To je šest najpogostejših prepirov med pari, ki pričakujejo dojenčka

Čeprav naj bi bil čas pričakovanja novega člana miren in prijeten, spori bodočih staršev še zdaleč niso izvzeti.

17.12.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

To je šest najpogostejših prepirov med pari, ki pričakujejo dojenčka

"Najpomembnejši dejavnik srečnega odnosa po rojstvu otroka je kvaliteta razmerja med nosečnostjo," je prepričana Rhona Berens, ki z nasveti pomaga bodočim ali novopečenim staršem ter navaja, da po nekaterih raziskavah kar 70 odstotkov parov okusi drastičen padec glede kvalitete zveze potem, ko se otrok rodi.

Da bi se temu izognili, Rhona niza šest najpogostejših sporov, ki so na dnevnem redu parov v pričakovanju in svetuje, kako jih rešiti ter s tem ustvariti dobro podlago za odnos med nosečnostjo in po rojstvu otroka.

Spor glede imena za otroka

Težava: vi bi radi otroka poimenovali s super modernim imenom, vaš dragi prisega na tradicionalna poimenovanja. Ali ste si vedno želeli dati sinu ime, ki ga je nosil vaš ded, dragemu pa to ni všeč. Skratka, poimenovanje otroka obema veliko pomeni in izbira imena se lahko hitro spremeni v gorečo razpravo.

Rešitev: dejstvo je, da sta mnenji in okusa obeh partnerjev enako pomembna, zato nihče ne sme vsiljevati svoje volje ter za vsako ceno vztrajati pri svojem izboru. "Če trenutno ne najdeta skupnega jezika, debato prestavita in jo znova začnita, ko bosta mirnejša ter bosta lažje našla kompromis. Pojasnita ozadja svojega izbora in vedita, najbrž bo moral vsak malo popustiti," priporoča psiholog John Gottman.

Spor zaradi sebičnosti in nerazumevanja

Težava: njega zaradi drugih obveznosti ni ob vaši strani na pregledih pri zdravniku, hkrati vam očita, da ste obsedeni z nosečnostjo in da govorite le še on njej, zato imate občutek, da od njega ne dobite prave podpore in ne razumevanja.

Rešitev: spoznajte se z drugimi nosečnicami, katerim boste lahko tožili o zatečenih nogah in slabemu spancu, saj vas bodo zagotovo razumele in vam ne bodo očitale, da se s težavami preveč ukvarjate. Bodite pa vztrajni, če med pregledi ob sebi pričakujete dragega. Če lahko urnik usklajujete vi, ga lahko tudi on.

"Partner ne more vedeti, kako se počutite in česa si v nosečnosti najbolj želite, zato je prav, da mu to pojasnite in izpostavite želje, ki jih ne morete izpolniti brez njegovega sodelovanja," svetuje psihoterapevtka Tina B. Tessina.

Spor glede seksa

Težava: z večjim trebuščkom in nabreklimi dojkami ste za življenjskega sopotnika zelo privlačni in ne more si pomagati, preprosto seksi ste. Vam pa ni ravno do intimnosti, k čemur pripomorejo še predsodki o seksu v nosečnosti.

Rešitev: smejte se. "Humor je na tej točki ključen. Zlasti, če med spolnim aktom pride do kakšne neposrečene nezgode," svetuje Tessinova. Če se ne počutite dobro in vam res ni do intimnega dejanja, pojasnite partnerju, da je to zato, ker ste utrujeni, ne pa, ker on za vas ne bi bil več privlačen. Osredotočita se na druge izraze intime, pa čeprav je to samo razvajanje na kavču.

Spor zaradi družine

Težava: morda se njegova družina preveč vtika v vajin odnos, v vašo nosečnost, izbira ime za otroka, svetuje pri nakupu opreme, oblačil, vas, še preden se dete rodi, zasipa z nasveti o vzgoji. Občutek imate, da ste vselej pod drobnogledom njegove mame, sester in tet. Od njega pričakujete, da bo glede tega postavil meje, a on se hoče na vsak način izogniti drami in zato raje molči.

Rešitev: bodita ekipa. Vidva sta starša otroka, ki prihaja in nihče drug. Zato morata odločitve, ki zadevajo rojstvo, vzgojo in vse kar je povezano z vajinim potomcem, sprejemati kot avtonomen par.

Svoje stališče glede tega pojasnite partnerju ter ga prosite, naj postavi zdrave meje v odnosu s primarno družino. Razumljivo je, da jo spoštuje in je z njo povezan, a to ne sme biti opravičilo za prestopanje meja in vtikanje v vajino zasebnost.

Spor glede denarja

Težava: velika verjetnost je, da nihče od vaju ni dobro predvidel, kolikšne izdatke prinaša nakupovanje opreme in pripomočkov za nego ter bivanje otroka, zato sporom glede tega, koliko odšteti za voziček, posteljico, kaj je smiselno kupiti in kaj ne, kar ni videti konca.

Rešitev: skupaj sestavita proračun. Zdi se samo po sebi umevno, a le malo parov razmišlja o tem koraku. Čimprej se domenita, koliko lahko zapravita in kateri stroški so upravičeni ter kateri ne. Večje nakupe opravljajta skupaj in skušajta ostati znotraj začrtanih smernic.

Spor glede hormonov

Težava: prišli bodo trenutki, ko bodo hormonski vplivi neobvladljivi in boste zaradi njih postali različica sebe, ki niti vam ne bo v ponos. Vaše razpoloženje se bo spreminjalo in kar vam je bilo včeraj smešno, bo danes jabolko spora. Velika verjetnost je, da bodo burni odzivi presenetili celo vas same.

Rešitev: poimenujte svoja razpoloženja. "Izmislite si zabavna imena za počutja: dobrovoljna Vesna in zlobna Helga. Kadar se bo pojavila slednja, bo partner vedel, da potrebujete malo prostora in več razumevanja. Depersonalizacija obnašanja mu bo sporočala, da to dejansko niste vi. Dodatni bonus te taktike pa je še priložnost za smeh," je prepričana Berensova.

Povzeto po portalu Miss7

Preberite še: Novi dokazi: Cepljenje proti gripi v nosečnosti ne povzroča avtizma pri otroku

Morda vas zanima tudi: Tri rešitve za tri najpogostejše kožne težave v nosečnosti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)