IMPROVIZIJA: "Najhujše, kar se ti lahko zgodi na odru, sta sebičen soigralec in panika"

V Ljubljano se vrača IMPROVIZIJA, improvizacijska parodija Evrovizije. Še preden improvizatorji stopijo na oder, nam je nekaj skrivnosti iz zakulisja zaupal Peter Frankl, tokratni umetniški vodja predstave, ki ga ujamemo tudi na odru.

22.5.2017 ob 12:25

m.jpg

V torek, 23. maja ob 20. uri bomo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma dočakali že 16. Improvizijo, gledališko-glasbeno parodijo evrovizijskega blišča in bede. Na odru se bodo zvrstile raznovrstne zasedbe, ki se bodo potegovale za naslov zmagovalne impro popevke večera. Naslove pesmi bo določilo šele občinstvo, improvizatorji pa se bodo morali spopasti tudi z različnimi gledališkimi izzivi, bujnimi kostumi in scenografijo.

Še preden stopijo na oder, smo o Improviziji in njenih improvizatorjih poklepetali z umetniškim vodjo Petrom Franklom, ki se z improvizacijo ukvarja že od svojega 14. leta. 

Katere so ključne lastnosti improvizatorjev?

Lastnosti, ki bi bilo fino, da jih improvizator ima, so prilagodljivost, poslušljivost, igrivost, prijaznost, ustrežljivost. Dobro je, da ve, kaj njegov soigralec oziroma soigralka v tistem trenutku potrebuje in ga podpira. Pomembno je tudi, da je pogumen in samoiniciativen, ne sme se samocenzurirati, tako domišljiji pusti prosto pot. Predvsem pa mora sprejemati samega sebe.

l.jpg

Kaj je najhujše, kar se na odru lahko zgodi improvizatorju?

To, da imaš sebičnega soigralca ali pa, da te zgrabi panika. Sebični soigralci na primer mislijo le na svoj del, vso pozornost vlečejo nase, so nesramni, pokroviteljski in se obnašajo, kot da je oder njihov. Oder mora biti varen prostor za vse.

Drugo, kar te lahko doleti, pa je, da si sam narediš paniko. To sta strah pred napako in neuspehom. V družbi nas ne učijo, da z napakami ni nič narobe. Nanje se vedno odzivamo negativno. Zato se bojimo, da bi nekaj naredili narobe, s tem pa se blokiramo.

Kakšno vlogo ima pri Improviziji občinstvo?

Občinstvo pride k nam, da se zabava. Improvizator načeloma sicer stremi bolj k resnici kot k temu, da poka fore. Lahko pa te malo vrže iz tira, če se občinstvo ob tvoji fori ne zasmeji. A bolj kot si iskren, bolj se publika lahko poveže s teboj. Ljudje cenijo iskrenost, tudi če kdaj ni odziva, lahko morda pomeni, da so zatopljeni v predstavo in preprosto uživajo.

ll.jpg

Morajo improvizatorji Improvizije tudi dobro peti ali je lahko slab posluh še bolj zabaven za občinstvo?

Slab posluh je včasih lahko zabaven, a ne ves čas, saj bi bilo potem že nadležno. Mogoče, če bi nekdo fušal s polno paro in bi ljudje dojeli, da to dela namerno in je del fore. Ampak načeloma naj bi vsi znali tudi peti, saj želimo, da se občinstvo naslednje leto vrne in mu letos ne krvavijo ušesa.

Čeprav gre za improviziranje, pa Improvizija zahteva tudi priprave. Kako so videti?

Na vajah smo se dobivali z bendom, preigravali smo strukturo in delali na zvoku. Improvizatorji smo vadili na različnih naslovih pesmi, ampak prave naslove bo določila šele občinstvo med predstavo v Cankarjevem domu in besedila bodo nastajala na odru. 

Iz česa vse nameravate tokrat narediti parodijo?

Oh, iz vsega! Od lanske zmagovalke Evrovizije, do trapa, domačih trendov in tega, da se poklonimo padlim legendam.

Kaj bodo pripravili letos, lahko preverite na torkovi predstavi – nekaj vstopnic je še v prodaji in jih ujamete TULE. V vlogi improvizatorjev – pevcev bodo letos nastopili Igor Bračič, Liza Marija Grašič, Maja Trampuš, Sara Gorše, Tim Kern in Peter Frankl, za glasbo bodo skrbeli Blaž Celarec, Goran Završnik, Luka Seliškar in Rok Šinkovec, dogodek pa bo povezoval voditeljski par, ki ga sestavljata uigrana improvizatorja Juš Milčinski in Vid Sodnik.

Avtor: Maja Fister

Foto: Maruša Rems

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)