To v resnici pomenijo sanje o smrti (prinašajo pomembno sporočilo)

Sanje o smrti so vznemirjujoče in lahko pokvarijo cel dan, dobro pa je vedeti, kaj v resnici pomenijo.

27.11.2022 ob 7:37 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

To v resnici pomenijo sanje o smrti (prinašajo pomembno sporočilo)

Sanje o smrti v bistvu niso redke, vedno pa v tistem, ki jih sanja, zbudijo določeno mero stiske. Sploh, če v sanjah umre bližnja oseba.

Kaj pa sanje o lastnem ali o koncu življenja druge osebe sploh pomenijo?

Zakaj jih sanjamo in na še druga, s takšnimi nočnimi slikami povezana vprašanja, za Huffingon post odgovarja psihoterapevt Jeffrey Sumber.

Ta je najprej pojasnil, zakaj se, tik preden doživimo v sanjah lastno smrt, prebudimo:

"Tudi v sanjah nam ni dano odkriti, kaj se v resnici po smrti zgodi. In ker naši možgani te informacije nimajo, ne morejo izdelati simulacije, ki bi nas ponesla onkraj življenja. Zgodbe preprosto ne morejo nadaljevati in končati, zato jo zaključijo s prebujanjem."

Glede na njegove izkušnje mnogi verjamejo, da sanje o smrti nekoga pomenijo, da se njegovo življenje tudi v resnici izreka, vendar:

"Sanje o smrti ne nakazujejo na to, da se bo nekdo tudi v resnici poslovil od življenja. Obstaja pa več teorij in pojasnil, kaj možgani s takšnimi sanjami v resnici sporočajo."

Začetki in konci

Glede na številne priročnike za razlago sanj, smrt v sanjah ne označuje fizičnega konca, temveč gre v bistvu za metaforični pomen in nakazuje na nekaj novega, na transformacijo.

Na nekaj, kar se v življenju spreminja, se končuje in s tem zagotavlja prostor ter priložnost za nekaj povsem novega, drugačnega.

"Sanjati lastno smrt simbolizira notranje spremembe, samospoznavanje in osebnostni razvoj.

Običajno se takšne sanje pojavljajo na življenjskih prelomnicah, kot so selitve, nova zveza, zakon, začetek nove službe, lastnega posla ali drugih, pričakovanih pa tudi nepričakovanih sprememb. Zato praviloma ne prinašajo razloga za zaskrbljenost."

Še druga razlaga

Imajo pa sanje o lastni ali smrti nekoga drugega še en pomen: in sicer lahko z njimi podzavest skuša nekoga malce spodbuditi k razmisleku o sebi, natančneje o svojih strahovih, težavah, bojaznih.

Se skušate nečemu izogniti, se je v preteklosti zgodilo nekaj, s čimer se nočete ukvarjati, skušate pred nečim ubežati, je pred vami sprememba, ki se je bojite in o njej nočete razmišljati?

Sanje o smrti v tem primeru opozarjajo, da se bo treba z nekom ali nečim v končni fazi soočiti.

"Čeprav so takšne nočne slike vse prej kot prijetne, je njihov glavni namen opomniti, da je življenje dragoceno, da moramo znati izkoristiti vsak trenutek in tudi, da si pred nečim ne bi smeli zatiskati oči, saj s tem ne moremo zadihati na polna pljuča," na srce polaga Delphi Ellis, ki se profesionalno ukvarja z razlago sanj in dodaja:

"Glede na to, da smo zaradi takšnih sanj primorani razmišljati o lastni ali o minljivosti drugih oseb, se prav zaradi njih spomnimo, kako čas v resnici hitro beži."

Vzrok zanje je lahko tudi tesnoba

Tretji razlog za sanje o smrti je lahko tesnoba v življenju.

"Morda so pogojene s pretirano zaskrbljenostjo, z vestjo o smrti nekoga bližnjega ali z razmišljanjem o nečem, življenjsko pomembnem," navaja Ellisova.

Smrt druge osebe v sanjah je lahko preprosto manifestacija strahu, da bi to osebo v resničnem življenju izgubili, ne glede na to, kakšen razlog bi do tega pripeljal in kakšne oblike bi ta izguba bila.

Prav ta strah pa se v nočnih slikah odraža kot smrt in zato spodbuja vse prej kot prijetne občutke.

Preberite še: TEST osebnosti, ki razkriva, česa vas je v ljubezni najbolj strah

Morda vas zanima tudi: Kaj pomenijo vaše sanje in kako vam lahko pomagajo?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)