Pet načinov, kako po počitnicah uvesti dobro spalno rutino

Mnogi otroci se bodo po poletju znašli pred velikimi prelomnicami. Dober spanec igra ključno vlogo pri tem, kako dobro se bodo spopadali z vsemi izzivi, s katerimi bodo soočeni v novem šolskem letu.

24.8.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: P. Pa.

Pet načinov, kako po počitnicah uvesti dobro spalno rutino

Počitnice se bližajo koncu in kmalu bodo otroci spet sedli v šolske klopi. Da bodo pri pouku pa tudi tisti v vrtcu spočiti in zbrani, potrebujejo dober spanec. Spalna rutina se v času poletnih počitnic nekoliko spremeni, ali pa je sploh ni, zato je zelo pomembno, da jo pred odhodom v šolo znova uvedemo in tako pripravimo otroke svež začetek šolskega leta. Heidi Skudder, svetovalka, ki se ukvarja s starševstvom, je za Hello razkrila pet načinov, kako po poletnem ritmu otroke znova pripraviti do tega, da bodo v posteljo odšli nekoliko prej, se naspali in zbudili pravočasno.

Raziskave so pokazale, da rutina izboljša spanec, prav tako pa opažajo, da so tisti otroci, ki v šolo pridejo naspani, bolje razpoloženi in da lažje obvladajo stres, s katerim se morajo v šoli soočiti.

1. Določite uro, ko je treba oditi v posteljo

Zelo pogosto se zgodi, da je poleti čas odhoda v posteljo nekoliko bolj fleksibilen, se prilagaja dnevu in dogajanju. A zdaj je čas, da otroci ponovno nastavijo svojo biološko uro. Ko naše telo dojame, da hodimo spat ob isti uri, lažje zaspimo in spimo bolje.
 
Uro odhoda v posteljo prilagodite otrokovi starosti. Do četrtega leta bi bilo dobro, da spijo 12 ur, za starejše pa bi bilo dobro, da spijo od 10 do 11 ur, nikakor pa ne manj kot 10 ur.

2. Začnite postopoma

Nikar ne mislite, da boste uro odhoda v posteljo spremenili čez noč. Če otroci hodijo spat ob 21. ali 22. uri, ne pričakujte od njih, da bodo kar naenkrat lahko zaspali ob 19.30 uri. Ključno je, da si vzamete čas in začnete postopoma spreminjati uro. Idealno bi bilo, da do želene ure pridete do dneva, ko otroci odidejo v šolo.

3. Velika sprememba

Imejte v mislih, da je za mnoge otroke začetek novega šolskega leta stresen in naporen. Prilagoditi se morajo novim razmeram, novim učiteljem, spoznavati nove sošolce in prijatelje. Vse to so velike spremembe, ki lahko pri otroku izzovejo čustven odziv, ki pa lahko vpliva na otrokovo spanje.

 


 
Če so otroci povezani z vami, se bodo verjetno obrnili na vas, se bodo z vami pogovorili in povedali, kaj jih muči.
 
Svetovalka predlaga, da si vzamete čas tudi za dnevni pogovor in crkljanje. Otroci se na tak način lažje odprejo in spustijo svoja čustva na plan. Otroku boste dali vedeti, da ste tukaj zanj in da se lahko obrne na vas, če se znajde v težavah.

4. Spanec pomaga imunskemu sistemu

Vrnitev v šolo ali vrtec, pomeni tudi novo obremenitev za imunski sistem. Otroci se namreč premešajo in hitro se lahko zgodi, da zaokroži kakšna bolezen. Kakšna dodatna ura spanca bo pripomogla imunskemu sistemu, da se okrepi in lažje bori z vsemi virusi in bakterijami, ki nas obkrožajo. Svetuje še, da imunski sistem podkrepite s kakšnimi probiotiki ali multivitaminski dodatki.

5. Predstavite jim čuječnost

Če ima otrok toliko potrpežljivosti, da lahko nekaj minut sedi pri miru, jim je lahko trening čuječnosti v izjemno pomoč. Pred spanjem se bodo umirili, sprostili in tako pripravili telo na dober spanec. Predstavite jim dihalne vaje in jih naučite, kako se umiriti.
 
Izkušnje kažejo, da je umirjen in počasen odhod v posteljo mnogo boljši kot preganjanje in hitenje.
 
Pred začetkom novega šolskega leta imejte v mislih, da gre vaš otrok skozi številne spremembe in da lahko pride do motenj pri spanju. Ključno je, da ste razumevajoči, da otroka podpirate in jasno pokažete, da boste ob njem. Spodbujajte otroka, da govori o svojih občutkih in čustvih. S tem jim boste pomagali graditi dobro samopodobo in samozavest, še svetuje Skudderjeva.

Preberite še: Kaj si izkušena pediatrinja želi, da bi vedela vsaka mama

Morda vas zanima tudi: Genialni trik, s katerim je mama pred spanjem umirila hčerki


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)