Minimellows: Prikupne ninice s slovenskim podpisom

Minimellows je slovenska znamka otroških dodatkov, ki jih ustvarja Ajda Rotar Urankar.

3.10.2017 ob 7:45

1.jpg

Minimellows so v Sloveniji ročno narejeni otroški dodatki – poleg ninic med njimi najdete še posteljnino in večnamensko odejico, ki je lahko tudi previjalna podloga ali podloga za igranje, novost v ponudbi pa je tudi igralni vrtiljak z oblački in baloni, ki ga namestite nad posteljico.

Poslovna ideja, ki je nastala med porodniško

Za Minimellows otroškimi dodatki stoji Ajda Rotar Urankar, mamica 2-letnega Liama. Prosti čas, odvisno od sezone in vremena, najraje preživi na windsurfu, snowboardu ali teniškem igrišču, tako se najlažje odklopi in spočije. Po izobrazbi je oblikovalka. Po dokončanem dodiplomskem študiju grafičnega oblikovanja v Veliki Britaniji se je vrnila v Slovenijo in se zaposlila pri eni izmed oglaševalskih agencij, kmalu zatem pa se je pridružila enemu izmed najbolj uspešnih slovenskih start-upov, Celtri, kjer dela že nekaj let. In kdaj je nastal njen otroški projekt?

2.jpg

"Ko sem šla na porodniško, sem počasi začela izbirati stvari za malega Liama, ki je bil takrat še v trebuščku. Nisem hotela, da bi imel ogromno stvari, ampak raje le nekaj simpatičnih dodatkov. Na spisku sem imela tudi kakšno lično ninico, vendar nikjer, ne v trgovinah, ne na spletu, nisem našla take, ki bi mi bila všeč," nam zaupa Ajda, ki se je zato odločila, da mu jo sešije kar sama. Ker je vedela, da bo s svojo ninico prespal kar nekaj let, je najprej ogromno časa posvetila izbiri materialov. Takrat niti v sanjah ni pomislila, da bi jih kdaj začela prodajati. 

Kravica Paulina – njena prva ninica iz preverjenih materialov

"Moj cilj je bil le, da svojemu otročku naredim ninico, ki bo ne samo lepa, ampak narejena zelo kvalitetno ter iz preverjenih in certificiranih materialov. Večji ko je postajal moj trebuh, manj sem se lahko ukvarjala s športom in ta čas sem raje posvetila vsakemu detajlu ninice. Tega projekta sem se lotila tako resno, da sem našla celo sukanec, ki ima Oeko-tex Class I certifikat," pravi oblikovalka. Po nekaj mesecih je končno nastala prva ninica – Kravica Paulina, Ajda pa je dobila tako veselje do šivanja in oblikovanja tudi stran od računalnika, da je začela ustvarjati še druge zverinice.

4.jpg

Kravica pomaga pri razvoju vida, zajček pa spodbuja razvoj tipanja in fizičnega raziskovanja

Veliko časa je posvetila raziskovanju, kaj malčki potrebujejo in kaj pripomore k njihovem razvoju. "Tako sem se odločila, da bo vsaka ninica imela svoj »znanstveni bonus«. Novorojenčki vidijo le črno-belo, Kravica Paulina pa s svojimi lisami pomaga pri razvoju vida, medtem ko recimo Zajček Aiko s svojimi bunkicami spodbuja razvoj tipanja in fizičnega raziskovanja," nam zaupa Ajda, ki tudi ob sinovem rojstvu še ni pomislila na to, da bi kakšna Minimellows živalica kdaj potovala h kakšnemu drugemu malčku.

5.jpg

"Začelo se je šele takrat, ko so me mamice začele spraševati, kje sem kupila to luštno kravico, ki jo Liam kar ni izpustil iz rok. Pa me je potem prijateljica, ki je tudi ravno rodila, prepričala, naj štartam. Ker sem bila še vedno na porodniški, sem imela dovolj časa, da sem zverinicam izbrala ime, oblikovala logo, etikete, spletni butik in embalažo – veliko časa sem namenila že ličnemu pakiranju ninic, ker se mi zdi to, kako so darilca zapakirana, zelo pomembno," pravi Ajda, ki ninice zdaj prodaja v svojem spletnem butiku, pa tudi na Dunaju v otroškem muzeju Kindermuseum in pri nas v Babaduju, Moji Mali Sobici in Luškarni.

6.jpg

Prisega na kakovost pred masovno proizvodnjo

In kdaj hobi preraste v posel? "Ko se od njega lahko preživljaš," pravi Ajda. "Ker so vsi moji izdelki narejeni ročno in iz najboljših materialov, so tudi cene izdelkov malo višje, kot smo jih Slovenci navajeni. Nimam želje po masovni proizvodnji, cilj so mi res le najbolj kvalitetno narejeni lepi izdelki. Je pa zato seveda toliko težje. To je bil tudi en izmed razlogov, zakaj sem Minimellows izdelke začela prodajati tudi izven Slovenije – v dunajskem otroškem muzeju. Vložiti je treba veliko več truda, vendar je vredno. Vsakič, ko mi kdo pošlje slikico svojega otročka z Minimellows ninico in mi pove, kako zelo jo malček obožuje, mi nariše nasmeh na obraz," sklene oblikovalka.

3.jpg

Avtor: Maja Fister

Foto: Minimellows


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)