Na voljo vrsta brezplačnih programov s področja podpore mladim družinam

V Javnem zavodu Mala ulica - Centru za otroke in družine v Ljubljani so uvedli vrsto novih psihosocialnih in drugih programov s področja podpore mladim družinam. Programi so brezplačni.

12.5.2022 ob 12:20 | Foto: Getty Images | Avtor: S. S.

Na voljo vrsta brezplačnih programov s področja podpore mladim družinam

Družine z majhnimi otroki se srečujejo z vrsto specifičnih izzivov, ki so se v koronskem in pokoronskem času poglobili in prizadeli večje število družin kot običajno.

Številni starši so se med pandemijo soočali s stiskami glede financ, socialne izolacije, z osamljenostjo ali pa preobremenjenostjo.

Zaprtje šol in prekinitev prostočasnih dejavnosti je povečala pritisk na starše, ki so še težje usklajevali delovne in družinske obveznosti. Otroci so (pre)več časa preživeli na spletu. 

Trčenje različnih stresorjev je marsikje prispevalo k povečanju napetosti v družini, več je bilo kričanja, vse to pa je negativno vplivalo na družinsko dinamiko. 

V Javnem zavodu Mala ulica - Centru za otroke in družine v Ljubljani so v zadnjih dveh letih uvedli vrsto novih psihosocialnih in drugih programov s področja podpore mladim družinam.

Tako s preventivnim kot kurativnim delovanjem skušajo zapolniti vrzel, ki nastaja v ponudbi strokovne pomoči s strani drugih institucij, kjer je zaradi dolgih čakalnih vrst za mnoge starše strokovna pomoč onemogočena ali prepozna. 

V okviru programa Neverjetna leta, ki je namenjen krepitvi čustvenega, socialnega in kognitivnega razvoja otrok ter preprečevanju in zmanjševanju vedenjskih težav otrok, potekajo sledeči programi:

  • Treningi starševstva za starše otrok od 3-8 let, ki se srečujejo s težavnim vedenjem svojih otrok, ki so napoteni ali že obravnavani v zdravstvene ali svetovalne inštitucije, ali za starše, ki si želijo zgolj izboljšati svoje starševske competence.

  • Dino šola – program za otroke od 4-8 let za krepitev socialnih veščin in čustvenega opismenjevanja 

  • Neverjetni dojenček – program za novopečene starše za krepitev zdrave navezanosti in podporo dojenčkovega fizičnega, socialnega, čustvenega in govornega razvoja.

Vsi programi so brezplačni, potrebna pa je predhodna rezervacija termina. Vse informacije najdete na spletni strani: https://www.malaulica.si/sl/.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)