Slovenca, ki potujeta 12 mesecev na leto in s tem celo služita

Lara Kamnik in Uroš Polajžer sta si ustvarila sanjsko službo, takšno, s katero brezplačno potujeta po vsem svetu.

29.11.2017 ob 8:30

1-min.jpg

Lara Kamnik in Uroš Polajžer sta popotniški par, ki stoji za blogom Your PassportČeprav v blogerskih vodah nista dolgo, pa od tega danes že lepo živita. Njun delovnik zahteva potovanja po vsem svetu, nočitve v prestižnih hotelih in fotografiranje osupljivih destinacij. V zameno za njuno oglaševanje na blogu in Instagramu, kjer jima na profilih @your_passage in @your_passport sledi že krepko čez 100 tisoč sledilcev, tako vse te kotičke sveta obiščeta brezplačno, v zameno za objave pa dobita tudi plačilo.

Pred sanjsko službo je Uroš delal na banki, Lara pa kot stevardesa, doštudirala sta management in novinarstvo. Trenutno se razvajata na Santoriniju, z Mično pa sta poklepetala o razgibanem življenjskem slogu, delu, ki ga morata vanj vložiti in radostih, ki jih prinaša.

2-min.jpg

Kako bi se predstavila tistim, ki vaju še niso srečali? 

Sva popotniški par, ki prihaja iz štajerskega dela Slovenije. Z željo po nenehni avanturi in razvoju fotografskih sposobnosti sva si naredila Instagram profila @your_passage in @your_passport. Odziv na najino delo je bil zelo pozitiven, zato sva se bloganja lotila resno in zavzeto ter do sedaj na profilih pridobila skupno že čez 100 tisoč sledilcev. Bloganje je trenutno tudi najin glavni in edini vir dohodka. 

Vajin življenjski slog je precej razgiban, saj potujeta 12 mesecev na leto. Kako pri tem usklajujeta življenje, ki sta ga pustila v Sloveniji?

Instagram je služba, ki vzame ogromno časa. Marsikdo se ne zaveda, da je vodenje uspešnega Instagrama in bloga enako vodenju svoje lastne revije, a brez pomoči. Sva lastnika, urednika, lektorja, pisca, fotografa, marketing ekipa, grafična dizajnerja, piarovca, financerja, tajnika, računovodji, itd. Delo nikdar ni končano in pomembno je, da ne izpustiva nobene dobre priložnosti, ki se pojavi, zato je tudi življenje v Sloveniji najinemu delu absolutno podrejeno.

2a-min.jpg

Instagram je postal vajina služba, kdaj in kako hobi preraste v posel?  

Na začetku sva na potovanjih v zameno za nočitve objavljala slike, ki sva jih posnela v teh hotelih – tako sva si zniževala stroške nočitev in hrane, ki predstavljalo večji del stroškov. Kasneje so naju začela kontaktirati različna podjetja in takrat se je hobi začel razvijati v posel. Spekter podjetij, s katerimi imava sedaj možnost sodelovanja, je zelo širok – praktično po vsem svetu.

Prve fotografije sta na Instagramu začela objavljati komaj pred enim letom, danes pa vama tam skupno sledi skoraj 100 tisoč ljudi. Kakšen je recept za grajenje takšne baze sledilcev? 

Za grajenje sledilcev je po najinem mnenju najpomembnejše, da se osredotočiš na določeno tematiko – najina so potovanja, da hkrati držiš konsistenco, si vseskozi prisoten, aktiven in odziven, pokažeš sledilcem, da jih ceniš, občasno z njimi deliš tudi svojo življenjsko zgodbo, pokažeš realno ozadje skozi "storyje", predvsem pa nič od tega ni zares pomembno, če tvoje fotografije niso brezhibne – Instagram je vizualna platforma in ne sprejme nobene izjeme.

2d-min.jpg

V družbi, kjer so redne službe in osemurni dopoldanski delavniki stalnica, je težko pojasniti, s čim se influencerji preživljajo. Kako ljudem odgovarjata na vprašanje, s čim služita in od kod finance za neskončna potovanja? O kakšnih zaslužkih pravzaprav govorimo?

Odgovor je v bistvu zelo enostaven – promovirava vse od destinacij do podjetij, ki nama pošljejo izdelke, ki jih potem poskušava na svojem blogu in Instagram profilih predstaviti na karseda privlačen način. Od tukaj torej najin prihodek, s katerim se da zelo lepo živeti. Seveda pa je zaslužek odvisen od števila sledilcev – več sledilcev kot imaš, višja je vrednost tvoje objave. O konkretnih številkah pa ne bi želela govoriti. 

Tudi potovanj si več ne rabiva financirati, saj so pokrita s strani podjetij in hotelov, s katerimi sodelujeva. S tem imava možnost izkusiti najbolj prestižne hotele na svetu, ki si jih drugače nikoli ne bi mogla privoščiti. Na primer Cavo Tagoo, Belmond, Four Seasons, Unico 20°N 87°W … Izračunala sva, da sva samo v obdobju zadnjih štirih mesecev nočila v hotelih, za katere bi skupno odštela 20.000 evrov. Najdražja vila je stala kar 3000 evrov na noč, najcenejša nočitev pa je bila v 250 evrov vredni suiti.

3-min.jpg

Kaj vse in koliko časa stoji za eno popolno fotografijo?

Pri fotografiji je za naju najpomembnejša dobra svetloba – najboljše izpadejo slike, ki so posnete v t.i. "golden hour", tako da je od tega tudi odvisno, kako dolgo traja, da posnameva dobro sliko. Je pa res, da sva na začetku porabila kar nekaj časa za fotografijo, ki jo sedaj posnameva z nekaj kliki. Potem je sliko seveda potrebno urediti, kar počneva v urejevalniku Lightroom.

Kakšno opremo uporabljata in od kod fotografski čut?

Uporabljava predvsem Nikon DSLR in DJI Mavic Pro, za podvodni svet tudi GoPro. Hvala za kompliment o fotografskem čutu. V resnici se še vedno učiva, vsak dan prinese kaj novega, sicer pa stremiva k temu, da deliva pristne, lepe in prijazne fotografije z ogromno dodane svetlobe. 

Predvidevam, da fotografirata eden drugega, kdo pa stoji za objektivom, ko sta na fotografiji oba? 

Tako je, fotografirava eden drugega, trenutke, na katerih pa sva na sliki oba, po večini ujameva s pomočjo tripoda.

4-min.jpg

Kdo so vajini sledilci, od kod prihajajo?

Najini sledilci prihajajo iz različnih koncev sveta, največ pa je Američanov, Angležev in Slovencev.

Komu pa sledita vidva? 

Sama slediva profilom, katerih tema so potovanja in tako redno spremljava, kaj počnejo nama podobni profili. 

Na podlagi česa izbirata naslednjo destinacijo? Jo določita sama in nato iščeta možnost zaslužka ali je sistem obraten? 

Nove destinacije so ponavadi vedno del kampanj oziroma projektov, ki jih predhodno načrtujemo skupaj s podjetji, s katerimi sodelujeva. Ugotovila sva, da se veliko lažje pogajava in posledično tudi doseževa boljše pogoje, če sva dovolj strpna in počakava, da naju kontaktirajo sami, kot pa če bi prva v stik stopila midva.

5-min.jpg

Kam vaju bo odneslo v prihodnosti? Koliko vnaprej so vajine poti načrtovane?

Najine poti so precej nenačrtovane. Zelo kmalu planirava obisk Združenih arabskih emiratov, vse ostalo pa je še v procesu dogovarjanja.

 

Avtor: Maja Fister

Foto: Your Passport


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)