Poletje 2018: To so najbolj iskane knjige v naših knjižnicah ta hip

Kdaj ste nazadnje prebrali res dobro knjigo? Če vam je zmanjkalo idej za dobro čtivo, imamo kup nasvetov, katera vas bodo popeljala v svet svežih zgodb, po katerih bo dišalo to poletje.

10.7.2018 ob 7:02

zenska_branje_knjiga_viseca_mreza.jpg

Poletni dopusti so odlična priložnost za oddih od tehnologije, ki jo lahko zamenja stara dobra knjiga. Katere vsebine to poletje najhitreje letijo s polic, smo se pozanimali pri tistih, ki to vedo iz prve roke. V Mestni knjižnici Ljubljana, natančneje v Knjižnici Prežihov Voranc sta seznam najbolj branih knjig tega poletja za Mično sestavili Svetlana Žganjar in Majda Slak.

10 najbolj iskanih in rezerviranih knjig v Knjižnici Prežihov Voranc 

  • Mojca Širok: Pogodba (kriminalka) 

Rim. Prvi umor se zgodi v prestižni četrti, v vili enega najuspešnejših odvetnikov. Sledita še prometna nesreča na drugem koncu mesta in samomor mafijskega vodje v zaporu … Glavni akterji – kriminalisti, novinarji, tožilci in politiki – imajo skupno preteklost. Njihove ljubezenske in prijateljske vezi se prepletajo s službenimi dolžnostmi, in meje med tem, kje se konča država in začne mafija, so zelo zabrisane. Kriminalni roman Pogodba je dobitnik nagrade modra ptica 2018.

  • Tadej Golob: Kot bi luna padla na zemljo (biografija Milene Zupančič) 

To je biografija ene največjih slovenskih igralk 20. stoletja, Milene Zupančič. Skupaj s priznanim pisateljem Tadejem Golobom sta sestavila zgodbo, ki nas pelje skozi igralkino življenjsko pripoved, hkrati pa skozi njo dobimo vpogled v del bogate zgodovine slovenskega ter jugoslovanskega gledališča in filma.

  • Drago Jančar: In ljubezen tudi (leposlovni roman) 

Naslov novega romana Draga Jančarja In ljubezen tudi utegne zveneti nekoliko nenavadno, saj se roman dogaja v času, ko je svetu zavladalo sovraštvo. Med naraščanjem nasilja v okupiranem Mariboru, med uporniki v pohorskih gozdovih, v koncentracijskem taborišču na severu Evrope in med povojnim prevzemanjem oblasti se v štirih poglavjih odvijajo zgodbe ljudi, ki so v tej zgodovinski blodnjavi človeštva nasilniki, žrtve ali oboje hkrati. In ki skušajo ubraniti vsaj vsak svojo ljubezen pred nesmislom zla in porazom človeškega dostojanstva. 

  • Nataša Rogelja: Trinajsti mesec : portreti morskih nomadov (potopis)

Antropologinja dr. Nataša Rogelja je sedem let z družino plula med obalami Sredozemlja in z etnografsko metodo opazovala ter spoznavala morske nomade. V knjihi iskreno in pošteno opisuje portrete ljudi, ki se odločijo za tako drugačen način življenja. To je knjiga o ljudeh, ki so nenehno na poti po svoji lastni volji. Takšen slog bivanja antropologi imenujejo »življenjskoslogovne migracije« ali »selitve zaradi boljšega življenja«. V Sredozemlju po nekaterih ocenah na jadrnicah in drugih barkah živi od 3000 do 5000 ljudi. Plovilo je njihov prvi in velikokrat edini dom. 

  • Miha Šalehar: Duh česa (spomini) 

O duhu časa in še česa v svojih besedilih neposredno in duhovito razmišlja Miha Šalehar. Njegove kolumne, ki jih, kot pravi sam, piše po sili razmer, da lahko plača alimente in fasado, so v zadnjih nekaj letih postale ene najbolj branih. Najboljša in nova neobjavljena besedila so zbrana v tej knjigi.

  • Maja Megla: Stres, kuga sodobnega časa (strokovno gradivo – psihologija) 

Avtorica v knjigi Stres, kuga sodobnega časa spregovori o stresorjih, tistih, ki si jih povzročamo sami in takšnih, ki nastajajo zaradi naših odnosov v družbi in njenih vrednot, o možganih in njihovi povezanosti s črevesjem, o serotoninski dieti – za hujšanje in zoper depresijo, o raznovrstnih oblikah samo­pomoči – prehrana, diete, zelišča in prehranski dodatki ter o preizkušenih tehnikah za fizično in psihično regeneracijo. 

  • Jordan B. Peterson: 12 pravil za življenje : protistrup za kaos (strokovno gradivo – psihologija)

Ta knjiga je bistroumen priročnik za samopomoč, uvod v filozofijo, mitologijo in proučevanje uma ter praktičen, privlačen vodnik za boljše življenje. Priznani psiholog Jordan B. Peterson nam na duhovit, presenetljiv in poučen način pripoveduje, zakaj moramo fante in dekleta med rolkanjem pustiti pri miru, kakšna grozna usoda čaka tiste, ki preveč zlahka kritizirajo, in zakaj bi vedno morali pobožati mačko, če jo srečate na ulici.

  • Ernest Petrić: Spomini in spoznanja (biografija) 

Knjiga je zapis avtorjevih spominov na pomembnejša obdobja njegovega življenja, zlasti, ko je bil član t. i. Kavčičeve vlade, veleposlanik v Indiji in Nepalu v obdobju razpada bivše države, predstavnik in nato veleposlanik nove države Republike Slovenije v Washingtonu, državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve, veleposlanik pri OZN v New Yorku, veleposlanik na Dunaju in ustavni sodnik. Dogodki so zapisani, kot jih je doživel in se jih spominja avtor. Tudi ko analizira pomembna dogajanja, jih predstavi na enostaven in berljiv način.

  • Elena Favilli in Francesa Cavallo: Zgodbe za lahko noč za uporniške punce : 100 zgodb o izjemnih ženskah ( z oddelka za mladino, berejo tudi odrasli) 

Kaj če se princesa ne bi poročila s princem na belem konju, ampak bi postala astronavtka? Kaj če polsestri ne bi bili ljubosumni, ampak prijazni in spodbudni? Kaj če bi kraljestvu v resnici vladala kraljica? In kaj če deklica kdaj ne bi bila ‘pridna’? Odgovori na vsa ta vprašanja se skrivajo v čudovitih Zgodbah za lahko noč za uporniške punce, knjigi s stotimi zgodbicami, ki pripovedujejo o življenju stotih izjemnih žensk. Amelia Earhart, Serena Williams, Ada Lovelace, Astrid Lindgren, Elizabeta I., Malala Jusafzaj, Florence Nightingale, Coco Chanel, Julia Child, Lella Lombardi ... in še devetdeset drugih fascinantnih osebnosti ženskega spola iz preteklosti in sedanjosti.

knjiga_poletnobranje_branje_poletje_roman.jpg

Še nekaj najbolj iskanih knjig, ki so jih Mični priporočili knjižničarji

Leposlovje:

Alojz Rebula, Zora Tavčar: Dve mladosti, ena ljubezen

Azra Širovnik: Pusti otrokom, naj se smejejo

Branko Petauer: Puščavska vrtnica

Monika Žagar: Košček čokolade v pasji dlaki

Agnès Martin-Lugand: Srečni ljudje berejo in pijejo kavo

Heather Morris: Tetovator iz Auschwitza

Arto Paasilinna: Ladjar z lepimi stopali

Dan Brown: Izvor

Jo Nesbø: Macbeth

Harlan Coben: Pogrešam te

A. J. Finn: Ženska na oknu

John Green: Neskončen stolp želv

zenska_bere_knjiga_lokal.jpg

Knjige s strokovnega oddelka:

Ingrid Divković: Knjiga za Divjo žensko

David S. Ludwig: Vedno lačni? : program za zdravje, s katerim boste zmanjšali hrepenenje po hrani, reprogramirali maščobne celice in trajno shujšali - brez omejevanja kalorij

Lundy Bancroft: Zakaj to počne? : kaj se dogaja v glavah jeznih in nadzirajočih moških

Henry Marsh: Ne škoduj! : zgodbe o življenju, smrti in možganski kirurgiji

Peter Jančič: Fake news = Lažnive novice

Louisa Thomsen Brits: Hygge : danska umetnost srečnega življenja

Ali Žerdin: Ujetniki omrežij : priročnik za samopomoč v omreženem svetu z zelo dolgim uvodom : eseji o hobotnici, ki se je ujela v pajkovo mrežo

Tadej Golob: V svojih čevljih : zgodba Alenke Bratušek, prve slovenske predsednice vlade

Avtor: Maja Fister
Foto: Thinkstock, Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)