Težko prenašam, da nekdo do kosti obere osebo, za katero si domišlja, da jo pozna! #kolumna

Ker ji pač sledi na vse omrežjih.

13.9.2017 ob 7:19

jiri-wagner-270258.jpg

Zadnja leta opažam vedno bolj rastoči fenomen ustvarjanja fenomenov. Vsaka situacija, še zlasti pa tiste, na katere nimamo vpliva, se izkoristi za to, da se jo napihne, do kamor pač gre.

Prva taka je vreme. Poletje. Tipično najbolj vroči letni čas, in ko je tri dni zapored temperatura 31 stopinj, povsod, na facebooku, po poročilih, med ljudmi … povsod, čisto povsod isto: vročinski val. Prvi val, drugi val … da je vse skupaj slišati še bolj dramatično. To je tudi vroča tem v medsebojnih debatah, pri objavah na omrežjih in na splošno hvaležna tema, ko ne veš, kaj bi drugega. Še pred desetimi leti za izraz vročinski val nisem slišala, vsaj ne v našem območju seveda. Enako velja za dež. Priznam, na živce mi gre, prav tako mraz, ampak … cel teden dežja ni poseben čudež, sploh pa ne spomladi in jeseni. Seveda izvzemam situacije, ko hudi nalivi povzročijo poplave in škodo, ko toča poleti uniči pridelek, ampak en teden običajnega dežja jeseni ni ravno novica za na prvo stran vseh časnikov – ali pa sem samo jaz čudna! Počakajmo na prvi sneg: najbolj običajna stvar sredi zime. Vsaj včasih je bila, danes pa je sneg sredi decembra najbolj senzacionalna novica in predvsem razlog za totalno zmedo na cesti in v celi infrastrukturi.

Ampak pustimo vreme za hip, ker nimam namena postati vremenski analitik. Služi mi samo kot izhodišče za razmišljanje, da smo ljudje svoja zanimanja tako očitno prestavili s sebe na druge – naj bodo to izjemni dogodki (ki sploh niso izjemni) ali pa drugi ljudje, najraje 'javne osebnosti'. Kdo je noseč, kdo je šel na tržnico kupit bio korenček, kje zvezdnica, ki bo kmalu mamica, nakupuje opremo za dojenčka … V poplavi vseh nebistvenih informacij, ki so očitno dandanes še kako bistvene, v poplavi senzacij (hej, hladni val septembra, 18 stopinj je že tri dni zapored!), šokantnih odkritij in predvsem jamranja glede vsega smo pozabili, kaj je res pomembno. Šokantno. Izjemno. Kaj je tisto, čemur se bojimo pogledati v oči, in zato raje gledamo drugam? Smo tako nezanimivi ali smo zabredli tako daleč, da bi bil pogled v ogledalo preveč boleč?

Pred časom mi je posredno prišla na pot ženska, ki je o meni vedela vse, od tega, kdo so moji prijatelji, do tega, kje vse sem se pojavila in kdaj pri nas kuha mož (ne pa jaz). Najbrž ve še mnogo več, ampak že to je bilo dovolj, da več nisem želela vedeti. Dobro, danes v instagram in facebook svetu res ne moremo pričakovati anonimnosti, če smo 'prodali' svoje podatke omenjenima omrežjema, ampak ker se nimam za javno osebnost, me je dejstvo, da si nekdo krajša čas z nabiranjem informacij o meni, malo streznilo. Predvsem pa me je v hipu preplavil občutek nelagodja, tega, da sem opazovana in analizirana na način, ki mi nikakor ne ustreza. Opažam, da so se ljudje začeli na meni strašljiv način zanimati za druge. Novica o tem, da je vojvodinja Cambriška noseča, je pač novica svojega ranga (čeprav mi je simpatična, vseeno ne razumem fenomena te nosečnosti – mlada ženska, vsekakor v rodni dobi, je pač noseča, in to ne prvič, torej?), ampak ukvarjanje s podrobnostmi o ljudeh, ki jih sploh ne poznaš zares niti niso 'slavni' (kajti to je kategorija, ki v naši deželici šteje ogromno) in v tem smislu napol javni, se mi zdi pa obupno nesprejemljivo. Zakaj bi nekoga zanimalo, da neka vidnejša npr, blogerka vedno hodi naokoli v razvlečenih črnih oblačilih in nenaličena, ko pa bi vendar baje MORALA obleči še kaj drugega in si nanesti vsaj malo maskare in glosa. Omenjena oseba je ta hip fiktivna, ampak z malo spremenjenimi podatki bi postala resnična. Z ljudmi, ki tako analizirajo (no, ženske so, vse brez izjeme), se vedno težje družim. Vedno težje prenašam primitivizem tega, da nekdo do kosti obere osebo, za katero si domišlja, da jo pozna. Ker ji pač sledi na vse omrežjih. In kdaj misli imeti kaj otrok? In kaj si ona predstavlja, da ženski v njenih letih pristajajo tako dolgi lasje? Lahko bi oblekla še kaj drugega, ne pa vedno otročjih oblek. Itd. itd. Itd.

Za konec ti še povem senzacionalno novico. Dež bo z izjemo srede, ko bomo ves dan poslušali novico, da NE pada, padal še ves teden. Deževalo bo. Dež bo moker in, pazi – ohladil bo ozračje na JESENSKE temperature. Upam, da bomo to senzacijo preživeli karseda mirno in brez zapletov.

Kolumno je napisala Katarina Mihelič Bajt

Foto:  Jiří Wagner/Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)