Sara Šobernik: Mariborčanka, ki si je dodatno službo ustvarila z lepo pisavo in to z levo roko

Že poznate Calligraphactory? Tovarna lepih napisov je delo Sare Šobernik, dekleta, ki ob delu poslovne svetovalke ustvarja tudi nekaj prav posebnega.

9.7.2019 ob 4:10

Calligraphactory_kaligrafija_pisava_intervju_micna_sara_soberni.jpg

Sara Šobernik prihaja iz Maribora. Čez dan je poslovna svetovalka, popoldne in čez vikende pa ustvarjalka pod imenom Calligraphactory. Če ime ne pove dovolj, ukvarja se z moderno kaligrafijo.

Calligraphactory_kaligrafija_pisava_intervju_micna_sara_sobernik_portret.jpg

"Študirala sem računovodstvo in e-poslovanje ter tekom študija ugotovila, da v svojem življenju potrebujem vsaj malo kreative – to me je pripeljalo do tega hobija, ki je pred kratkim prerasel tudi v dopolnilno dejavnost," nam je zaupala Sara. Od kod torej ljubezen prav do kaligrafije? Preverite v intervjuju.

Kdaj ste se spoznali s kaligrafijo, kako ste izpopolnili svoj slog in s čim vas je navdušila?

Kaligrafija kot taka me je že od nekdaj navduševala, z moderno kaligrafijo pa sem se seznanila nekaj let nazaj, ko sem na Instagramu pričela spremljati tuje umetnike.

Moderna kaligrafija se precej razlikuje od klasičnih stilov, kot sta naprimer gotica in italika, saj ti daje svobodo, da ustvariš svoj lasten slog, ker se ni treba tako strogo držati pravil pisanja. Prav to me je tako pritegnilo, saj ima vsak umetnik svoj slog pisanja.

Ko sem se začela učiti, je bil moj cilj, da ustvarim svoj slog, ki mi bo všeč in se bo vsaj malo razlikoval od množice ostalih. No, to me je pritegnilo, prevzelo pa me je dejstvo, kaj vse lahko narediš, ko se začneš s tem ukvarjati.

Kaj hitro sem si kupila še svetleče folije, pa rezalnik, folije za na steno, skodelice, predpražnike, ni da ni (smeh). Ko enkrat padeš noter, težko nehaš, sploh ob vsemu navdihu, ki ga dobivaš na Instagramu ali Pinterestu. Predvsem Instagram pa je poleg ogromno vaje pripomogel k mojemu slogu, saj sem s spremljanjem tujih ustvarjalcev dobila vizijo, v kakšnem slogu želim pisati.

Kaj je poleg obilice vaje še pomembno za izpopolnjevanje lepe pisave?

Vaja, vaja in še enkrat vaja. Aja, poleg tega? (smeh) Predvsem motivacija in navdih. Kaligrafijo se lahko nauči vsak – še jaz sem se jo, čeprav v resničnem življenju včasih kaj nakracam tako, da še sama ne znam prebrat, poleg tega pa sem še levičar. Mogoče bi si morala omisliti drugačen hobi? (smeh)

Ravno zato potrebuješ motivacijo, da se vsak dan spraviš zraven in vadiš. Brez motivacije in želje po napredku se tudi slog pisave ne bo izboljšal. Lahko se naučiš osnov, ampak če ne vadiš, ostaneš na začetku, kar se takoj opazi. Vaja je pa veliko lažja, če imaš navdih – jaz sem ga kot rečeno našla na Instagramu in Pinterestu.

Ko vidiš vse lepe izdelke drugih umetnikov, poskušaš kakšno zadevo poustvariti, in vedno te žene želja, da bi tudi sam znal ustvariti tako popoln napis. Pa včasih, ko ti kakšna črka ali povezava med črkami dela preglavice, greš malo skozi objave in hitro najdeš idejo, kako zadevo zapisat.

Calligraphactory_kaligrafija_pisava_intervju_micna_sara_sobernik5.jpg

Levičarji s(m)o znani po tem, da nimamo ravno najlepšega sloga pisanja, pogosto pa napisano za seboj še spacamo. Kako se je vaša roka spoprijateljila s papirjem in pisalom?

Začetki res niso bili najlažji. Največji problem je, ker ti razni online tečaji in tutoriali, preko katerih sem se učila sama, prikazujejo le pisanje z desno roko – levih kaligraferjev pač ni veliko – in moraš sam pogruntat, kako pravilno držati pisalo v levi roki, da bodo poteze pravilne, hkrati pa prijem prilagoditi tako, da si napisanega ne boš spacal.

Problem je tudi, da desničarji poteze delajo v nasprotno smer, kot levičarji, zato sem na začetku kar precej tuhtala, kako posamezno potezo pravilno napisati. Sem se pa začela učiti s posebnim kaligrafskim markerjem, ki se takoj posuši in je super za začetnike. In ko sem mislila, da zadevo obvladam, sem preklopila na pero in črnilo – pa sem ugotovila da sem spet na začetku. Začetki so, tako kot vsepovsod, najtežji, ko pa usvojiš osnove, je nadaljevanje lažje.

Calligraphactory_kaligrafija_pisava_intervju_micna_sara_sobernik6.jpg

Z digitalizacijo smo prišli v čas, ko vse manj pišemo na roke in vedno več tipkamo. Kako pomembno je, da pisano besedo ohranimo tudi po koncu šolanja?

Zdi se mi, da so ljudje dandanes ob vsej digitalizaciji ponovno začeli ceniti pisano besedo in ročno umetnost. Velikokrat slišim pohvale za mojo pisavo ali za ročno napisano sporočilce – tega dandanes praktično ni več, ljudje komuniciramo s pomočjo tipkanja in vse skupaj je precej brezosebno.

Pisava pa je zelo osebna zadeva, vsak ima svojo, hkrati pa z ročno napisanimi stvarmi pokažemo, da smo vložili trud in si vzeli čas zadevo napisati na roko. Pa še čez nekaj let, ko obujamo spomine za nazaj, je veliko lepše prebrati ročno izpisane misli kot natipkane.

Calligraphactory_kaligrafija_pisava_intervju_micna_sara_sobernik1.jpg

Menim, da je pomembno, da pisano besedo ohranjamo – to je dobro za naše motorične sposobnosti, prav tako pa zapisane stvari na papirju ostanejo. Vedno jih lahko greš pogledat za nazaj in nostalgično pogleduješ v zvezek iz prvega razreda ali pa ljubezensko pismo. Vem, koliko stvari v digitalni obliki sem že izgubila, ker so se pomotoma izbrisale ali pa so zastarele. Pri papirju se to ne more zgoditi. Pa še to, kako bodo čez nekaj tisoč let lahko proučevali našo civilizacijo? Tako kot smo mi egipčansko? Zagotovo ne, saj programska oprema ne bo več enaka, posledično pa bo večina stvari, ki jih ustvarjamo zdaj, za vedno izgubljena.

Kakšne posebne pripomočke torej uporabljate za pisanje?

V bistvu uporabljam kar nekaj različnih pripomočkov, oziroma pisal. Začela sem s kaligrafskimi markerji, ki so podobni floumastrom, imajo pa upogljivo konico, ki posnema pero – če ne pritiskaš, je črta tanka, če pritisneš, pa dobiš debelo črto.

Calligraphactory_kaligrafija_pisava_intervju_micna_sara_sobernik7.jpg

Markerje zelo priporočam začetnikom, saj jih je enostavno uporabljati, hkrati pa se črnilo posuši praktično takoj. Za pisanje uporabljam tudi pero s posebno konico, ki tako kot zgoraj omenjeno, omogoča tanke in debele linije. Tako pri pisanju z markerjem kot pri pisanju s peresom uporabljam tudi poseben papir, ki je bolj gladek od običajnega in preprečuje, da bi se marker prehitro uničil oz. da bi se črnilo pacalo.

Najraje od vsega pa imam Apple pencil in iPad skupaj z aplikacijo Procreate. Pisanje na iPad je super, ker lahko morebitne napake izbrišeš. Tega papir žal ne omogoča in je grozno, ko zadevo napišeš skoraj do konca, potem pa se zmotiš pri zadnji besedi. Prav tako pa imaš napis takoj v digitalni obliki in ni potrebna nadaljnja obdelava v drugih programih. Najboljša stvar od vsega je, da ga lahko neseš kamorkoli in pišeš tudi na kavču ali v postelji in ne rabiš ravne podlage in kupa drugih pripomočkov.

Calligraphactory_kaligrafija_pisava_intervju_micna_sara_sobernik4.jpg

Kakšni izdelki prihajajo izpod vaših rok?

Če damo na stran vse stvari, povezane s papirjem, zadnje čase ustvarjam predpražnike in poletne slamnate klobučke s kaligrafsko poslikavo. Zdelo se mi je krasno, da lahko ustvarim izdelke, ki vključujejo kaligrafske napise in so zaradi tega veliko bolj osebni kot izdelki masovne proizvodnje.

V prihodnje načrtujem še dekoracijo in nalepke za otroške sobe, velika želja pa se je usmeriti tudi na področje porok, z raznimi tablami, vabili ipd. Poleg izdelkov nudim tudi kaligrafske storitve; od poslikav izložbenega okna, pisanja imen na kakšnem dogodku ipd. Upam, da mi v prihodnje uspe organizirati tudi kakšno delavnico.

Kje najdemo vaše izdelke in kako naročimo vašo storitev?

Moje izdelke zaenkrat najdete na Instagram profilu @calligraphactory in v trgovinici Čas za kavo v centru Ljubljane. Kmalu bo izdelke možno kupiti tudi v spletni trgovini, ki že pridno nastaja. Hvala mojemu najboljšemu fantu, ki vse proste ure vlaga v izdelavo spletne strani. Za karkoli povezanega s kaligrafijo, pa sem vedno dosegljiva tudi na hello@calligraphactory.si.

Calligraphactory_kaligrafija_pisava_intervju_micna_sara_sobernik2.jpg

Kako razširjena je kaligrafija v svetu? Spremljate še kakšne umetnike, ki se s tem ukvarjajo?

Kaligrafija v svetu je precej razširjena in se samo širi. Preko Instagrama spremljam kar veliko umetnikov, ki se s tem ukvarjajo in prihajajo iz različnih področij – da se lahko začnete tudi sami navduševati nad to umetnostjo, prilagam seznam petih najljubših, pri katerih vedno najdem inspiracijo:

  • @logos_calligraphy – levičarka, ki ima popolnoma svoj način držanja pisala in tudi piše v nasprotno smer, njena pisava pa je popolna in včasih moram dobro pogledati, da ugotovim, da ni računalniška;
  • @ianbarnard – ni ravno kaligrafer, je pa vrhunski črkopisec (mislim, da je to primeren prevod za izraz letterer) in včasih rabiš navdih tudi za oblikovanje in postavitev napisa – pri njemu ga zagotovo dobiš;
  • @stefankunz – zanj velja isto kot za zgornjega, noro je, kaj ta človek dela s črkami in napisi in na kakšne površine piše (beri: računalnik, avto, kitara ipd.) – črkopisje je res povzdignil na novo raven;
  • @sidney.ink – čudovita moderna kaligrafija, take nežne romantične linije, pa sploh njene velike tiskane okrašene črke so čudovite;
  • @theblushingscript – njo spremljam že od samega začetka, ima krasen barvno povezan feed in svojo kaligrafijo vključuje v različne izdelke;
  • @euricelaucalligraphy – prav tako ima nežne tanke linije, hkrati pa dela še poročna vabila in ostale zadeve, dobiš kar željo, da bi se še sam po hitrem postopku poročil (smeh).
  • @thegoldletter – spet čisto svoj stil, vse je bolj v črni in sivi barvi v kombinaciji z zlato folijo;
  • @lissamyah – specialist za pisanje na iPad in aplikacijo Procreate, velikokrat objavi tudi kakšne tutoriale, tako da se jo splača spremljati;
  • @thegraytergood – introvert, ki me s svojimi hudomušnimi napisi v posebnem stilu vsakokrat nasmeji ko se pojavi v mojem feedu.

Kaj sem rekla pet? Ups (smeh).

Sarini kaligrafiji in dekorju, ki jih bo ustvarila v prihodnje, lahko sledite tudi na Instagramu @calligraphactory (klik).

Avtor: Maja Fister
Foto:
Calligraphactory

PREBERITE ŠE: Matic Benet: Gorenjec, ki nas je očaral z monsterami, planerjem za Boruta Pahorja in tokom misli ALI FOTO: Pokukajte v nov šik lokal v Mariboru s točilnim pultom iz strešne kritine

Priporočamo tudi: Vse to skriva trg v srcu mesta, kjer se Ljubljančani skrivajo pred turisti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)