Ikigaj – ključ za srečno in dolgo življenje

Ste že slišali za besedno ikigaj?

21.2.2017 ob 7:10

ikigaj_nas.jpg

Prav vsak od nas ima določeno poslanstvo, določen smisel, ki ga žene naprej. Nekateri se ga povsem zavedajo in jih osrečuje, drugi ga še iščejo, tretji pa so prepričani, da so ga izgubili. Ti živijo iz dneva v dan, čakajo na zunanje dejavnike za spremembe. In izgubljajo tla pod nogami.

Seveda je povsem enostavno ugotoviti, da brez smisla in strasti, ki nas žene, dnevi postanejo temačni, rutinski in celo depresivni. Prav zato moramo poiskati svoj ikigaj.

In kaj to sploh je? Ikigaj je japonska beseda in bi jo najlažje prevedli 'sreča večne zaposlenosti'. Japonci so namreč prepričani, da je eden ključnih elementov življenja ikigaj. Imeti jasno določen ikigaj prinaša srečo in daje življenju smisel. In takoj, ko ga odkrijemo, se najbolj rutinsko opravilo spremeni v srečen tok življenja.

Hector Garcia in Francesc Miralles: Ikigaj, japonska umetnost življenja
Mladinska knjiga, 19,95 evra

Hector Garcia in Francesc Miralles, avtorja knjige Ikigaj: Japonska umetnost življenja, želita da vsak od nas najde svoj ikigaj. Kdor ga najde, ima vse, kar potrebuje za dolgo in srečno življenje. Avtorja v knjigi predstavljata ključne koncepte japonske filozofije, raziskovala sta življenje prebivalcev na otoku Okinava, kjer živi največ stoletnikov na svetu, in bralca želita naučiti, kako poskrbeti za zdravo telo, um in duh.

Iskanje ikigaja zahteva potrpežljivo raziskovanje, vmes pa nam avtorja knjige delita številne japonske rituale, ki so del njihove filozofije in dolgega življenja. Kot na primer; japonska zdravila za lajšanje stresa:

- Podaljšajmo čas kopanja in se med predvajanjem glasbe sproščamo. V kad natresemo kopalno sol, ker sprošča mišice.

- Delovna miza, stanovanje, hiša in vse okoli nas naj bo čisto in pospravljeno. Če občutimo stres, je morda najbolje najprej vzpostaviti red okoli sebe.

- Telovadimo, se raztegujemo in globoko dihamo.

- Prehrana naj bo uravnotežena.

- S prsti si masiramo glavo.

- Meditirajmo.

Avtorica: Da. M. 

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)