VIDEO: 3 presuljivi govori igralke Cate Blanchett o moči in pravicah žensk

Oglej si tri navdihujoče govore, v katerih se je Cate Blanchett brez dlake na jeziku zavzela za pravice žensk.

27.5.2018 ob 7:30

cate_blanchett_speach_govor.jpg

Cate Blanchett, igralka z močno karizmo in ogromno igralskega talenta, je pred nedavnim  praznovala 49. rojstni dan. Da ni le velika igralka, temveč tudi ženska, ki premore izjemen občutek za krivice in neizmerno moč ter voljo za njihovo odpravo, je dokazala vsaj ob treh priložnostih, na katerih se je brez dlake na jeziku zavzela za pravice žensk in opozorila na neenakost med spoloma v filmski industriji ter na vseh drugih področjih življenja. 

Govor na podelitvi Oskarjev leta 2014

Cate Blanchett je tedaj prejela Oskarja za najboljšo žensko vlogo v filmu Jasmine French, njen govor pa je ustvaril enega najbolj nepozabnih trenutkov na tej prireditvi. V njem je  tedaj Hollywood pozvala, naj ustvarja več filmov, kjer so v središčnih vlogah ženske ter poudarila, da ne gre za drugorazredne filme in da so v javnosti toplo sprejeti.

"V filmski industriji še vedno velja prepričanje, da so filmi, v katerih so središčni liki ženske, pri občinstvu slabše sprejeti in da zato prinašajo manjše dobičke. Temu še zdaleč ni tako. Publika si želi takšnih filmov in to niso drugorazredne storitve. Svet je vendarle okrogel, ljudje, zbudite se," govor Cate povzema People.

Govor ob podelitvi nagrad InStyla leta 2017

Cate je tedaj prejela nagrado za stilsko ikono. V zahvalnem govoru se je igralka zavzela za svobodno pravico do izbire oblačil in poudarila, da je lepota le del vsega tistega, kar lahko označuje vsako posameznico.

"Zame so resnične ikone ženske, ki so bile vedno samosvoje. Brez opravičevanja. Tiste, ki se zavedajo, da njihov videz ni vse, kar jih opredeljuje, temveč je samo delček celotne osebnosti.

To so ženske, ki se počutijo dovolj svobodne, da oblečejo tisto, kar si želijo in kar jim odgovarja. Vse smo rade videti privlačne ali, če hočete, seksi. Kar pa ne pomeni, da s tem želimo provocirati ali da s svojimi oblačili sporočamo, da smo lahke.

Dame, brez skrbi oblecite tisto, kar si želite. Sama osebno menim, da ste vse izredne," so govor igralke povzeli na portalu CeleBitchy.

Govor na filmskem festivalu v Cannesu letošnjega leta

V družbi 81. žensk se je Cate v tišini sprehodila po rdeči preprogi na filmskem festivalu v Cannesu. Skupaj z njimi se je povzpela na stopnice, ki vodijo v dvorano Palais des Festivals, v kateri se vsako leto odvija slovesnost in prebrala govor, v katerem je opozorila na neenakopravnost med spoloma v filmski industriji.

"Tu nas stoji 82 in predstavljamo število vseh žensk, ki so se od začetka tega festivala leta 1946, potegovale za prestižno nagrado. V tem obdobju je bilo v isti vlogi 1688 moških. V 71. letih je med člani žirije sedelo samo 12 pripadnic ženskega spola.

Ženske nismo manjšina, a trenutno stanje v naši industriji govori drugače. Vsaka od nas se  vsak dan sooča z lastnimi izzivi, danes pa stojimo tu skupaj, kot simbol naše vztrajnosti in predanosti napredku.

Me smo scenaristke, producentke, režiserke, igralke, agentke za talente, montažerke, distributerke, prodajne agentke in vse smo vključene v filmsko umetnost. Tukaj smo združene v znak solidarnosti do žensk v naši in vseh drugih branžah.

Nadejamo se, da nam bodo institucije omogočale enakopravnost in transparentnost v vseh izvršnih telesih in nam zagotovile varno delavno okolje. Od svetovnih vlad pričakujemo, da bodo poskrbele za enaka plačila in enake delavne pogoje ne glede na spol.

Zahtevamo raznovrstna delavna mesta in pošten odnos, ki bi najbolje odražal dobo, v kateri živimo. Svet, ki bi vsem ženskam, pred in za kamerami, omogočal z ramo ob rami hoditi ob moških kolegih.

Hkrati izrekam priznanje vsem moškim in ženskam po svetu, ki se borijo za te spremembe," njene besede povezma Variety.

Avtorica: M. FL.
Foto: Reuters Pictures


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)