Lea Bernetič, Slovenka, ki v Londonu pomaga mladim podjetnikom: "Zastonj se ne dela!"

Živi na Otoku, trenira boks in se upira mnenju, da to ni šport za ženske, ne boji se neuspehov in prisega na sodelovanje ter vseživljenjsko učenje. O tem, kako uspeti, predava na univerzi in dela z velikimi, tudi z Googlom.

14.6.2019 ob 3:56

lea_bernetic_micna_intervju_boks_podjetje_london_karier.jpg

Lea Bernetič je mlada Slovenka, ki nas je pritegnila s svojo energijo in zanosom. Svojo zgodbo piše v Londonu, del nje pa smo uspeli ujeti tudi v spodnjem intervjuju. Njen uspešen posel temelji na tem, da pomaga uspeh v poslu doseči tudi drugim.

Prepričana je, da je neuspeh glavni del procesa učenja in rasti, ne pa nekaj, česar bi se morali sramovati. Izkušnje so tiste, s pomočjo katerih spoznamo sebe in svoje sposobnosti. A najprej je treba poskusiti. In izkoristiti pomoč. Delala je za številne priznane znamke, trenutno sodeluje tudi z velikanom Google, gradi lastno podjetje in o poslu predava na univerzi. Kdo je torej Lea?

Od kdaj je London vaš dom in kaj vas je tja odneslo?

V Londonu živim od leta 2013. Skoraj že 6 let! Kam čas beži? V London sem prišla po opravljenem prostovoljskem programu EVS na Portugalskem. Takrat sem spoznala pomen medsebojnega izobraževanja ter moč in vpliv sodobnih povezovanj. Na podlagi tega sem se odločila za študij v Angliji, saj je temelj univerz ustvarjanje mednarodnih povezav in je London super vibrantno mesto, ki je zadovoljilo moje želje.


Katera je bila vaša prva služba na Otoku?

Ko sem se preselila sem, sem spoznala, da življenje tukaj ni tako enostavno. Še posebej za študenta z minimalnim dohodkom, zato sem morala kar hitro poseči po priložnostnih delih; od deljenja letakov na ulicah, do dela v restavracijah, modelinga, itd.

Moja prva prava služba je bila pri Gapu. Delati v Head Officu je bilo super, še posebej, ker sem bila vpletena v proces odpiranja novih lokacij po Evropi, med drugim tudi prve Gap trgovine v Sloveniji.

lea_bernetic_micna_intervju_boks_podjetje_london_kariera1.jpg

Kje ste kalili svoje znanje?

Svojo akademsko pot sem pričela na faksu, vendar pa so mi največ življenjskih nasvetov prinesli neuspehi. In teh je ogromno. Trenutno svoje znanje krepim s predavanji na faksih, saj stojim za tem, da največ znanja dobiš z delom. Poleg tega se pa tudi sama udeležujem veliko izobraževalnih tečajev. Trenutno sem velika zagovornica Jolta.

Trenutno ste vodja blagovne znamke in trženja pri UnderPinned. S čim se znamka ukvarja in kakšno je vaše poslanstvo v njej?

UnderPinned je platforma za freelancerje in podjetnike. Uporabniki si lahko preko naše aplikacije ustvarijo portfolije, bazo podatkov/kontaktov ter pošiljajo račune, kmalu pa bodo lahko tudi prejemali plačila. Poleg app-a imamo tudi publikacijo, kjer vsak dan objavljamo članke, specifično za freelancerje; od vodenja knjig do praktičnih kariernih nasvetov.

Naš cilj je ustvariti platformo, kjer se bodo samozaposleni počutili varno, s spremljanjem delavnega procesa od samega začetka dela do prejema plače. Ker pa se princip dela s časom spremeni, želim podpreti novo generacijo ambicioznih samostojnih podjetnikov in jim pomagati doseči cilj na željenem področju.

Kako pomembno je, da se v svetu freelancerstva in podjetništva, kjer bolniške in dopusti navadno niso plačani, socialna varnost pa precej slabša kot pri rednih zaposlitvah, podpiramo in si pomagamo? 

Zdi se mi, da je splošna ozaveščenost mladih podjetnikov in freelancerjev zelo nizka, še posebej, kar se tiče pravic, plačil, pogodb, davkov, itd. Dejstvo je, da zakoni obstajajo tako za zaposlene, kakor tudi za freelancerje. Pomembno je, da se delodajalci in freelancerji zavedajo, v kaj se spuščajo, preden začnejo s projektnim delom.

Ko sem začela delati v industriji, je bilo na primer prepovedano govoriti o plačah. Moj nasvet – bolj transparenten kot si, bolj boš pripomogel k industrijskemu napredku in se izognil izkoriščanju. Pa še to, zastonj se ne dela!

Kakšna je vloga mentorjev, ki pomagajo vzhajajočim samostojnim podjetnikom in katere lastnosti naredijo dobrega učitelja?

Mentorji so ekstremno pomembni, saj so to ljudje, ki so šli skozi podobne življenjske izkušnje, in lahko zato delijo neprecenljive informacije, ki pripomorejo k posameznikovemu razvoju.

Menim pa, da je ambicioznist posameznika pomembnejša od kvalitete mentorja. Brez prave motivacije ti še najboljši mentor ne bo v pomoč. Mislim, da odnos med mentorjem in samostojnim podjetnikom bazira predvsem na samem učencu in njegovi želji po uspehu.

Imam več mentorjev – od London Business School predavatelja do vodje marketinga pri PlayBoyju, ki z svojimi izkušnjami širijo moje znanje in pripomorejo, da gledam na svet iz različnih zornih kotov.

Pred kratkim sem ustanovila mentorsko shemo preko UnderPinned. Njen namen je povezati nadobudne freelancerje z vodjami kreativnih in finančnih industrij v Londonu. Trenutno imamo več kot 300 prijavnic in res se že veselim, da vidim, kako se bo poleti program razvil.

Nekaj ustvarjate tudi za Google … Nam lahko poveste kaj več o tem?

Z Googlom trenutno delam na manjšem projektu za mikro podjetja v Angliji. Na žalost je to vse, kar lahko trenutno povem.

Med drugim ste delali tudi za slovito znamko Ralph Lauren. Kaj vas je pri delu s takšnimi velikani najbolj prenetilo in kaj navdušilo?

Po mojem mnenju so informacije ene izmed najpomembnejših stvari v poslovnem svetu. Pri velikih podjetjih kot je Ralph Lauren dobiš veliko vpogleda v procese; dobre in slabe, na katerih se lahko učiš in jih potem izboljšane preneseš v svoje podjetje. Pri Ralph Laurenu sem svoje sodelavce in kulturo razvito okrog znamke in dela imela zares rada.

Že zelo mladi ste ustanovili tudi podjetje Eliei Fashion Consultancy, v Londonu bazirane modne svetovalnice, ki je pomagala oblikovalcem pri razvijanju idej in sestavljanju poslovnih načrtov, PR-ju in marketinških strategijah. Kaj se danes dogaja s podjetjem?

V času študija sem ustanovila kreativno agencijo za komunikacije Eliei, podjetje, katerega namen je bil pripomoči k razvoju modnih blagovnih znamk in pomagati oblikovalcem doseči cilje z ustvarjalnim reševanjem poslovnih problemov.

Po končanem študiju sem bila primorana spremeniti poslovni načrt in preusmeriti ponudbo na drugi trg, saj graditi posel na trgu z majhnim tržnim deležom ni trajnostno.

V zadnjem letu sem se preusmerila v digitalni marketing in preko agencije poslovala s celim spektrom podjetij in posameznikov. Delala sem na kampanjah z založbo Bloomsbury Publishing za njihova mednarodna lansiranja knjig, sodelovala sem z angleško dizajnerko Deborah Milner in znamko nakita Chopard.

Trenutno vodim kampanje za podjetje greyparrot, ki se ukvarja z umetno inteligenco. Eden izmed večjih klientov v mojem portfoliu je hiša za upravljanje podjetij Flint Global, ki obratuje kot svetovalno podjetje na mednarodnih sistemih in je med drugim tudi eden izmed glavnih svetovalcev za Brexit v EU.

Poleg tega tudi poučujem na univerzi UCA in sodelujem s tremi izobraževalnimi podjetji v Londonu; Jolt, General Assembly in Experience Haus. Eliei Fashion Consultancy na žalost ne obstaja več, sem pa trenutno v procesu združevanja mojega podjetja z drugo marketinško agencijo, katere imena še ne smem razkriti. Osredotočili se bomo na App Marketing in optimizacijo za zdravstvo in izobraževanje (Health-Tech, Ed-Tech app marketing & optimization).

Kaj bi sporočili mladim, ki se iščejo v okvirih svoje izobrazbe, četudi v njej morda ni prihodnosti, niti jih to ne veseli?

K uspehu ne pripomore le izobrazba, temveč tudi izkušnje. Menim, da je pred odhodom na faks pomembno nabrati vsaj nekaj izkušenj, ki ti pomagajo spoznati samega sebe.

Evropska Unija ima veliko različnih prostovoljskih shem za prostovoljno delo v tujini in mednarodna povezovanja. Zelo majhen odstotek ljudi sploh to izkoristi. Če ne uživaš v svoji izobrazbi oz. v njej ni prihodnosti, naj te ne skrbi. Trenutno živimo v času, kjer si sami ustvarimo prihodnost. Moj nasvet; ne boj se neuspeha.

Katerih življenjskih lekcij vas je naučilo življenje na Otoku?

Naučila sem se, da je komunikacija zelo pomembna in da je komunikacijske spretnosti dobro izboljšati – še vedno delam na tem.

Tudi lepa beseda lepo mesto najde – moje celotno podjetje je bilo zgrajeno le iz priporočil, ki so pripomogla k večjemu fokusu na delo in manj zapravljenem času za samopromocijo.

Naučila sem se, da NE velikokrat pomeni NE ŠE. In da neuspeh ne pomeni biti neuspešen.

Kar se tiče posla in izobrazbe; sedaj mi je jasno, da ni nujno imeti vsega znanja ali imeti povsem dokončanih projektov za pridobitev investicije ali za ustvariti nekaj novega. Vizija, motivacija in želja so dovolj.  

Naučila sem se, da je mentalno zdravje enako pomembno kot fizično zdravje in da skrbeti zase pomeni tudi imeti se rad. Seznam podobnih lekcij je v resnici neskončen (smeh).

Kateri je najboljši karierni nasvet, kar ste jih kdaj dobili?

Ko nečemu rečeš JA, je ključno razumeti, čemu si s tem rekel NE.

Imamo Slovenci kaj takšnega, kar po svetu pogrešate?

Bučno olje in ostale domače dobrote.

In kateri londonski kotički so vam najbolj pri srcu?

V Londonu mi je najlepše spoznavati nove kotičke. Zdi se mi, da če želiš, lahko vsak dan odkriješ nekaj novega. London je vibrantno mesto in novosti so vsakdanje, kar pomeni, da lahko vsak dan odkriješ kaj novega. 

Trenutno se največ zadržujejm v naši pisarni The Ground Floor, ki smo jo ustvarili z namenom, da združimo freelancerje pod eno streho. Vsak teden gostujemo dogodke, od razstav do knjižnih klubov, ki se odvijajo v naši dnevni sobi. Tukaj so vsi prijatelji vedno dobrodošli, z odprtimi rokami jim postrežemo z različnimi dobrotami.

Sodeč po objavah na Instagramu, pa vas zadnje leto navdušuje šport, ki vam ga na prvi pogled marsikdo ne bi pripisal. Zakaj ravno boks?

Z boksom sem se začela ukvarjati pred šestimi leti, ravno iz razloga, da poskusim nekaj novega in se uprem mnenju, da boks ni šport za ženske. Pred tem sem plesala, igrala klavir in tenis – saj razumete.

Pred kratkim sem se pridružila klubu Double Jab v južnem Londonu, katerega cilj je zmanjšati "knife crime" med otroki in narediti boks bolj dostopen ženskam. Navdušila me je vizija naše trenerke Marnie in kmalu po začetku treniranja v klubu sem se prijavila na moj prvi White Collar Fight. Celotna izkušnja je bila neprecenljiva, saj sem na prvinski način dojela dejstvo, da če ne delaš trdo, boš stežka uspel v življenju.

Trenutno treniram manj kot bi si želela, vendar je boks še vedno moj najljubši šport. Tudi če pridem domov z modrico na obrazu.

Kam vas bo poneslo v prihodnje?

V naslednjem letu želim realizirati vse projekte, na katerih trenutno delam, še posebej pa spremljati razvoj nasega startup otroka UnderPinned in mojega novega podjetja.

Poleg tega si želim širiti in deliti znanje z večjim številom študentov in mladih podjetnikov po Evropi preko poučevanja in mentorstva. V naslednjih petih letih pa planiram začeti z investiranjem v mlada tehnološka podjetja na področju zdravstvenega in izobraževalnega sektorja.


HITRIH 8


Znamka, ki me navdušuje: Bumble
Oseba, ki me navdihuje: Sharmadean Reid
Najljubša aplikacija: IFTTT
Pesem, ki je trenutno na repeat: Living on My Own (Freddie Mercury, Julian Raymond)
Serija, ki jo lahko gledam ves dan: The Marvelous Mrs. Maisel
Najljubša knjiga: Do Purpose: Why Brands with a Purpose Do Better and Matter More
Najljubša država: Portugalska
Najljubše mesto: London
Najljubši jezik: Portugalščina

Lei Bernetič lahko sledite tudi na INSTAGRAMU.


Avtorica: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Pozabite na gostilno, ta slovenski par vam jedi streže kar v svojem stanovanju (ali v drugi državi) Mimi Antolović: Fotografinja, ki je ne boste zlahka ujeli v fotografski objektiv

Priporočamo še: Žiga Mihelčič, Slovenski fotograf, ki mu je v Dubaju pozirala Ashley Graham


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)