Pozabite čevapčiče, v Beogradu morate poskusiti te carske knedle!

Ko vas naslednjič zanese v Beograd, si seveda privoščite kaj tradicionalnega, vendar ne pozabite, da ima belo mesto zadnja leta tudi vedno več sodobnih kotičkov, kjer se meša sveže in moderno s tradicijo. Kaj pravite na domače knedle, ampak s pistacijo?

2.9.2019 ob 6:00 | Foto: Ferdinand knedle

Pozabite čevapčiče, v Beogradu morate poskusiti te carske knedle!

Beograd že dolgo niso zgolj splavi, čevapčiči in rakija. Glavno mesto Srbije je zadnja leta postalo precej bolj svetovljansko in odprto, saj se v njem mešajo tradicija in sodoben val alternativnih slogov.

Ko babičini knedli postanejo sodoben hit

Seveda se bomo v Beogradu slej ko prej srečali tudi z odličnimi čevapčiči, ajvarjem in kajmakom, pa burekom in čvarci. A v mestu se vsak teden odpre tudi kakšen nov in povsem sodoben kotiček.

Eden takšnih so Ferdinand knedle. Za lokalom stojita mlada zakonca Lana in Nikola, ki sta poleg odlično izvedenih priredb knedlov zasnovala tudi prisrčen interier, tak, ki bi si ga želeli kar v lastni dnevni sobi. V Beogradu imajo tri lokale, enega na Novem Beogradu, dva pa na drugi strani Save – eden je v srcu starega mesta na Cara Lazara 19 in še eden streljaj od glavne avtobusne postaje na Gavrila Principa 58. Prav tu smo svoje knedle med sprehodom do postaje povsem po naključju našli mi. Kaj posebnega torej ponujajo?

Domače knedle! Ja, tiste s slivami, kot jih znajo pripraviti le babice. "Šljivo" vam postrežejo že za 90 dinarjev (slabih 80 centov!), vendar pa to ni edini okus. Kot rečeno, se tradicija dobro meša tudi z okusi, ki jih tu na prvo žogo ne bi pričakovali.

"Jaz sem cesar in hočem knedle!"

Famozne Ferdinand knedle so sicer ime dobile po cesarju Ferdinandu, ki naj bi pozimi, ko sliv seveda ni bilo, zahteval sveže slivove knedle in to z besedami: "Jaz sem cesar in hočem knedle!"

Carski knedli z rakijo, pistacijo in malinami

V sladkih in nasitnih Ferdinandovih knedlih boste poleg najcenejših slivovih tako za dober evro našli tudi nutelo s plazma keksi, pa okus rafaela ali orea, malinove s sladkim sirom, makove s suhim grozdjem, pomarančne s čokolado in lešniki, kostanjeve s smetano, orehove s karamelo, pa take, ki imajo v jedru gozdne jagode z belo belgijsko čokolado in dva, ki smo ju tudi poskusili in ju sanjamo vse od takrat – karamelo z arašidom, belo čokolado in orehi ter pistacijo z mandlji in malino. In tudi pijani knedli obstajajo! "Pijana" ima v srcu suho slivo, rakijo in marcipan.

Njihove džeme lahko kupite tudi pakirane v kozarčke. Poleg sladkih knedlov imajo tudi slane – takšne z gobami in tartufi, pa s sirom, brokolijem, pršutom, rukolo in mocarelo ali s sušenim paradižnikom in feto. Sicer pa so znani tudi po odlični vroči čokoladi z vsemi mogočimi aromami.

Načrt za dan ali dva v Beogradu

In zdaj, ko smo prijetno siti? Na sprehod po mestu! Česa še ne zamudite v mestu? Naši kratki izleti v Beograd navadno vsebujejo sprehod po glavni coni za pešce – Knez Mihajlovi ulici, vse do parka Kalemegdan in trdnjave, od koder se odpira pogled na Savo in Donavo. Eden osupljvih pogledov je tudi na hram svetega Save, ne pozabite pa še na Hišo cvetja in Titovo grobnico ter muzej Nikole Tesle. Če imate v mestu več kot en dan, priporočamo tudi oddih na Adi Ciganliji, rečnem otoku, obkroženem z gozdom, kavarnami in restavracijami, ki mu pravijo tudi beograjsko morje.

Dobre hrane v mestu ne manjka, precej priljubljena pa je med drugim boemska četrt Skadarlija – stara, tlakovana ulica z bogato zgodovino in četico znamenitih gostiln s tradicijo kot so Tri Šešira, Dva jelena, Ima dana, Šešir moj. Če se vaš oddih zavleče v večer in vam diši nočno življenje, so splavi na reki z narodno-zabavno glasbo ena plat, drugo, s precej bolj sodobno in urbano kulturo, pa najdete na drugi strani reke – v nekdanji industrijski četrti Savamala.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)