V Ukrajini razširjeno nadomestno materinstvo: Kaj se bo zgodilo z vsemi dojenčki?

V Ukrajini je močno razširjeno nadomestno materinstvo. Kaj se bo zgodilo z vsemi dojenčki, ki so se čez noč znašli sredi vojne in brez staršev?

11.3.2022 ob 9:46 | Foto: Reuters | Avtor: Š. R.

V Ukrajini razširjeno nadomestno materinstvo: Kaj se bo zgodilo z vsemi dojenčki?

Grozljivi in nepredstavljivi prizori iz Ukrajine: bombe nad porodnišnico, okrvavljene nosečnice, novorojenčki, ki potrebujejo intenzivno nego in jih skrivajo v kleteh, otroci umirjajo zaradi dehidracije.

Za življenja trepeta na milijone ljudi v Ukrajini in tudi širom sveta, kjer številni starši tudi čakajo na svoje še nerojene otroke, ki so se znašli sredi vojne. Nosijo jih namreč nadomestne matere, tovrstni »reproduktivni turizem« je namreč v Ukrajini močno razširjen.

Foto: Fabrizio Bensch/Reuters

V Ukrajini je nadomestno materinstvo med najcenejšimi na svetu. V državi, kjer povprečna plača znaša 350 evrov, ta dejavnost za mnoge matere pomeni dodaten zaslužek ali celo rešitev pred revščino.

S tem se ukvarjajo številne agencije, kar 80 odstotkov otrok, ki jih v Ukrajini rodijo nadomestne matere pa odide v tujino. Dejavnost je sicer od leta 2002 zakonita, uradne statistike o nadomestnih materah sicer ni, cene pa se gibljejo okoli 30.000 dolarjev (v ZDA se te cene gibljejo od 80-120.000 dolarjev).

Kot je pisala Al Jazeera, ena največjih agencij BioTexCom ponudi materam 11.000 dolarjev za eno nosečnost in 250 dolarjev mesečne štipendije. »Agencija je obljubila, da bo pazila name. To je bila enostavna odločitev, moj mož se je strinjal,« je dejala Alina, ki je po postopku zunajtelesne oploditev donosila otroka za Anco iz Romunije, ki se je po letih neuspelih poskusov zanositve odločila za ta korak.

Jok daleč stran

Toda kaj se zgodi, ko nastopi vojna? Ali pa celo »samo« pandemija koronavirusa?

Že pred dvema letoma se je zaradi vseh epidemioloških omejitev razkrila ta pereča problematika – starši z vseh koncev sveta so obupano čakali na svoje otroke, svet pa so obšli grozljivi prizori, kako se je okoli 50 novorojenčkov v posteljicah stiskalo v hotelski sobi in jokalo za svojimi starši, ki so bili daleč stran.  

Starše, ki so z vseh koncev zaskrbljeno klicali v Ukrajino, so mirili, da je bilo zanje dobro poskrbljeno in da jih je vsak dan obiskovalo zdravstveno osebje. Slej ko prej, so naposled vsi prišli v težko pričakovan varni pristan.

Kaj pa bo z otročički, ki se nadomestnim materam v Ukrajini rojevajo med vojno? Kdo bi si mislil, da se bo scenarij v veliko hujši obliki ponovil že tako hitro.

Pred dnevi so irski mediji poročali o štirih dojenčkih, ki so jih evakuirali iz Kijeva. Irski pari, ki ne morejo imeti otrok, se sicer množično odločajo za nadomestno materinstvo v Ukrajini, do maja naj bi se rodilo še 14 teh dojenčkov.

Kaj bo z njimi?

Medtem ko ruska vojska bombandira celo porodnišnice in otroške bolnišnice, si bodoči starši v tujini, kot seveda tudi vsi v Ukrajini, lahko predstavljajo le najhujše. 

Reševalna akcija dvojčkov

Toda nekateri so še bili rojeni pod srečno zvezdo. Ameriška mreža ABC je objavila zgodbo Alexandra Spektorja in Irme Nuñez iz Chicaga: drugi dan invazije, 25. februarja, sta se jima v vojnih razmerah v Kijevu rodila dvojčka Lenny in Moishe. 

Njuna nadomestna mati je popadke dobila precej pred rokom, na poti v bolnišnico pa obtičala v prometu za kar tri ure. Vseeno sta se nedonoščenčka rodila zdrava. Toda za njuna biološka starša se je začela prava agonija. Kako ju rešiti iz krempljev vojne?

»Spala nisva dva tedna. V izmenah sva neprestano telefonirala in skušala ukrepati,« je povedal Spektor, ruski profesor na univerzi v Georgii, ki je pred leti, prav tako kot begunec, odšel v ZDA.

»Bolnišnico so morali premestiti na drugo lokacijo, tam pa niso imeli hrane za nedonošenčke. Morala sva organizirati, da so jim odnesli hrano. Niso imeli zaklonišča, skupaj z agencijo smo pomagali pri premestitvi. Bilo je zares strašno, grozljivo,« je opisal izkušnjo.

V strahu za njuna otroka sta naposled našla ameriško organizacijo Vecina, ki prek posebnega projekta Dynamo s prostovoljci pomaga in rešuje ljude na vojnih območjih.

Ustanovitelj organizacije Bryan Stern je tako odšel v Kijev, skupaj z zdravniško ekipo, v kateri je bil specialist neonatalogije in medicinska sestra, poleg dvojčkov pa so odšli še po enega nedonošenčka, ki so ga starši čakali na drugem koncu Ukrajine. Skupina se je povezala z ukrajinskimi reševalci, skupaj pa so se iz Kijeva uspeli prebiti do Poljske. 

Tja sta odpotovala tudi Alexander in Irma, v mestu Rzeszow sta prvič videla svoja sinova. Še nekaj tednov morata ostati v bolnišnici, trenutno namreč še vedno ne zmoreta sama jesti, pridobiti morata dovolj teže, da se bodo lahko vkrcali na letalo.

»To sta bila dva najsrečnejša dneva v najinih življenjih. Najprej, ko sta se rodila in potem, ko so ju prepeljali na varno,« sta povedala olajšana starša, ki pa se jima kljub ob neizmerni sreči trga srce za vse ostale otroke, ki so ostali v Ukrajini. Po podatkih notranjega minidststva se je v času vojne rodilo več kot 4300 otrok.

Preberite še: Rusinja v Sloveniji: Krivijo nas za vojno, toda tudi nas je močno strah

Morda vas zanima tudi: VIDEO: Ganljiv posnetek ukrajinske deklice, ki poje v zaklonišču

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)