Verjeli ali ne: Prijatelji vas poznajo bolje, kot se vi sami

To pa so vzroki za to.

25.7.2016 ob 12:00

poznajo.jpg

Se vam kdaj zazdi, da vas vaši prijatelji poznajo bolje, kot se poznate sami? Da natančneje predvidijo, kako se boste na določene situacije ali besede odzvali? Velikokrat se ne motite. V resnici ljudje, ki so vam blizu, neredko o vašem obnašanju vedo več od vas, za kar so zaslužni trije ključni dejavniki socialne zaznave.

Več zanimivosti najdete na Facebooku.

Neobjektivnost in slepljenje samih sebe

Ko gre za samopodobo, smo velikokrat dokaj neobjektivni. Vsak o sebi namreč rad verjame, da je dober, pameten, prijazen in premore še celo kopico pozitivnih lastnosti. Takšen pogled nase je v resnici obrambni mehanizem, ki pomaga ščititi velikokrat ranljiv ego in ohranjati pozitiven pogled nase. Tesni prijatelji pa vas seveda vidijo v malce drugačni luči in opazijo tudi tiste lastnosti, pred katerimi si sami največkrat zatiskate oči. To ne pomeni, da tudi oni niso pristranski, a vendarle ne v tolikšno meri, kot ste sami.

Opazovanje

Ste kdaj obstali brez besed, ko je en od vaših bližnjih prijateljev pravilno napovedal, kaj boste storili, čeprav bi sami z vso gotovostjo lahko zatrdili, da ste se odzvali povsem spontano in nepredvidljivo? Najbrž da, kajti oni vas opazujejo v različnih situacijah in so pozorni na vzorce obnašanja, ki se jih sami sploh ne zavedate. 

Oni vidijo izraz na obrazu, kadar nekdo vdre v vaš osebni prostor, opazujejo vašo neverbalno komunikacijo in so pozorni na barvo glasu, ki pove več kot besede. Vi se teh odzivov velikokrat sploh ne zavedate, vaši prijatelji pa ne bi bili dobri, če jih ne bi opazili in s tem vedeli, kakšna bo vaša reakcija, ko se vam bo na naslednji zabavi približal nekdo, ki vam je všeč, ali nekdo, ki ga že na pogled ne marate.

Pripisovanje pomena okoliščinam

To je ključni razlog za to, da vas prijatelji poznajo bolje. Gre za pripisovanje krivde. Medtem ko sami svoj neuspeh opravičujete s številnimi dejavniki (oslepilo me je sonce, bil sem pod prevelikim pritiskom in podobno) je opazovalec bolj objektiven in večjo težo kot okoliščinam pripisuje dejanjem. In posledica: vi krivite sonce, stres ali zoprnega šefa, drugi krivdo pripisujejo vam. Ker vas vaši prijatelji v podobnih zagatah vedno znova tolažijo in poslušajo, bodo natančno vedeli, kaj boste kot razlog za neuspeh navedli, ko vam bo znova spodletelo. Še preden se boste začeli opravičevati.

Kako to spremeniti?

Najprej: do sebe bodite pošteni. Sprijaznite se s svojimi napakami in nase poglejte z bolj kritičnimi očmi ter sprejmite objektivno odgovornost za vse, kar se vam zgodi. Pa naj bo to dobro ali slabo. In še: potolažite se z dejstvom, da tudi prijatelji nimajo vedno prav. Konec koncev ste človek, ki se, glede na počutje, razpoloženje, zdravje in stres, na povsem enake situacije lahko odzove čisto drugače.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)