Veliko razlogov za sladkanje z marelicami

Veste, da so eden najbogatejših naravnih virov vitamina A, C in tistih B kompleksa?

18.8.2015 ob 10:00

shutterstock_86127415.jpg

Hranljive snovi iz marelic blagodejno vplivajo na srce in oči, v njih prisotna rastlinska vlakna pa varujejo in težavami s prebavili. Na zdravje izjemno pozitivno vpliva visoka vsebnost beta karotena in likopena, ki ščitita pred slabim holesterolom in vplivom prostih radikalov.

Potrebujete natančnejše razloge, zakaj bi jih morali jesti večkrat?

shutterstock_301121918.jpg

Proti kašlju. Marelice pomagajo pri kašlju, ki je posledica suhega grla in žrela, premagujejo utrujenost in slabo koncentracijo, pozitivno vplivajo na prebavo ter so močan antioksidant.

Proti slabokrvnosti. Priporočljive so za slabokrvne osebe, saj imajo visok odstotek železa.

Za zdravo polt. Sveži sok marelic je priporočljiv za nego kože pri kožnih boleznih, zaužit pa ohlaja, pospešuje izločanje strupenih snovi iz telesa ter spodbuja prebavo. Prav tako je tudi s pitjem soka mogoče ublažiti kožne ekceme in posledice opeklin.

shutterstock_108845033.jpg

Proti raku. To sadje vsebuje vitamin B 17, tako imenovan amigdalina, ki je zaslužen za zaščito pred rakom saj uničuje kancerogene celice.

Za boljše delovanje možganov. Nekatere raziskave so pokazale, da lahko marelice izboljšajo delovanje možganov in da spodbujajo intelektualno mišljenje.

Za zdravo srce. Marelice so bogate s kalijem, ki je naravno zdravilo za  najrazličnejše bolezni srca, ter antioksidantom likopenom, borcem proti rakavim obolenjem.

Za dober vid. Trije sadeži na dan pokrijejo kar 50 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu A, ki je zaveznik lepe kože in zdravih oči.

shutterstock_291791327.jpg

Dobrodošle v kozmetiki. Poleg tega so koščice marelic bogate z beljakovinami in esencialnimi maščobnimi kislinami in iz njih pridobljeno olje je izjemno cenjeno v kozmetični industriji ter se uporablja v preparatih za nego suhe kože s prvimi znaki staranja.

Na srečo je njihova sezona na vrhuncu, zato si jih kar največkrat privoščite. Res pa je, da zaradi visoke vsebnosti bakra nosečnice z njimi ne bi smele pretiravati. Tri do šest sadežev na dan pa jim zagotovo ne bodo škodovali.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)