Pet knjig, ki ti jih priporočamo to pomlad

Od napete kriminalke do ganljive ljubezenske zgodbe. Vmes pa še nekaj za žensko samozavest!

4.4.2017 ob 11:55

knjige_shutterstock_397255312.jpg

Kako lepo je, ko lahko ob popoldnevih posedamo na balkonu, se uležemo na od sonca razgreto travo sredi parka ali si vzamemo trenutek na mestni klopci. In ne, v roke ne vzamemo telefona, temveč se prepustimo odličnemu branju, ki nam ga ponuja katera od knjižnih novosti te pomladi.

1. Audrey Diwan, Caroline de Maigret, Sophie Mas in Anne Berest, Kako biti Parižanka

Svetovna uspešnica je prav na dan žena izšla v še v slovenskem prevodu. Knjiga o ljubezni, stilu in razvadah Parižank te bo navdušila in nasmejala ter hkrati navdihnila, da v svoje življenje vneseš kanček šika.

Kdo so avtorice in kaj je prevajalko najbolj pritegnilo k prevodu, si lahko prebereš tukaj.

2. Ivana Dijlas, Hiša

Ivana Djilas je gledališka režiserka za odrasle in otroke, pa tudi publicistka, ki piše o enakih možnostih in sprejemanju drugačnosti. Roman Hiša je njen pisateljski prvenec, opisuje pa junakinjo, ki si z družino svoje hiše zaradi kredita in nerednih prihodkov ne more več privoščiti. Hišo bo prodati in se evakuirati, preden bo prepozno. Junakinja, ki vzame stvari v svoje roke, hitro spozna, da to ne bo šlo zlahka, da se je naš svet zataknil. Sploh lahko izstopimo iz začaranega kroga, v katerem smo se znašli?

3. Tess Gerritsen, Še enkrat umri

Te pritegnejo kriminalke? Potem zagotovo poznaš pisateljico Tess Gerritsen in njuni junakinji, detektivko Jane Rizzoli in patologinjo dr. Maura Isles. Tokrat se znajdeta na kraju zločina v bostonskem okrožju, se soočita z umorom, ki ga je lahko storil le najbolj krut morilec. Maura kmalu začne sumiti, da ta zločin morda ni prvi v morilčevem nizu, morda pa tudi zadnji ne. Sledi vodijo celo do odmaknjenih krajev v Afriki.

4. Giuseppe Catozzella, Nikoli ne reci, da te je strah

Tretji roman italijanskega pisatelja govori o Samii, ki ima eno samo željo. Teči. Teči zase, za Somalijo, ki jo pretresa vojna, živeti v miru. Kljub težkim razmeram, lakoti in pomanjkanju se ji kot najmlajši in najlažji tekačici uspe uvrstiti na olimpijske igre in vzbuditi pozornost svetovne javnosti. Obet veličastne prihodnosti kljub bolečini zaradi razmer v domovini in izgubi najbližjih je blizu na otip. A da bi sploh lahko uresničila svoje sanje, se mora najprej odpraviti na težko pot, na kateri se znajde na milijone beguncev po vsem svetu.

5. Margaret Mazzantini, Sijaj

Izvrstna italijanska pisateljica se vrača s knjigo, nabito s čustvi, ljubezni in obžalovanj. Guido in Costantino že od zgodnjega otroštva živita v isti hiši, čeprav v različnih svetovih. Guido je edinec premožne meščanske družine, Costantino hišnikov sin. Med fantoma se porodijo nežna čustva, a so občutki sramu prehudi in njuna vez se pretrga. Guido odide v tujino. Pa vendar ne razdalja ne nove zveze, ki jih oblikujeta, ne preglasijo ljubezni, ki ju povezuje.

Pripravila: Da. M. 
Foto: Shutterstock in arhiv založb


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)