate, oziroma mobilne telefone.

Izvajalci študije so  jih ob tem naključno razdelili v tri skupine. Tisti v prvi so snemali selfije z nasmeški, oni v drugi so s fotoaparatom lovili posnetke prizorov, ki jih osrečujejo in tretji tisto, kar bi po njihovem mnenju osrečilo nekoga drugega, kateremu so ujeto v objektiv tudi poslali. 

Ob analizi več kot 2000 poročil o počutju so strokovnjaki zaključili, da se je to ob vključitvi fotografij izboljšalo v vseh treh skupinah, najbolj pa v tisti, kjer so sodelujoči snemali selfije. Ti so se tudi izrekli za samozavestnješe v primerjavi s prostovoljci in drugih dveh skupin.

Dve plati medalje

Res je sicer, da je bil upoštevan majhen vzorec in da so bili moški ter ženske zastopani v različnih številih, zato je izsledke težko posplošiti na širšo populacijo. A vendarle strokovnjaki zaključujejo, da je mogoče podati spodbudne novice glede uporabe sodobne tehnologije. Zlasti, ker več predhodnih raziskav opozarja zgolj na njene negativne učinke na mentalno zdravje in počutje. 

»Veliko je govora o tem, koliko negativnih  posledic ima uporaba sodobne tehnologije, vse več pa je tudi prizadevanj dokazati njene pozitivne plati. Prav naša poizvedba je ena v nizu teh,« je povedala avtorica Gloria Mark, profesorica informatike za omenjeni univerzi.

Morda prav v njej tiči skrivnost širokega nasmeha in uspeha  Kim Kardashian.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)