Vraža: Zakaj trkanje po lesu prinaša srečo

Čeprav je vraža razširjena, nihče natančno ne ve, kako naj bi trkanje po lesu vplivalo na srečo in od kje takšno prepričanje izvira.

3.3.2023 ob 5:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Vraža: Zakaj trkanje po lesu prinaša  srečo

Ena od najbolj razširjenih ter splošno znanih vraž govori, da trkanje po lesu prinese srečo oziroma zavaruje pred nesrečo. A čeprav je ta prisotna v mnogih kulturah, nihče natančno ne ve, od kje izvira.

Več teorij

Eno od najpogostejših razlag te vraže navaja, da izvira iz obdobja Keltov. Ti so verjeli, da duhovi in bogovi živijo v drevesih, trkanje po njih naj bi spodbujalo njihovo dobro razpoloženje, z njim naj bi prav tako prosili za zaščito pred nesrečo in izražali hvaležnost za srečo, ki je nekomu dana.

Druga teorija pravi, da so ljudje nekoč s trkanjem po lesu s hrupom, ki ob tem nastaja preprečili, da bi zli duhovi slišali hvaljenje s srečo, ki bi jo lahko zle sile, če bi jim prišla na uho, obrnile v nesrečo.

Kristjani trkanje po lesu za srečo pogosto povezujejo z dejstvom, da je Kristus pri križanju nosil lesen križ.

Novejša razlaga

Nekateri zgodovinarji menijo, da je vraža novejša.

Britanski folklorist Steve Roud v svoji knjigi Pripovedi igrišča (The Lore of the Playground), ki spremlja razvoj otroške igre piše, da trkanje po lesu izhaja iz igre dotakni se lesa (Tiggy Touchwood). Gre za igro, v kateri je igralec imun, če se dotika lesenega predmeta.

"Glede na to, da v igri les nudi zaščito, je velika verjetnost, da praznoverje, da trkanje po njem prinaša srečo in varuje pred nemilostjo, izhaja iz nje," piše avtor.

A konec koncev ni pomembno, od kje prepričanje, da trkanje po lesu prinaša srečo in preprečuje nesrečo, izvira. Pomembno je le, da, pa čeprav zgolj v mislih, varuje pred neprijetnostmi v življenju.

Povzeto po portalu 24sata

Preberite še: Končno obstaja izraz za enega od mojih najljubših občutkov (piše Danaja Lorenčič)

Morda vas zanima tudi: Dragoceni nasveti znanega terapevta, s pomočjo katerih bo življenje lažje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)