Najlepše knjige za božične praznike (ki so lahko tudi odlično darilo)

Navdušujoče božično branje.

14.12.2021 ob 5:15

Slika avtorja - Danaja  Lorenčič Piše:

Danaja Lorenčič

Najlepše knjige za božične praznike (ki so lahko tudi odlično darilo)

Knjiga je odlično božično darilo, ki ga lahko  podarite drugim ali pa sebi. Da boste lažje izbrali knjige, s katerimi si boste popestrili praznične dni, smo na Mični za vas poiskali sedem bralnih poslastic.

KAKO RAZMIŠLJATI MANJ – CHRISTEL PETITCOLLIN, UČILA

Se prepoznate v naslednjih trditvah? Vaši bližnji vam govorijo, da postavljate preveč vprašanj. Nenehno kaj premlevate – včasih si želite, da bi lahko ugasnili svoj um s pritiskom na gumb. Počutite se, kot da ste z drugega planeta. Ne najdete svojega mesta v svetu. Imate občutek, da vas nihče ne razume. Če ti stavki opisujejo vas, boste ob knjigi Christel Petitcollin začutili olajšanje, saj boste odkrili, da imate fantastični um, s katerim se je potrebno le naučiti upravljati. In ko boste to znali, boste lažje sprejeli sami sebe.

KNJIGA UPANJA - JANE GOODALL, DOUGLAS ABRAMS, GAIL HUDSON, UČILA

V svetu, kjer smo neprestano izpostavljeni novicam o pandemiji, težko ostajamo optimistični in ohranjamo upanje, ki ga trenutno krvavo potrebujemo. Najslavnejša živeča naravoslovka na svetu Jane Goodall se v Knjigi upanja osredotoča na štiri razloge zanj: neverjetni človeški um; trdoživost narave; moč mladih in neuklonljiv človeški duh. Skozi svojo navdihujočo pripoved nam skuša osvetliti vprašanja, na katera pogosto ne najdemo odgovorov: Kako ohraniti upanje, ko se vse zdi brezupno? Kako privzgojiti upanje našim otrokom? Kako se spopasti s prihodnostjo? Ta knjiga je dragoceno darilo, saj nam vlije ali pa obudi upanje.

ZADNJI SKRIVNI DNEVNIK HENDRIKA GROENA, STAREGA 90 LET, MLADINSKA KNJIGA

Dnevniki Hendrika Groena so s svojo toplino, humorjem in prisrčnostjo osvojili bralce po vsem svetu. Kar niti ni presenetljivo, saj se priljubljeni starček, ki je dopolnil 90. let, z ganljivimi zapisi in humorjem pogumno zoperstavlja starosti. V zadnjem dnevniku pa niza zabavne opazke predvsem na račun epidemije covida-19 in kaosa, ki ga ta povzroča v domu upokojencev. Ob koncu leta, ki za marsikoga ni bilo enostavno, nas Hendrik znova uči, kako ohraniti vedrino in nasmeh na obrazu. To je knjiga, ki ne izvabi le solz smeha, ampak tudi ganjenosti.

ČETRTKOV KLUB ZA UMORE – RICHARD OSMAN, MLADINSKA KNJIGA

Če vas je navdušil Hendrik Groen, je duhovita zgodba Richarda Osmana prava knjiga za vas. V njej boste spoznali nekoliko nenavadne upokojence, ki jih ne zanimajo družabne igre ali učenje tujih jezikov, prav tako sovražijo pogovore o boleznih, temveč precej raje rešujejo stare nerešene umore. Ob detektivskem delu in razgibavanju malih sivih celic se imenitno zabavajo, dokler se pred njihovim pragom ne pripeti čisto pravi umor. Odločeni so, da bodo odkrili, kdo je umoril gradbinca Tonyja.

BALADNE PRAVLJICE – SVETLANA MAKAROVIČ, CANKARJEVA ZALOŽBA

Baladna poezija izjemne pesnice Svetlane Makarovič je prepredena s človeško bolečino in umetniško lepoto. Z Baladnimi pravljicami je oživila celo vrsto slovenskih bajeslovnih likov, kot so kresnik, desetnica, Pehtra, Zeleni Jurij, sojenice, … Dotikajo se pomembnih družbenih tem – nudijo nam namreč vpogled v pretresljivo resnico, da je nasilje pogosto seksualno motivirano in da je poleg otroka glavna žrtev patriarhalne družbe ženska. Svetlanine pravljice nas opogumijo, da se zazremo v razmerja moči, ki prevladujejo v družbi in se obenem zamislimo ob protislovnih odnosih med rabljem in žrtvijo – vsakdo je lahko vsakomur rabelj in žrtev hkrati. Presune pa nas njeno sočutje do otrok, ki trpijo.

SREČO, PROSIM - ALJOŠA BAGOLA, MLADINSKA KNJIGA

Glede na to, da je njegova prva knjiga Kako izgoreti in vzeti življenje v svoje roke postala izjemna uspešnica in osvojila slovenske bralcev, nas tudi tokrat čaka izvrstno branje. Aljoša Bagola je znova dokazal, da je mojster jezikovnih veletočev, pronicljiv opazovalec lastne notranjosti in aktualnega družbenega dogajanja. Njegova druga knjiga se nadaljuje tam, kjer se je prejšnja končala. V knjigi Srečo, prosim se zakoplje v raziskovanje nadvse izmuzljive in težko dosegljive sreče ter ugotavlja, da je sreča vedno posledica in ne cilj, v katerega se zaletavamo.

LEGENDA – MARCOS TAVARES – BOŠTJAN NARAT, JANJA VIDMAR, ZALOŽBA PIVEC

Življenjska pot kapetana mariborske enajsterice Marcosa Tavaresa ne bo očarala le nogometnih navdušencev, temveč tudi ljubitelje biografij in navdihujočih zgodb. Biografija strelskega rekorderja slovenske lige je namreč polna vzponov in padcev, predvsem pa dokazuje, da je možno uresničiti svoje sanje, če trdo delaš. Knjige ne odlikuje le vznemirljiva, navdušujoča vsebina, ampak tudi fotografije, ki nam odstirajo tančice Tavaresovega zasebnega življenja.

Preberite še: Alenka Stanič: Samo v družbi, kjer upoštevamo drug drugega, lahko dobro živimo

Morda vas zanima tudi: Sveže iz tiskarne: Navdihujoče knjižne novosti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)