Priporočamo: ogled razstave Črka na črko, ki obuja veščino risanja inicialk

Grafična oblikovalka in ilustratorka Anja Polh je združila svojo ljubezen do pisane besede in ilustracije ter ustvarila svojo prvo razstavo črkorisa v Sloveniji.

5.12.2018 ob 9:34

Foto_Anja_Crke_bajec.jpg

Lettering oziroma trend ročno izdelanih črk se v svetu razvija že nekaj let, k nam pa prihaja preko razstave Črka na črko.

Avtorica razstave tako združuje digitalni svet, v katerem preživimo večino časa, s svetom, v katerem se odvija naše resnično življenje.

Razstava Črka na črko predstavlja preko 60 črk in številk, ki vsaka zase raziskujejo barvne zakonitosti računalniško in slikarsko oblikovanih črk ter izziva zahteve tipografskih zakonitosti.

Na razstavi se obiskovalec spozna z računalniško oblikovanimi in slikarskimi primeri črk, ki preko občutka organskosti podarjajo vpogled v človekovo osebnost, čustva in intelekt.

crka_stevilka_anja_polh.jpg

Kljub sodobni izvedbi, dela Anje Polh gradijo na bogati zgodovini črkorisa, ki izvira iz davne zgodovine. Najbolj prepoznavne so na primer meniške inicialke, s katerimi so se včasih začenjali rokopisi knjig.

Ideja za razstavo se je rodila po tem, ko se je Anja Polh udeležila spletnega izziva 36 days of type. V izzivu so sodelujoči oblikovalci 36 dni objavljali ilustrirane črke in številke ter so drug drugemu v navdih.

Glavni del razstave tako predstavljajo različni karakterji, polni barv in novih tehnik, ki so nastale med izzivom.

crka_stevilka.jpg

Drugi del razstave je nastal v sklopu spletnega izziva Inktober, v katerem ilustratorji ustvarjajo s črnilom, tako analognim kot digitalnim.

Avtorica razstave Anja Polh pravi, da "je razstava nastala predvsem zaradi dejstva, da smo ljudje vedno bolj prisotni na digitalnih platformah in vedno manj v realnem svetu, kjer se resnično družimo, povezujemo in zaužijemo svet. Razstava digitalnih del v realnem svetu nam vrača element medsebojnega povezovanja in druženja."

anja_bajec_crke_razstava.jpg

Anja se je že v času študija ukvarjala z ilustracijo in grafičnim oblikovanjem, kar je kmalu združila s svojo ljubeznijo do pisane besede. Verjame namreč, da vsaka črka predstavlja informacijo, tako vsebinsko kot likovno.

Tako se s pomočjo risanih črk sprehaja po svetu ilustracije bolj svobodno kot v svetu kaligrafije ali strogo oblikovanih tipografskih elementov.

Kljub temu, da se trend risanih črk v svetu oblikovanja razvija že nekaj časa, je Anja ena izmed redkih v Sloveniji, ki mu je namenila pozornost v takšnem obsegu.

Njena razstava je do  5. 1. 2019 na ogled v Celjskem mladinskem centru, razstava likovnih umetnikov, na kateri bo razstavljena dela Anje Polh moč tudi kupiti, pa se bo odvijala med 13. 12. 2018 in 5. 1. 2019 v Galeriji Velenje.

Že takoj zdaj pa Anji lahko začnete slediti tudi na njenem instagramu.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)