Učinkoviti načini za dvig motivacije

Ker včasih preprosto zmanjka volje.

18.2.2018 ob 6:00

motivacija_micna.jpg

Včasih največjo oviro pri doseganju zadanih ciljev sebi predstavljamo sami. Motivacija noče sodelovati in volja je na psu. Na srečo obstajajo preprosti nasveti, kako oboje povrniti in ohraniti na zavidljivi ravni.

Postanite jutranji tip

Seveda, ni vsak jutranji človek. A kot so na podlagi študije povzeli v časopisu Health Psychology, je navade lažje spremeniti in osvojiti zjutraj, ko je raven kortizola v telesu na samem višku. Zato: namesto, da z obiskom telovadnice odlašate vse do popoldneva, vstanite uro prej in se telesni vadbi predajte zjutraj, preden se odpravite na delo. Se komaj poberete iz postelje in pravočasno primajate v službo? Torej v jutranjo rutino umestite jogo, ki jo lahko izvajate v postelji. Dobesedno.

Povejte prijateljem

Raziskava univerze Dominican iz Kalifornije, ki jo povzema portal Pure Wow, je dokazala, da so posamezniki za 35 odstotkov uspešnejši tedaj, ko svoje cilje zapišejo na papir in jih delijo s prijatelji, ki na takšen način lahko spremljajo njihov napredek. Edina težava: ne zanima vseh, kako pridno osvajate nove plesne korake. In rešitev: izberite prijatelja, za katerega veste, da vam bo stal ob strani in s katerim bosta skupaj ob kavici enkrat na teden ocenila vaše napredovanje.

Zadajte si roke v dnevih in ne mesecih

Preprosta zvijača: namesto, da si zadate, da boste v enem mesecu končali s projektom ali pretekli načrtovano dolžino, si recite, da boste nalogo opravili v tridesetih dneh. Po poročanju časopisa Psychological Science, ni vseeno kako definirate termine. Če so ti določeni s krajšimi časovnimi obdobji, se je s cilji lažje poistovetiti, s tem pa so navdih, motivacija in volja na višji ravni. Pa čeprav je časovno obdobje v končni fazi povsem enako.

Bodite sam svoj navijač

Kaj vas najpogosteje spremlja tedaj, ko motivacija pade? Negativne misli. In najlažje jih je pregnati tako, da si dopoveste, da vam v resnici gre čudovito. Tako so na podlagi študije zapisali v eni od izdaj revije Medicine & Science in Sports & Exercise.  Tam so navedli, da so kolesarji, ki so si med kolesarjenjem ponavljali pozitivne stavke, denimo: zmorem, to zame ni pretežko,  lahko prekolesarili večje razdalje od tistih, ki si niso pomagali s tovrstno spodbudo.

Takšno motivacijsko prigovarjanje samemu sebi je prav tako zmanjšalo občutek napora (čeprav je bil ta glede na bitje srca in dihanje enak, kot pri drugi skupini). Če se vam glasno prigovarjanje, kako čudoviti ste medtem, ko se potite na tekočem traku, zdi malo smešno, naj vam povemo, da je ponavljanje manter v misli prav tako učinkovito.

Zadajte si specifične, ne ohlapnih ciljev

Denimo, da so vaše sanje nekoč imeti svoje podjetje. Če začenjate z dna, se zdi to dokaj oddaljen cilj. Zato načrtujte po korakih: najprej ideja, nato poslovni načrt in tako naprej.

Po navedbah ameriškega združenja psihologov so ljudje, ki si zadajo majhne, a specifične cilje, za 90 odstotkov uspešnejši pri doseganju teh, kot tisti, ki ciljajo dlje in na dolgi rok.

Kadar ste torej preobremenjeni, svoje velike načrte razdelajte na več manjših nalog. Pa čeprav je to zgolj poslan e-mail na pravi naslov.

Verjemite vase

Sliši se osladno, a je resnično. Ljudje, ki verjamejo, da so sposobni in da imajo moč, zmorejo več. V študiji, ki jo povzema Journal of Personality and Social Psychology, so strokovnjaki spremljali 153 študentov in ugotovili, da so tisti, ki so verjeli, da je njihova moč neskončna (in ne omejena, kar je veljalo za drugo skupino), redkeje odlašali z učenjem, redkeje jedli nezdravo hrano ter se niso predajali impulzivnim nakupom. In še: imeli so boljše ocene. Skrajni čas je, da svoje stene oblepite z motivacijskimi citati.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)