Melita, na pomoč! Moj otrok gre v šolo

Priprava na novo šolsko leto.

30.8.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Melita Kuhar Piše:

Melita Kuhar

Strokovnjakinja za partnerske odnose, družinsko dinamiko in podporo najstnikom. info@svetovalnica.si

Melita, na pomoč! Moj otrok gre v šolo

September bo zdaj zdaj tukaj in z njim novo šolsko leto. Pustimo ob strani, kako bo potekalo zaradi novih smernic in našega spremenjenega življenja zaradi drobcenega virusa, ki nam kravžlja živce in nas potiska v strah in negotovost.

Dejstvo je, da se kmalu začne pouk, in menim, da ni odveč, da ponovimo, kako otroka pa tudi najstnika pripraviti na učne obveznosti in kako naj ti počasi preklopijo na šolski način delovanja. Cicibane, ki bodo letos prvič obiskovali institucijo, torej šolo, starši nežno pripravite na nov način dela. Zagotovo ste vse šolske potrebščine, učbenike, svinčnike in novo peresnico že nakupili, zdaj pa vse skupaj lepo ovijte, preglejte in se z otrokom pogovorite, kaj se pomeni vsak dan pripraviti za šolsko delo, bodisi da bo hodil v šolsko poslopje ali da bo treba delati od doma.

Da se bo otrok počutil varnega z novimi zadolžitvami in obveznostmi, mu starši ustvarite urnik, kaj se bo po etapah dogajalo in kdaj, vsaj približno. Ob tem se boste seveda tudi vi morali uskladiti, se znajti vsak po svoje in trajalo bo več tednov, da se vsi skupaj prilagodite na novo šolsko situacijo. Če otrok spremlja starše, ki so mirni, kompetentni v svojem vsakodnevnem upravljanju, se bo tudi sam počutil umirjenega.

Vedite, da kljub uporu ali zanikanju vaših navedb odraščajoči otrok v sebi še vedno hrepeni po vašem razumevanju, objemu, podpori in vzpodbudi.

Šolsko leto se začenja tudi za srednješolce. Njih že na polno daje puberteta, hormončki žuborijo, poprej otrok, ki ste ga poznali, postane neznanka, ki lomasti po hiši, je čemeren, tečen, godrnja in v odgovor nekaj zasika, da človek ne ve, kaj je rekel in kaj bi sploh z njegovimi opombami počel. Vse to sem preživela in vem, kako je takšna situacija nenavadna. Kljub vsemu tudi najstniki potrebujejo starševsko usmeritev, četudi godrnjajo in trmarijo po svoje.

Predlagam, da se pred začetkom šolskega leta lepo na miru usedete s svojim nadobudnim mojstrom hormonov in mu prijazno razložite, kaj pričakujete od njega v prihajajočem šolskem letu. Povejte mu, da mu stojite ob strani in da mu boste vedno v oporo, a da bo treba v novem šolskem letu spet poprijeti, se znati usesti za knjigo in delati, kar zahtevajo profesorji. Počitnice namreč razvodenijo pritiske in delovno okolje je treba na novo sestaviti. Prosite ga, naj sam pove, kakšen načrt ima glede ocen, ki si jih je zadal, da jih bo dosegal, kje je morebiti šibek in bi rad več podpore, morebiti v smislu inštrukcij, kje vidi težave in naj sam pove, kako dolgo namerava viseti na telefonu. Namreč, najstniki, kot vemo, ne odlepijo oči od zaslona, zato predlagam, da se skupaj dogovorite, kakšen bo protokol uporabe spleta, ko se bo treba na polno spet učiti. Določite sistem oziroma se skupaj dogovorite, kdaj in koliko časa lahko posveti prostočasnim spletnim aktivnostim, koliko na dan ga bo porabil za gospodinjska opravila in kdaj se bo lahko družil z vrstniki ter prijatelji.

Zakaj želim, da se spoštljivo in mirno pogovorite s svojim odraščajočim otrokom? Zato da se bo zavedal, da ste še vedno nekje ob njem, da vam je mar, da si še vedno želite biti del njegovega odraščanja, a da pri tem zahtevate definicijo določenih ciljev, ki naj si jih postavi. Vedite, da kljub uporu ali zanikanju vaših navedb v sebi še vedno hrepeni po vašem razumevanju, objemu, podpori in spodbudi.

Če vam uspe zgoraj opisano uveljavljati v vsakdanjiku vse šolsko leto, boste vsi družinski člani lažje in bolj sproščeno krmarili med čermi družinske dinamike. 

Preberite še: Marko Juhant: Otrokom, ki premalo spijo, niha razpoloženje in so bolj naporni za okolico

Morda vas zanima tudi: Zdaj smo vsi spoznali, da mora šola spodbujati mišljenje izven šolskega obzidja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)