Gigantske puhaste odeje, ki so obnorele svet, plete tudi Slovenka

Maja Plaskan je tista gospodična, ki stoji za znamko, ki ste jo zagotovo že videli na Instagramu. Sleepy odejice so puhaste gigantske odeje, ki so očarale vse ljubitelje notranjega oblikovanja. Kakšna je torej njihova zgodba?

11.7.2019 ob 4:05

sleepy_odejice_micna_maja_intervju10-001.jpg

Maja Plaskan je 27-letna Velenjčanka, ki je trenutno zaposlena v grafičnem podjetju Cetis. Študirala je na Naravoslovnotehniški fakulteti, smer Grafične in interaktivne komunikacije.

sleepy_odejice_micna_maja_intervju_portret.jpg

"Že od nekdaj so moji hobiji usmerjeni v področja vizualnih umetnosti, notranjega oblikovanja in arhitekture. Posledično sta tudi moja izobrazba in delo, ki ga opravljam, v teh sferah. Tudi Sleepy odejice so nastale s primarno idejo, da se ti čudoviti produkti umestijo v prostor, mu dodajo unikatnost in ga naredijo prijetnejšega," mi je zaupala Maja. Kako torej nastajajo odejice?

Ročne spretnosti, kot je pletenje, so sicer nekaj, kar so naše babice obvladale, generacije po milenijcih pa smo na to kar malo pozabile. Kako ste se pletenja učili vi?

Če bi mi nekdo nekaj let nazaj rekel, da bo moj hobi vključeval pletenje, bi se mu verjetno naglas zasmejala. Po pravici povedano, v mlajših letih nisem izrazila nekega navdušenja, da bi se naučila plesti, saj se mi je enostavno zdelo pretežko.

Moje veselje do pletenja se je pričelo, ko sem na socialnih omrežjih zasledila te čudovite odejice iz ekstra debelega pletiva. Glede na to, da zelo rada spremljam novosti na področju notranjega dizajna in ker doma stalno nekaj preurejam, sem se seveda takoj zaljubila v te noro lepe odejice.

Ker imam rada izzive in ker ponudnikov za te vrste odejic res ni veliko, sem se odločila, da bom odejico poskušala izdelati kar sama. Vzela sem si čas, na spletu našla ponudnika s primernim materialom, ga naročila in se nato lotila pletenja. Vse potrebne informacije za delo sem izbrskala na spletu. Ko mi je zadeva stekla in sem izdelala svojo lastno odejico, sem bila res vesela in ponosna na svoj prvi izdelek.

Odejice so ročno spletene. Kako je videti pletenje iz tako velikih klopk? Imate za to kakšne gigantske pletilke ali so dovolj gole roke?

Sama sem se odločila za pletenje z golimi rokami, ker mi je bilo enostavno bolj všeč, da sem v neposrednem stiku z materialom. Material je namreč tako mehak in prijeten na otip, da mi je v veselje delati z njim. Nekatere uporabljajo za pletenje gigantske pletilke, ampak meni je ljubše tako – z golimi rokami. Ker so klopke tako velike in je pletenje res kar precej drugačno od klasičnega, za pletenje pletilke niso nujno potrebne.

Kaj je poleg neobičajne velikosti zank glavna posebnost odejic?

Posebnost Sleepy odejic je ta, da so spletene iz visokokakovostnega akrilnega materiala, tako da so primerne tudi za tiste, ki se obdajajo zgolj z veganskimi izdelki. Po karakteristikah je material zelo podoben Merino volni.

V zimskih mesecih nas pogreje že samo pogled na takšno debelo odejico, ob postavitvi pred kamin z najljubšo vročo čokolado, pa je užitek popoln. V poletnih mesecih pa so lahko – čeprav ne služijo svoji prvotni funkciji – popoln dekorativni dodatek v domu. Odejice se lahko postavi na sedežne garniture, postelje, v otroške posteljice. V vsakem prostoru namreč doda neko piko na i. To je zame največja prednost teh odejic.

sleepy_odejice_micna_maja_intervju7-001.jpg

Kaj vse še nastaja izpod vaših rok?

V oči so mi padle tudi okrasne blazine, ki so narejene po vzorcu odejic, le da so te iz bombažnega materiala. Prav tako so narejene iz zelo debelega pletiva in so se mi zdele kot lep dodatek k odejici.

Pri teh blazinah sem imela največjo težavo pri iskanju materiala, saj sem želela trpežen in kakovosten material. Pletivo je iz 100% bombaža, polnjenega s poliestrskimi vlakni, brez zunanjih šivov, ki bi povzročili paranje. Je izjemno trpežen in ga lahko brez skrbi operemo v pralnem stroju. Nastali sta dve okrasni blazini – ena je Sleepy okrasna blazina, v katero je umeščena še notranja blazina – pletivo je spleteno okoli nje. Druga pa je Donut okrasna blazina, o kateri že samo ime pove kakšne oblike je.

sleepy_odejice_micna_maja_intervju4-001.jpg

Kdo so vaši kupci? Odejice najdejo tudi dom prek naših meja?

Največ kupcev je iz Slovenije, veliko pa je povpraševanja tudi iz tujine, zlasti od naših sosedov Hrvatov. Prejela pa sem povpraševanje za odejice tudi iz Kanade in Indije, tako da so odejice očitno popularne tudi izven Evrope.

Gigantske pletene odeje so sicer prava uspešnica na Instagramu. Kako pomembna je instagramabilnost produkta za njegovo (samo)promocijo?

Ogromno. Živimo namreč v času, kjer so socialna omrežja zelo pomemben faktor (na srečo ali na žalost – kakor pri komu) tako v zasebnem življenju, kot tudi v poslovnem svetu.

sleepy_odejice_micna_maja_intervju8-001.jpg

Zlasti na začetku poslovne poti, je zelo pomembno, da izdelek oz. znamko uspeš približati čim večjemu številu ljudi, ki izdelek na ta način spoznajo. Zatorej se je celotna zgodba Sleepy odejic začela ravno preko Instagram omrežja. Najdete pa jih tudi na Facebooku in na spletnem mestu www.sleepy.si.

Kako ste se ustanovitve lastnega podjetja lotili vi? Kateri so bili največji izzivi, s katerimi ste se srečali?

Sama imam to srečo, da sem že pred začetkom tega projekta imela redno zaposlitev. Na ta način sem se lahko tega projekta lotila sproščeno in neobremenjeno, kar je botrovalo k temu, da so Sleepy odejice lahko nastale iz pristnega veselja do ustvarjanja. Največji izziv pri projektu je bil sam začetek, kjer je bilo potrebno veliko časa nameniti iskanju primernega dobavitelja materiala, saj na tržišču ni veliko ponudnikov tega ekstra debelega pletiva.

sleepy_odejice_micna_maja_intervju11-001.jpg

Kateri je najboljši karierni nasvet, kar ste jih kdaj dobili?

Ne čakaj pravega trenutka, ker ga ne bo – sama ga naredi. Večkrat sem se s prijatelji pošalila in rekla: »Kdaj pa boš, če ne zdaj?« Ampak je res, če čakaš na pravi trenutek, lahko čakaš celo življenje. Če imaš potencial – in vsak ga ima – ga najdi in podaj svetu. Vzponi in padci so sestavni del poslovnega uspeha. Če so misli usmerjene v produktivnost in pozitivizem, obstaja verjetnost, da bo takšen nato tudi konec.

sleepy_odejice_micna_maja_intervju9-001.jpg

Sleepy odejice najdete tudi na Instagramu (tukaj).

Avtor: Maja Fister
Foto: Sleepy

PREBERITE ŠE: Matic Benet: Gorenjec, ki nas je očaral z monsterami, planerjem za Boruta Pahorja in tokom misli ALI Vse to skriva trg v srcu mesta, kjer se Ljubljančani skrivajo pred turisti

Priporočamo tudi: Černobil: Izkušnja Slovencev, ki sta obiskala zaprto ‘mrtvo cono’ #intervju


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)