Petletniki: Tako čudoviti in hkrati tako naporni

Vsako obdobje v razvoju prinaša svoje značilnosti, petletniki pa so s tega vidika res nekaj posebnega.

13.6.2020 ob 5:50 | Foto: AkilinaWinner/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Petletniki: Tako čudoviti in hkrati tako naporni

Elizabeth Broadbent je mama treh otrok, eden od njih je star pet let. Takole je za Scarymommy napisala svoje izkušnje z njim:

"Moj otročiček ni več otročiček. Ni več majhen, hkrati še ni velik. Zdi se, kot bi lebdel v nedefiniranem obdobju med malčkom in fantom. To je zanimiva in hkrati strašljiva faza odraščanja. V petem letu res lahko pričakujemo vse."

Pet so solze

Peto leto je čas solza. Ne more najti čevljev. Joče. Noče na plavanje. Joče. Hoče gledati risanke. Joče. V njem vre ogromno čustev in vsa ta čustva izraža z jokom. Vse, kar je storiti staršu, je počakati, da nevihta mine. Če le premore toliko potrpežljivosti.

Pet je velik otrok, ki hkrati to ni

Pri petih letih ima občutek, da že ima pravico početi stvari, ki jih počnejo veliki. Rad bi šel v kino in gledal film s starejšim bratom (če ne bo jokal) ali se cel dan stiskal k mami v naročju. Po eni strani bi rad bil velik fant, po drugi je še malo dete in glede na počutje spretno izbira, v katero skupino bi trenutno raje sodil.

Pet pomeni prilagajanje pravil

Pri petih že dobro pozna pravila. Če vidi, da jih nekdo krši, takoj zraste v veliko osebo in ga opozori na prekrške. A ta pravila zanj ne veljajo. On ima pravico puščati čevlje, oblačila in igrače povsod (čeprav tega prej ni nikoli počel) on lahko udari starejšega brata (čeprav ve, da se to ne sme). On z veseljem prilagaja pravila tako, kot je njemu najbolj pogodu.

Pet in televizija

Do sedaj ste s svojim otrokom gledali ene in iste risanke. Govoreči Tom, Pujsa Pepa, Vlakec Tomaž, sedaj pa prihaja novo obdobje. Niso več priljubljene le risanke, zanimivi so tudi filmi, animirani filmi in televizija postane privlačna past.

Pet in lakota

Peto leto je eno od obdobji hitre rasti, zato so petletniki stalno lačni, kar pomeni, da morajo imeti starši vedno pri roki kaj za prigrizniti. Če petletnika na nahranite tedaj, ko se oglasi njegov želodček (in oglaša se neprestano), je znova tu jok.

Pet je veliko nasprotji

Morda bo poslušal, morda se bo odločil, da ne bo. Morda bo ubogal, morda ne, morda bo prijeten, morda naporen. Pet je vse mogoče. To je zadnje leto, ko je malček še malček in prvo, ko odrašča v fanta (ali dekle).

Povzeto po portalu Miss7 mama

Preberite še: Starši, spoznajte profil Mali biser in zamislili se boste nad svojim početjem

Morda vas zanima tudi: Francoska metoda vzgoje, zaradi katere sem postala boljši starš (osebna izpoved)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)