Ne, ne zmorete vsega, zmorete pa veliko (piše: Goga)

Pazite, kaj si želite, kajti lahko se vam uresniči. Čeravno se je meni veliko želja v življenju uresničilo, lahko danes rečem, da bi bilo bolje, če se mi katere tudi ne bi.

31.12.2018 ob 5:24

mocna_zenska_blondinka.jpg

Pred nekaj leti, ko je moji dobri beograjski prijateljici umrl oče, mi je povedala naslednje: “Ko ženski umre oče, izgubi največjo oporo v življenju. Oče, ki me je vzgajal v 70-tih in 80-tih letih prejšnjega stoletja, mi je dajal neskončno možnosti. Verjel je vame.

Nikoli mi ni pustil, da obupam, da se predam, da samo pomislim, da nečesa ne zmorem. Rekel mi je, da sem lahko vse, kar hočem. Da lahko dosežem vse. In še posebej si je zame in za mojo sestro želel, da sva neodvisni.

Kolikor mi to manjka in mi je bilo všeč, saj sem se vedno počutila kot super ženska in še danes si ne želim drugače, pa je na ta način vsadil vame tudi koncept, da zmorem vse in da zmorem vse sama. Tako živim. In večino časa mi to prinaša zadovoljstvo.

Včasih pa sem tako izčrpana, zaradi pričakovanj, ki sem si jih vsadila in nad katerimi ne smem obupati. Vzgojena sem, da ne smem obupati!

Njena vzgoja je bila takšna kot moja. Besede njenega očeta, so besede mojega očeta.

Konec prejšnjega stoletja je bil idealen čas za odraščanje. Ženske smo imele občutek, da je možno vse. Podoba ženske, ki ima svojo kariero, družino, čas zase je prevevala vse pore družbe.

Mesec dni nazaj sem zasledila, da je bivša prva dama ZDA, Michelle Obama napisala knjigo z naslovom “Becoming”.

V njej piše o tem, kako je postala oseba, ki je danes. Piše o svojem zakonu, delu, karieri pred Belo hišo, o zakonskih težavah in o mitu, ki jo je prepričal, da lahko naredi vse in še več.

O mitu: Dekle, lahko imaš vse! Dobro službo, super otroke, odlično kariero, lepo telo in neverjeten partnerski odnos. Danes pravi, da temu ni tako! Njene besede danes so naslednje: “Dekle, ne moreš imeti vsega! To je laž! Če imaš nekaj, nekje drugje nekaj zagotovo ne deluje.” 

Lepo je, da nam dajejo možnost vsega, da govorijo o močnih ženskah. A zakaj bi ženske vedno morale imeti vse in biti vse? Ali moški lovijo te sanje o vsem?

Ženske še vedno, ob dobrih karierah, naredimo 80% stvari doma. Zato, ker imamo lahko vse.

Še vedno, skrbimo za otroke bolj kot moški (klobuk dol izjemam). Ker lahko imamo vse. Še vedno vlagamo vso svojo energijo v delo, kot da vedno delamo zase. Ker lahko imamo vse.

Še vedno delamo za manj denarja. Ker lahko imamo vse.

Trudimo se igrati po moško. Ker lahko imamo vse.

A stvari so veliko bolj preproste, kot je zgornji recept za pregorelost.

V resnici je ženska ženska. In v tem se skriva naša največja prednost. In prav nič seksistično in zaničevalno ni, če tako igramo skozi vse naše družbene vloge. Ker to pač smo. Prav tako kot moški, si moramo same začrtati svojo pot. Ne glede na to, ali si želimo eno ali drugo.

Moški ne razmišljajo o odrekanju, temveč, kako naj jim vse skupaj v paketu, ki si ga zamislijo, funkcionira. Zakaj bi me razmišljale drugače? Ne pravim, da bi morale opustiti svoje sanje in želje. Morale pa bi jih definirati in jim slediti. Ne pa, da se ob prvi priložnosti umaknemo iz lastnih sanj, damo prednost nečemu drugemu.

Predvsem pa, niso sanje druge ženske (na primer tiste, ki jo vidite na televiziji), vaše sanje. Tudi sanje vaše mame o vas, niso vaše sanje.

Velikokrat me ženske vprašajo: kako najdeš čas za vse? Za delo, za preveč dela (to sem dodala sama), za dva zadovoljna otroka in za večni študij ob delu, predavanja, … V resnici ne najdem časa za vse. Vedno nekaj trpi.

Vsekakor je moje prvo pravilo, da to ne smeta biti otroka, ker sem si vedno najbolj želela biti mama, mož je že rahlo na kakšnem 4. mestu - upam, da tega ne prebere. Prav tako trpijo odnosi z ljudmi, ki jih imam rada. Trpi skrb za telo, na primer telovadba, ki ob utrujenosti vedno odpade.

Prav tako se včasih zgodi, da zamudim kakšen rok za kakšen dan, ker ob vikendih ne delam, vsaj ne za službo - če le gre. Vedno nekje nekaj zmanjka.

A, če nam uspejo 2 ali 3 glavna cilja z naše prioritetne liste, je verjetno to že velik uspeh. Fantje bi se zagotovo potrpeljali po ramenih in odšli na pivo. Me si privoščimo penino!:) 

Zato: V novem letu 2019 vam želim, da odkrijete, kaj vam je v resnici najbolj pomembno (pa ne drugim, ampak vam) in sledite temu. Po moško, brez slabe vesti. Nismo vse za vse. In vsaka išče svoj korak, svojo pot.

Vedite, da ponavadi to, da imamo vse, pomeni, da delamo vse! Je to res to, kar si želite?

In ja, napišite za leto 2019 seznam želja, seznam svoje poti, v čestitko, ki jo boste čez eno leto odprli in ugotovili, kako vam je šlo.

Če vam uspe uresničiti 3 korake se bogato nagradite. Zopet s tisto rečjo, ki VAM pomeni veliko. Ne nekomu drugemu. Skrivnost je resnično v tem, da ne sledimo sanjam drugih. In ne, ne zmorete vsega, zmorete pa veliko.

goga_s_veliko.jpeg

Kolumno je napisala Goga Gordana Sredojević, dolgoletna urednica in avtorica revij za ženske, danes lastnica podjetja MGM Media Optima d.o.o. za odnose z javnostmi v turizmu in kreativen PR ter predavateljica na Visoki poslovni šoli B2.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Slovenski sosed ali od kdaj hudiča si pošiljamo anonimke!? (piše: GogaALI “Zato sem končala zgodbo z ljubimcem, in to so stranski učinki” (piše: Goga)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)