Teh 10 stvari samozavestni ljudje nikoli ne počnejo

Čas bi bil, da jih iz svoje rutine črtate tudi sami.

23.5.2019 ob 5:10

samozavest_sreca_kariera.jpg

Največji strah mnogih je, da jih drugi ne bi sprejemali. Zaradi obnašanja, oblačenja, porekla, mišljena ali česarkoli drugega. In prav ta strah je tisti, ki ga samozavestni ne poznajo. Oni ne čutijo nikakršne potrebe po tem, da bi se pred drugimi morali zagovarjati, jim pojasnjevati svoja dejanja in ne dopuščajo, da bi jim drugi sodili.

Oni se preprosto sprejemajo in cenijo svojo edinstvenost, ter jo delijo z drugimi. Bi jim radi bili podobni? Na srečo se je samozavesti mogoče priučiti. Prvi korak k temu pa je izogibanje stvarem, ki jih tisti, ki verjamejo vase, nikoli ne počno. Tu je deset takšnih.

Ne iščejo potrditve in ne dovoljenja

Samozavestni ljudje ne iščejo dovoljenja za dejanja in odločitve. Zavedajo se, da so te sposobni sprejemati sami in za to ne potrebujejo potrditev sodelavcev, partnerjev, prijateljev, družine, znancev. To sicer ne pomeni, da mnenja drugih preprosto ignorirajo. Poslušajo jih, o njih razmislijo, a končno odločitev vedno sprejmejo na podlagi svojih občutkov, potreb in želja.

Za nevšečnosti ne krivijo drugih

Vedo, da odločitve prinašajo posledice. In tudi, da te niso vedno prijetne. A ker jih sprejemajo sami, sami nosijo tudi vse tisto, kar te prinesejo. Kadar se kaj zalomi, zato ne krivijo nikogar, temveč zgolj sebe, se na napakah učijo ter se trudijo, da jih naslednjič ne bi ponovili.

Ne bojijo se izzivov

Ni jih strah stopiti iz svoje cone ugodja. V resnici se veselijo vedno novih izkušenj ter izzivov, negotovosti, ki jih ti prinašajo, pa jim zagotavljajo moč za doseganje novih ciljev. Ne postavljajo si meja, ne omejitev, temveč vsak dan znova širijo svoja obzorja.

Ne dvomijo vase

Ker so prepričani vase, v svoje odločitve in postopke, verjamejo v končni uspeh. Četudi se zadeve včasih ne odvijajo njim v prid, ne obupajo saj vedo, da so vse odločitve sprejeli z namenom in da bodo s časoma premagali ovire, ter dosegli svoj cilj.

Ne ponižujejo drugih, da bi sami bili videti boljši

Ena ključnih lastnosti samozavestnih je sposobnost ceniti sebe, ne da bi zato morali poniževati druge. Vedo, da njihova vrednost ni odvisna od prijateljev, sodelavcev ali znancev, temveč samo in zgolj od njih samih.

Ne obremenjujejo se s tem, kaj o njih mislijo drugi

Nikoli se ne trudijo, da bi zakrili svoje morebitne pomanjkljivosti. Jasno jim je, da so samo ljudje in da jih imajo, ter jih brez zadrege pokažejo. Kaj si glede tega misli okolica, jih ne zanima. Radi se imajo in če jih drugi ne morejo sprejemati, jim je kaj malo mar.

Nikoli se ne odrečejo sanjam in ciljem

Te imajo jasno zastavljene in začrtane, ter jim sledijo ne glede na to, koliko ovir se na poti do njih pojavi. Trdega dela jih ni strah saj se zavedajo, da morajo cilje uresničiti sami in da le zagretost, zagnanost in predanost zagotavljajo prave rezultate.

Ne želijo navduševati drugih

Ne hvalijo se z denarjem, oblačili ali avtomobili. Vedo, da lastnina ne definira posameznika, ter da prava vrednost izhaja iz značaja in duše. Vtis, ki ga pustijo na druge je odvisen od njihovega dela ter odnosa do sebe in okolice, ne pa od materialnih dobrin.

Ne odlašajo

Stvari postorijo čim prej in tem bolje. Njihove prioritete so povsem jasne, zavzeto jim sledijo ter poskrbijo, da najprej opravijo tisto, kar je zanje pomembno. Oni ne čakajo, da se bo življenje zgodilo. Oni življenje ustvarjajo.

Ne strinjajo se z drugimi samo zato, da ne bi izstopali

Ne bojijo se zdrave debate ter nikoli ne zatrejo svojih prepričanj. Stojijo za njimi in jih vedno zagovarjajo, ne glede na to, koliko ljudi se z njimi ne strinja. Prav tako sprejemajo tuja stališča in se iz njih skušajo kaj naučiti. Dobro se zavedajo, da vsega ne vedo, ter so zato vedno odprti za nova znanja, ki jih lahko samo bogatijo ter še okrepijo njihovo samozavest.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: Najboljše ideje za brezplačno vikend razvajanje ali pa: Zakaj je ponedeljek tako grozen in kaj lahko storiš, da bo lepši

Preberite še: Sedem opravil, ki se jim ta konec tedna lahko izogneš


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)