Ocena filma: Kako zelo srhljiva je grozljivka Tisto: Drugo poglavje

V slovenske kinematografe je 5. septembra prispela težko pričakovana grozljivka Tisto: Drugo poglavje po romanu kralja groze Stephena Kinga. Seveda smo si jo ogledale tudi na Mični.

11.9.2019 ob 10:35

Slika avtorja - Ajda  Janovsky Piše:

Ajda Janovsky

ajda.janovsky@delo.si

Ocena filma: Kako zelo srhljiva je grozljivka Tisto: Drugo poglavje

O ljubiteljih grozljivk kroži veliko neumnosti in stereotipov. Nekateri namreč menijo, da je bolj smiselno točiti solze ob tujem trpljenju med ogledom kake drame ali smrkati ob pravljičnih ljubezenskih prizorih romantičnih komedij. Kljub temu pa ne manjka filmskih gledalcev, ki radi trepetajo in kričijo ob čim bolj strašnih in temačnih prizorih, kar jih zna zakuhati človeška domišljija. Prav domišljija pa je ena od kvalitet, ki privlačijo na temačnih filmih, še posebej, če ste ljubitelj srhljivk in ne grozljivk, v katerih se vse vrti okrog odsekanih udov in litrov krvi. Svojevrstna zabava pri grozljivkah (pa tudi pri drugih žanrskih filmov) pa je, to že morate priznati, prežanje na žanrske oksimorone (na primer: 20 smešnih in nelogičnih situacij v grozljivkah). Če so te prisotne v filmu Tisto: Drugo poglavje, jih nisem opazila. 

Kot da slutiti naslov filma, je film Tisto: Drugo poglavje (če slučajno ne veste), pravzaprav nadaljevanje. Tako kot enica, ki je leta 2017 podrla rekord in postala finančno najdonosnejša grozljivka vse časov, je tudi dvojka naslonjena na roman mojstra grozljivih zgodb Stephena Kinga. Poseben užitek za filmske in literarne sladokusce (razkritje, ki vam verjetno ne bo pokvarilo filmskega doživetja) je prizor v filmu, v katerem pisatelj v vlogi prodajalca v zastavljalnici klepeta s svojim literarnim alter-egom, jecljavim Billom (igra ga čedni James McAvoy), ki je 27 let po dogodkih iz prvega filma v drugem delu zrasel v uspešnega pisatelja.

Zgodba Tisto: Drugo poglavje se vrti okoli obljube, ki so si jo člani tako imenovanega Kluba zgub dali v najstniških letih. Obljubili so si, da se bodo, v primeru, da se bo srhljivi klovn Pennywise kot govori legenda po 27 letih vrnil v njihov rojstno mesto Derry, znova zbrali in ga premagali. Prav Pennywise je, če morda ne veste, klovn, ki je v veliki meri prispeval k znamenitem strahu pred klovni, ki ga rade uporabijo v kakem prizoru ameriške humoristične nadaljevanke: leta 1990 je miniserija Pennywise povzročila skokovito rast klovnofobije. 

Dogajanje je srhljivo, sicer bizarno, a ima svojo logiko in svoj smisel.

In kakšen se mi je zdel drugi del filma o hudobnem klovnu? Kljub temu, da mi je prvi del filmske zgodbe nekako ušel (knjiga je pač knjiga, vsekakor si jo preberite ne glede na to, ali si boste ogledali film ali ne), se mi je drugi del kot ljubiteljici grozljivk zdel zelo gledljiv. Zdi se mi, da so ocene na IMDB prav pri grozljivkah pogosto nerealne (še ena letošnja grozljivka Mi z Lupito Nyong'o ima denimo dokaj visoko oceno 7, a je z zgodbo, ki vsaj meni deluje nelogično in nesmiselno komaj gledljiva), bi rekla, da si Tisto: Drugo poglavje oceno 7,1 povsem zasluži. Dogajanje je srhljivo, sicer bizarno, a ima svojo logiko in svoj smisel.

Člani kluba Zgub so v novem filmu odrasli.

Čeprav so nekateri prizori odbijajoči, s krvjo, žuželkami in podobnim, kar sicer ni moj najljubši način vzbujanja groze pri gledalcu grozljivk, uspe tudi z elementi presenečenja nekajkrat pošteno prestrašiti. Ultimativna zmaga dobrega nad zlom, ki je poleg domišljije še ena super lastnost filmskih grozljivk (nemara pa so grozljivke odrasla verzija pravljic za otroke?) je po Kingovi zaslugi še posebej privlačno speljana, saj junaki s tem, ko premagujejo grozljive sile v resnici premagujejo svoje lastne strahove. Tisto: Drugo poglavje je z zanimivo zgodbo po znani literarni predlogi in dobro izdelanim domišljijskim svetom enega najbolj vidnih sodobnih žanrskih pisateljev vsekakor vredna ogleda, ni pa, da bi človeka zares popolnoma sezula. Nemara bo to uspelo drugemu prihajajočemu, po Kingovem romanu posnetemu filmu Doktor Sleep, ki je nadaljevanje kultnega filma Stanleya Kubricka Izžarevanje (The Shining) z Jackom Nicholsonom v glavni vlogi. Ta prihaja k nam 7. novembra.

Ocena: 3,5/5

Preberite še: Na kavi s Hawkingom (ocena knjige) in pa 5 knjig za vse, ki pogrešate magični svet Harryja Potterja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)