Tedaj, ko zunaj zavejejo hladni vetrovi, ki bodo počasi, a zagotovo postali mrzli, še kako prija skodelica tople juhe. In če se vam v kuhinji vedno mudi, vam prinašamo pet receptov, po katerih okusne juhe nastanejo v pičle pol ure ali še hitreje. Zbral jih je portal Pure wow.
Piščančja juha z njoki
Zakaj bi bili v juhi vedno rezanci ali druge jušne testenine? Tudi njoki so lahko odličen dodatek tople jedi.
Za šest krožnikov piščančje juhe z njoki potrebujete:
- žlico olivnega olja
- žlico masla
- eno sesekljano, srednje veliko čebulo
- tri narezane korenčke
- dve sesekljani stebli zelene
- dva sesekljana stroka česna
- sol in poper po okusu
- liter in pol piščančje jušne osnove
- en lovorjev list
- žličko sesekljanega timijana
- dve žlički sesekljanega rožmarina
- žlico peteršilja
- 300 gramov kuhanega piščančjega mesa
- 200 gramov njokov (količino lahko prilagodite okusu)
Priprava:
- V veliki posodi na olivnem olju in maslu prepražite čebulo, dodajte korenje, zeleno in pražite od šest do osem minut.
- Dodajte česen in pražite, da zadiši, začinite s soljo in poprom ter ostalimi začimbami.
- Prilijte jušno osnovo in vse skupaj kuhajte 15 minut.
- Dodajte peteršilj in narezanega piščanca.
- Ko juha ponovno zavre, dodajte njoke in kuhajte, da priplavajo na površje (pet minut).
- Naložite na krožnike ter okrasite s peteršiljem.
Sirova juha z brokolijem
Kremna juha, ki vas zagotovo ne bo razočarala, pripravljena pa je v zgolj 20. minutah.
Za štiri osebe potrebujete:
- žlico masla
- eno manjšo, sesekljano čebulo
- 240 gramov naribanega korenja
- 360 gramov svežega brokolija
- 500 mililitrov piščančje jušne osnove
- pol žličke česna v prahu in prav toliko posušenega timijana
- sol in poper po okusu
- dve žlici moke
- deciliter vode
- 300 mililitrov smetane
- 240 gramov naribanega sira po izbiri (trapist, edamec)
- 80 gramov naribanega parmezana
Priprava:
- Na maslu prepražite čebulo in korenje. Pražite približno tri minute.
- Dodajte brokoli, jušno osnovo in začimbe.
- Kuhajte približno osem minut.
- S paličnim mešalnikom vse skupaj zmešajte v kremno tekočino.
- V manjši posodici zmešajte vodo z moko. Med stalnim mešanjem ju dodajte juhi.
- Dodajte smetano, kuhajte do vretja, primešajte sir ter takoj postrezite.
- Juho s parmezanom potresite šele, ko bo že na krožnikih.
Preprosta bučna juha
Buče so kraljice jeseni, iz njih pripravljene juhe pa nikoli ne razočarajo.
Za preprosto bučno juho za štiri osebe potrebujete:
- žlico olivnega olja
- srednje veliko sesekljano čebulo
- velik narezan korenček
- narezano steblo zelene
- kilogram narezane in očiščenje maslene buče
- 500 mililitrov zelenjavne jušne osnove
- četrtino žličke mletega cimeta
- malo svežega timijana in rožmarina
- žličko soli
- pol žličke popra
- muškatni orešček po želji
Priprava:
- Na olju popražite čebulo.
- Dodajte korenje, zeleno in česen ter pražite tri minute.
- Dodajte jušno osnovo, narezano bučo in začimbe.
- Kuhajte, da se buča zmehča in juho v kremni obrok spremenite s paličnim mešalnikom.
- Postreženi juhi po želji lahko dodate malo kisle smetane.
Hitra in preprosta fižolova juha
Stročnice so nepogrešljiva sestavina zdrave prehrane. Iz fižola zato skuhajte izdatno in krepčilno juho.
Za šest oseb potrebujete:
- žlico olivnega olja
- eno sesekljano čebulo
- tri sesekljane stroke česna
- pol žličke čili paprike
- žličko posušenega origana
- nekaj listkov sveže bazilike, sesekljane
- črni poper in sol po okusu
- tri pločevinke vloženega fižola s tekočino
- 100 mililitrov paradižnikove mezge
- 200 mililitrov zelenjavne jušne osnove
Priprava:
- Na vročem olju popražite čebulo, dodajte česen in pražite še minuto, dve.
- Dodajte začimbe, fižol, jušno osnovo in mezgo.
- Kuhajte še 15 minut in s paličnim mešalnikom zmešajte v kremno juho.
- Postrezite z naribanim sirom.
Izdatna piščančja juha z gobami
Brez gob v jeseni ne gre in odlično se obnesejo v bogati juhi.
Za štiri osebe potrebujete:
- žličko olivnega olja
- 500 gramov piščančjih beder brez kosti
- sol in poper po okusu
- dve žlici masla
- tri sesekljane stroke česna
- sesekljano čebulo
- tri narezane korenčke
- dve stebli zelene
- malo timijana
- 60 gramov moke
- 800 mililitrov piščančje jušne osnove
- pol kilograma jurčkov ali šampinjonov
- vejico timijana
- sveži peteršilj
Priprava:
- Piščančja bedra očistite, narežite na koščke in posoljeno meso popecite na vročem olju.
- Dodajte maslo, česen, čebulo, korenje in zeleno ter polovico jušne osnove.
- 15 minut kuhajte na zmernem ognju.
- Prilijte ostalo tekočino, dodajte narezane gobe in začimbe in kuhajte še deset minut.
- Dobro premešajte, zgostite z mešanico moke in vode, pustite da še enkrat zavre, dodajte peteršilj in postrezite v skodelicah.
Preberite še: 20 minut za sladico: Beli kokosovi poljubčki
Morda vas zanima tudi: Okusni dodatki za malo drugačne solate
oddajte komentar