Skrušeni ruski športniki ostali pred zaprtimi vrati. Športni pravnik: »To je cena vojne. Ni vprašanje, ali je pravično ali ne.«

Odvetnik specializiran za športno pravo Blaž Tomažin Bolcar pravi, da je izključitev ruskih športnih zvez s tekmovanj povsem zakonita. Športniki žal nosijo posledice sankcij proti Rusiji, tako kot jih bomo tudi vsi ostali na drugih področjih.

3.3.2022 ob 2:53 | Foto: Getty Images

Slika avtorja - Špela  Robnik Piše:

Špela Robnik

spela.robnik@delo.si

Skrušeni ruski športniki ostali pred zaprtimi vrati. Športni pravnik: »To je cena vojne. Ni vprašanje, ali je pravično ali ne.«

Te dni svet z grozo spremlja tragične posnetke iz Ukrajine, prav tako ukrepe, s katerimi skuša zahodni svet ustaviti rusko agresijo.

Svoj bes in nasprotovanje vojni sicer glasno oznanjajo tudi ruski športniki, se en za drugim pridružujejo pozivom za mir in delijo sočutje s svojimi ukrajinskimi kolegi, med katerimi so tudi takšni, ki so prekinili športne kariere in poprijeli za orožje. Rusom so na drugi strani zaprli vsa vrata, osramočeni, užaloščeni in seveda nič krivi zdaj en za drugim zapuščajo športna prizorišča.

O tem, ali je odločitev posameznih športnih organizacij in zvez pravična ali ne, je spregovoril strokovnjak za športno pravo Blaž Tomažin Bolcar.

Niso izključeni športniki, temveč zveze

»Dejstvo je, da imajo mednarodne športne zveze v svojih pravilnikih zapisane različne pogoje, pod katerimi je nacionalna panožna zveza lahko članica slednjih. Članstvo nacionalne panožne zveze v mednarodni zvezi namreč temelji na pogodbenem odnosu. Pravila mednarodnih športnih organizacij svojemu vodstvu omogočajo suspenz ali celo izključitev članic v primeru hujših kršitev pravil. Med slednjimi so gotovo tudi klavzule glede spoštovanja človekovih pravic, promocije miru, enakosti ipd.,« je uvodoma pojasnil.

Opozoril je tudi, da prihaja do napačnih interpretacij, da so izključeni ruski športniki.

»Niso, izključene so ruske zveze in ruski klubi. Športniki, ki so del teh, so lahko izključeni, medtem ko ruski športniki, ki igrajo v tujih klubih, nimajo nobene prepovedi nastopanja,« je pojasnil in tudi navedel primer Svetovne kolesarske zveze (UCI), ki je denimo ruskim kolesarjem iz ruskih ekip ponudila možnost, da se tudi zunaj prestopnega roka priključijo drugim ekipam, da ne bi ostali brez cele sezone. V tenisu pa na primer nastop športnikom iz Rusije ni prepovedan, temveč je prepovedana kakršna koli povezava športnika z Rusijo (zastava, himna, ipd.).

»Na drugi strani imamo tudi veliko drugih športnikov, ki so igrali za ruske klube. Prekinitev pogodbe jim omogoča višja sila. Imajo namreč ustrezno pravno podlago, da prekinejo pogodbo in zapustijo državo, ki je v vojni,« je še povedal.

Bi lahko zahtevali odškodnine?

Vendarle pa so zaradi teh potez ruskih športniki oškodovani, ostali so brez možnosti, da bi se borili za lovorike, ki jim navsezadnje nosijo tudi finančna sredstva. Osramočeni in razburjeni so denimo pred dnevi z Norveške odhajali ruski smučarski tekači, toda storiti ne morejo prav veliko.

Bi lahko športniki zahtevali odškodnine?

Tomažin Bolcar pravi, da ne, gre namreč za zakonito izključitev s tekmovanj. »Izključena je zveza, na podlagi pravil mednarodnih organizacij. Ta odločitev ni uperjena proti športnikom oz. posameznikom. Športniki, ki ne nastopajo za ruske panožne zveze oziroma ruske klube, lahko nastopajo.«

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by UEFA (@uefa_official)

Odvetnik tudi pravi, da je ta poteza sicer še en od načinov pritiska zahodne skupnosti na Rusijo, del posledic zaradi številnih (gospodarskih) sankcij, ki jih sprejemajo, pa bomo tako ali tako čutili vsi.

»To je cena vojne. Tu ni vprašanje, ali je pravično ali ne. Gre za ukrepe proti državi, ki izvaja agresijo, ukrepati je treba na različnih področjih, žal pa je eno teh tudi šport.«

Preberite še: Kdo je v resnici Olena Zelenska, prva dama Ukrajine

Morda vas zanima tudi: Kaja Avberšek, umetnica s Kickstarterja: Umetnost je vedno našla pot, tudi v najhujših vojnah #pozitivnazgodba


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)