Nakup mandarin: Štirje znaki, ki ločujejo dobre od slabih

Pri nakupu mandarin bodite pozorni na štiri pokazatelje njihove svežine in kvalitete.

14.12.2021 ob 5:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Nakup mandarin: Štirje znaki, ki ločujejo dobre od slabih

Nemogoče si je predstavljati zimo brez mandarin. Ti sadeži z vonjem in okusom polepšajo mrzle zimske dneve ter dolge večere, hkrati navdajajo s številnimi vitamini, minerali, vlakninami ter tudi tekočino.

Žal se velikokrat zgodi, da smo, ko jih prinesemo iz trgovine ali tržnice, nad njimi razočarani. Saj so suhe, kisle ter brez pravega okusa in zato ne vir užitkov, temveč slabe volje.

Da bi se temu naslednjič izognili, je dobro poznati malenkosti, ki ločujejo dobre mandarine od slabih. Poglejte, na kaj morate biti pozorni med nakupom.

Na težo plodov

Prvi pokazatelj svežine in sočnosti mandarin je njihova teža. Dlje, kot mandarine nekje čakajo in stojijo, več tekočine izgubijo in postajajo vse lažje. Če se vam torej tedaj, ko posamičen sadež vzamete v roke zdi, da teža nikakor ne ustreza velikost in je prenizka, mandarina zagotovo ni več sočna, temveč je suha in zato neokusna.

Na olupek

Olupek mandarine mora biti gladek, dišeč in čvrst, kar pomeni, da se pod pritiskom prsta ne bi smel vdati. Uvel olupek je še en dokaz, da mandarine, ki jih imate pred seboj, niso sveže.

Na mesto, kjer je bil pecelj

Poglejte, kakšne barve je delček sadeža, kjer je bil nekoč pecelj. Ta mora biti bel in mehak. Če je rjav in trd, mandarine že predolgo čakajo na kupce.

Na liste na mandarinah

Če imate to srečo in so pred vami mandarine, na katerih so še vedno listi, se ravnajte po njih. Če so ti lepo zeleni, bujni in na pogled sveži, so takšni tudi plodovi. Uveli in že porjaveli listi pričajo ravno nasprotno.

Kaj pa zeleni madeži?

Če so na mandarinah zeleni madeži, jih kupite brez skrbi. Barva olupka je namreč pokazatelj temperature na področju rasti. Kjer so dnevi znatno toplejši od noči, mandarine postajajo značilno oranžne. Če so temperature ponoči blažje, velikokrat na površini ostanejo zeleni madeži, ki pa nimajo nobene povezave z okusom. Če seveda ni zelena večina ploda. V tem primeru mandarine skoraj zagotovo ne bodo ravno sladke.

Povzeto po portalu Miss7

Preberite še: Trik, kako ugotovite, ali je jajce, ki ste ga pozabili v hladilniku, še dobro

Morda vas zanima tudi: Vodič za shranjevanje sadja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)