Pet odličnih jesenskih juh, pripravljenih v pol ure (recepti)

V hladnem delu leta naj doma zadiši po toplih in krepčilnih juhah.

23.10.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

Pet odličnih jesenskih juh, pripravljenih v pol ure (recepti)

Tedaj, ko zunaj zavejejo hladni vetrovi, ki bodo počasi, a zagotovo postali mrzli, še kako prija skodelica tople juhe. In če se vam v kuhinji vedno mudi, vam prinašamo pet receptov, po katerih okusne juhe nastanejo v pičle pol ure ali še hitreje. Zbral jih je portal Pure wow.

Piščančja juha z njoki

Zakaj bi bili v juhi vedno rezanci ali druge jušne testenine? Tudi njoki so lahko odličen dodatek tople jedi.

Za šest krožnikov piščančje juhe z njoki potrebujete:

  • žlico olivnega olja
  • žlico masla
  • eno sesekljano, srednje veliko čebulo
  • tri narezane korenčke
  • dve sesekljani stebli zelene
  • dva sesekljana stroka česna
  • sol in poper po okusu
  • liter in pol piščančje jušne osnove
  • en lovorjev list
  • žličko sesekljanega timijana
  • dve žlički sesekljanega rožmarina
  • žlico peteršilja
  • 300 gramov kuhanega piščančjega mesa
  • 200 gramov njokov (količino lahko prilagodite okusu)

Priprava:

  • V veliki posodi na olivnem olju in maslu prepražite čebulo, dodajte korenje, zeleno in pražite od šest do osem minut.
  • Dodajte česen in pražite, da zadiši, začinite s soljo in poprom ter ostalimi začimbami.
  • Prilijte jušno osnovo in vse skupaj kuhajte 15 minut.
  • Dodajte peteršilj in narezanega piščanca.
  • Ko juha ponovno zavre, dodajte njoke in kuhajte, da priplavajo na površje (pet minut).
  • Naložite na krožnike ter okrasite s peteršiljem.
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Melissa • Hymns & Home • DIY (@hymnsandhome) on

Sirova juha z brokolijem

Kremna juha, ki vas zagotovo ne bo razočarala, pripravljena pa je v zgolj 20. minutah.

Za štiri osebe potrebujete:

  • žlico masla
  • eno manjšo, sesekljano čebulo
  • 240 gramov naribanega korenja
  • 360 gramov svežega brokolija
  • 500 mililitrov piščančje jušne osnove
  • pol žličke česna v prahu in prav toliko posušenega timijana
  • sol in poper po okusu
  • dve žlici moke
  • deciliter vode
  • 300 mililitrov smetane
  • 240 gramov naribanega sira po izbiri (trapist, edamec)
  • 80 gramov naribanega parmezana

Priprava:

  • Na maslu prepražite čebulo in korenje. Pražite približno tri minute.
  • Dodajte brokoli, jušno osnovo in začimbe.
  • Kuhajte približno osem minut.
  • S paličnim mešalnikom vse skupaj zmešajte v kremno tekočino.
  • V manjši posodici zmešajte vodo z moko. Med stalnim mešanjem ju dodajte juhi.
  • Dodajte smetano, kuhajte do vretja, primešajte sir ter takoj postrezite.
  • Juho s parmezanom potresite šele, ko bo že na krožnikih.
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sirkku Harjasto (@harjasto) on

Preprosta bučna juha

Buče so kraljice jeseni, iz njih pripravljene juhe pa nikoli ne razočarajo.

Za preprosto bučno juho za štiri osebe potrebujete:

  • žlico olivnega olja
  • srednje veliko sesekljano čebulo
  • velik narezan korenček
  • narezano steblo zelene
  • kilogram narezane in očiščenje maslene buče
  • 500 mililitrov zelenjavne jušne osnove
  • četrtino žličke mletega cimeta
  • malo svežega timijana in rožmarina
  • žličko soli
  • pol žličke popra
  • muškatni orešček po želji

Priprava:

  • Na olju popražite čebulo.
  • Dodajte korenje, zeleno in česen ter pražite tri minute.
  • Dodajte jušno osnovo, narezano bučo in začimbe.
  • Kuhajte, da se buča zmehča in juho v kremni obrok spremenite s paličnim mešalnikom.
  • Postreženi juhi po želji lahko dodate malo kisle smetane.
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by La Bonne Maison (@labonnemaison) on

Hitra in preprosta fižolova juha

Stročnice so nepogrešljiva sestavina zdrave prehrane. Iz fižola zato skuhajte izdatno in krepčilno juho.

Za šest oseb potrebujete:

  • žlico olivnega olja
  • eno sesekljano čebulo
  • tri sesekljane stroke česna
  • pol žličke čili paprike
  • žličko posušenega origana
  • nekaj listkov sveže bazilike, sesekljane
  • črni poper in sol po okusu
  • tri pločevinke vloženega fižola s tekočino
  • 100 mililitrov paradižnikove mezge
  • 200 mililitrov zelenjavne jušne osnove

Priprava:

  • Na vročem olju popražite čebulo, dodajte česen in pražite še minuto, dve.
  • Dodajte začimbe, fižol, jušno osnovo in mezgo.
  • Kuhajte še 15 minut in s paličnim mešalnikom zmešajte v kremno juho.
  • Postrezite z naribanim sirom.
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Izdatna piščančja juha z gobami

Brez gob v jeseni ne gre in odlično se obnesejo v bogati juhi.

Za štiri osebe potrebujete:

  • žličko olivnega olja
  • 500 gramov piščančjih beder brez kosti
  • sol in poper po okusu
  • dve žlici masla
  • tri sesekljane stroke česna
  • sesekljano čebulo
  • tri narezane korenčke
  • dve stebli zelene
  • malo timijana
  • 60 gramov moke
  • 800 mililitrov piščančje jušne osnove
  • pol kilograma jurčkov ali šampinjonov
  • vejico timijana
  • sveži peteršilj

Priprava:

  • Piščančja bedra očistite, narežite na koščke in posoljeno meso popecite na vročem olju.
  • Dodajte maslo, česen, čebulo, korenje in zeleno ter polovico jušne osnove.
  • 15 minut kuhajte na zmernem ognju.
  • Prilijte ostalo tekočino, dodajte narezane gobe in začimbe in kuhajte še deset minut.
  • Dobro premešajte, zgostite z mešanico moke in vode, pustite da še enkrat zavre, dodajte peteršilj in postrezite v skodelicah.
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ashlie Rae Parker (@ashlierae89) on

Preberite še:  20 minut za sladico: Beli kokosovi poljubčki

Morda vas zanima tudi: Okusni dodatki za malo drugačne solate


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)