Veste, kdaj je treba jedi dodati sol?

Testenine solite prej, gobe pa po kuhanju.

21.4.2017 ob 5:10

shutterstock_116159029.jpg

Seveda se zavedate, da preveč soli škodi, a dejstvo je, da gre za najosnovnejšo začimbo, ki jo dodajamo skoraj vsaki jedi. Morda pa še ne veste, da je treba pri kuhanju posameznih sestavin biti še posebej pazljiv, kdaj dodati sol. Poglejmo samo nekatere najosnovnejše primere – vse je seveda odvisno od tega, kaj sploh pripravljate.

Testenine

Kadar je govor o testeninah, jim je sol vedno treba dodati že na začetku kuhanja, torej jo dodate že vodi v loncu, kjer jih boste kuhali – takoj, ko voda zavre. Testenine vsebujejo škrob, ki med kuhanjem potrebuje veliko vode, da se zmehča, če bo tej vodi dodano malce soli, pa bo okus boljši.

PREBERITE še // Slaba in še slabša hrana za tvojo kožo

Riž

Podobno kot testenine tudi riž solimo že na začetku, saj riž prav tako absorbira precej vode. No, za riž boste potrebovali še manj soli kot za testenine. Med kuhanje se riž velikokrat spremeni v lepljivo gmoto, če boste sol dodali šele na koncu, pa se bodo njeni kristali dobesedno prilepili na riž, zaradi česar bo imel vsak grižljaj nekoliko drugačen okus.

Meso

Meso solite še pred začetkom peke, prav tako mu pred peko dodajte preostale sestavine. Meso bo tako okusnejše, pazite le, da soka  ne boste odvrgli, saj vsebuje pomembne sestavine, ki jih meso med toplotno obdelavo izloči.

PREBERITE še // Osem tednov. Toliko traja, da se odvadite soli

Krompir

Surovi krompir vpija več soli kot katera koli druga sestavina, zato priporočajo, da ga dodate jedi, ki je preveč soljena. Ko kuhate krompir, polovico odmerjene soli dodajte že vodi, preostanek pa dodajte, ko je krompir že kuhan. V tem času se vam prav lahko zgodi, da bo krompir že dovolj slan, tako da dodatne soli niti ne boste potrebovali.

Gobe

Za razliko od zgornjih sestavin pa je treba gobe posoliti na koncu toplotne obdelave. Ker so bogate z vodo, bodo, če jih boste prehitro posolili, prehitro izpustile svoje sokove, postale bodo gumijaste in manj okusne.

Avtorica: Mo. S.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)