Pozabite Evrovizijo, zmagovalec Improvizije javno upravo pošilja na Mars

Po Evroviziji smo v prestolnici gledali še Improvizijo, njeno improvizacijsko parodijo, ki nas je spravila v jok. Tisti, ki pride od smeha.

23.5.2018 ob 6:39

improvizija_parodija_evrovizije_predstava_cankarjev_dom4.jpg

Improvizija je gledališko-glasbena predstava, ki jo v Ljubljani gledamo že 17. leto in je posebna zato, ker nikoli ne veš, kaj boš dobil. Predstava se dokončno namreč oblikuje šele na odru, pred očmi gledalcev, ki določajo njen potek. 

Improvizija je torej improvizacijska parodija Evrovizije, naslove za pesmi določijo gledalci, improvizatorji pa besedila kujejo kar sproti, medtem ko nanje sijejo odrske luči in si sproti zmišljujejo še koreografijo ter celoten scenarij. Improvizatorji so tako prepuščeni navdihu iz občinstva in lastni domišljiji ter sposobnosti delovanja v kritičnih trenutkih, ko morajo možgani skovati smiselno zgodbo, ki je navadno bolj smešna, če sploh nima nobenega smisla.

Nedvomni zmagovalec večera: pesem z naslovom Javna uprava na Mars 

V Cankarjevem domu smo bili ta konec tedna tako priča zabavnemu kaosu, ki je v resnici deloval bolj urejeno kot Evrovizija sama. Zmagovalca je določilo občinstvo in sicer s televotingom – všečkanjem fotografij nastopajočih. Zmagal je torej tisti, ki jih je prejel največ – nedvomni zmagovalec večera je bil trio inštitut Stefan Kraftwerk, ki je zapel in odplesal pesem z naslovom Javna uprava na Mars. Gospodiči, ki v resničnem življenju slišijo na imena Tim Kern, Juš Milčinski in Voranc Boh, so se na odru prikazali v zaščitnih belih delovnih oblekah in klovnovskih ovratnikih, migali z boki in ustvarili prav hecno vzdušje.

improvizija_parodija_evrovizije_predstava_cankarjev_dom3.jpg

Na odru od Siddharte do Reke ljubezni, Meghan in princa Harryja

Prireditev sta vodila Sašo Stare (Skečoholiki, Zvezde plešejo) in Urška Mlakar (scenaristka oddaje Osvežilna fronta). V vlogi pevcev so nastopili igralci Voranc Boh (Reka ljubezni), Sara Gorše (Reka ljubezni) in Zala Ana Štiglic ter improvizatorji Juš Milčinski, Nina Sojar Košorok in Tim Kern. Za glasbo so skrbeli Rok Šinkovec (Slon in Sadež, Kombinatke), Tomaž O. Rous (Siddharta) ter SZ3 (Aleš Zorec in Ivan Mijačević). Umetniški vodja projekta je bil Peter Frankl, producenta pa KUD Sokoli Tabor in Cankarjev dom.

improvizija_parodija_evrovizije_predstava_cankarjev_dom1.jpg

Za naslov najboljše skladbe večera se je pomerilo 9 izredno domiselnih zasedb – od Ob Sheerana (kantavtorja, sicer »sorodnika« Eda Sheerana), preko dekliškega tria Šmir pa Pir (ki so navdih našle v skupini Foxy teens), pa vse do zasedbe Novejša 25, ki je predstavila kar svoj mini politični muzikal. Izvirno pa je bilo tudi občinstvo, ki je dajalo predloge naslovov pesmi – tako so improvizatorji morali peti o mladih risih, ljubezni in brokoliju ter polnih spominskih karticah. 

V nasprotju z besedili pesmi, so nastopajoči pripravljeni vsaj s kostumi, glasbenim žanrom, umetniškim imenom in scenografijo. Na odru smo tako videli kup sena in vile, pa cirkuški sprevod s kletkami in grbavci, v nekem trenutku smo v ozadju ujeli celo fotografijo sveže poročenega kraljevega para Meghan in princa Harryja, kar je postopoma sprožalo navale smeha med občinstvom.

improvizija_parodija_evrovizije_predstava_cankarjev_dom2.jpg

Lansko zmagovalko zrecitiral raper Zlatko

Zmagovalno pesem bomo spet slišali naslednje leto, ko jo bo, kot veleva tradicija, odpel znan slovenski glasbeni izvajalec. Letos je tako lansko zmagovalko Sir iz mleka bom naredil na odru Improvizije odercitiral raper Zlatko.

Med gledalci smo opazili tudi nekaj znanih obrazov – med njimi voditelja letošnje EME Vida Valiča in Raiven, glasbenika Jureta Karasa – Slona, stand up komika in igralca Ranka Babiča ter voditeljco mladinskih oddaj na RTV Slovenija Nežo Prah Seničar.

Avtor: Maja Fister
FoTo: Maruša Rems


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)