Izobrazba naj ne bo omejitev pri iskanju novih izzivov

Zagotovo poznate koga, ki je svojo kariero zgradil povsem v drugi smeri od tega, za kar se je šolal. Govorili smo s petimi slovenskimi ustvarjalci, ki so svojo strast našli zunaj okvirov svoje izobrazbe.

9.9.2016 ob 5:40

shutterstock_326979212.jpg

Vpisi na srednje šole in fakultete predstavljajo velike življenjske prelomnice, saj prav te odločitve oblikujejo naše karierne možnosti. A nova generacija mladih ima nekoliko kompleksnejšo pot do zaposlitve in velik del njih na enakem delovnem mestu ne bo ostal tako dolgo, kot prejšnje generacije. Še več, vedno več mladih, ki ne dobijo službe v svoji stroki, delo najde v povsem drugi smeri in ne nujno v strogih okvirih svoje izobrazbe. In s tem ni popolnoma nič narobe.

Za nasvet mladim, ki dela v svoji stroki ne najdejo, smo se obrnili na tiste, ki so zaplavali v povsem druge vode. Mična je klepetala z ustanovitelji znamk FINO FINO, LesnaVesna in Mellow Moose Station.

 

Obdobje brezposelnosti jo je prisililo, da razišče svoje druge talente

Ena od njih je Martina Žilavec, ki jo bolj poznamo pod znamko FINO FINO. Po izobrazbi je letalska inženirka, a zaneslo jo je v oblikovanje. "Od nekdaj sem oseba, ki jo zanima veliko reči in morda se to zdi nenavadno samo iz razloga, ker ne živimo v okolju, kjer bi bili vajeni, da ljudje skozi kariero počnejo več stvari. Naši starši premorejo zavidljive delovne dobe pri enem in istem delodajalcu, medtem ko je večina moje generacije že zamenjala nekaj služb ali dobila prvo zaposlitev v tridesetem letu," nam je zaupala.

Martina Žilavec, FINO FINO

Kot pravi, je vedno vedela, da v življenju ne bo mogla početi samo ene stvari, hkrati pa jo je obdobje brezposelnosti dobesedno prisililo, da se vpraša, kaj bi še lahko počela, kaj so njeni talenti in s čim si lahko odpre še kakšna dodatna vrata. "Letalstvo mi je bilo v nekem trenutku najboljša opcija v razpisu takratnih študijskih programov in hkrati izziv. Kaj še pride, ne vem," pravi.

"Dobro se je poglobiti vase in se vprašati, kaj bi počel, če ne bi bilo nobenih ovir"

Martina je prepričana, da je razmišljanju, da moraš biti v življenju zgolj to, za kar si se izšolal, dokončno odklenkalo. "Dobro se je poglobiti vase in se vprašati, kaj bi počel, če ne bi bilo nobenih ovir. Takrat ponavadi odgovori srce in odgovor je iskren. Osvoboditi se je treba predsodkov in strahov ter si zaupati, poskusiti to, kar misliš, da bi te osrečevalo. V najboljšem primeru, ti namreč lahko uspe, sicer pa boš vsaj vedel, da si poskusil. To, da nekaj skušaš ustvariti sam, ti da občutek, da imaš svoje življenje bolj v rokah in veš, da se boš v žvljenju vedno nekako znašel, kjerkoli že boš," sklene oblikovalka.

Matej in Ajda, Mellow Moose Station

"Čas študija je odličen za to, da se vsestransko razvijemo kot osebe"

Podobno preusmeritev sta ujela tudi Ajda in Matej, 26-letnika iz Nove Gorice, ki pod imenom Mellow Moose Station prenavljata staro pohištvo. Ajda je absolventka podiplomskega študija Strateškega tržnega komuniciranja, Matej pa se je po diplomi iz prava "prekvalificiral" na študij lesarstva.

Pravita, da na svojo izobrazbo oziroma na izbrano smer študija ne smemo gledati kot na omejujočo. "Čas študija je odličen za to, da se vsestransko razvijemo kot osebe. Če študiraš na eni fakulteti, še ne pomeni, da ne moreš iti na kakšno predavanje na drugo fakulteto. Fino je spremljati dogodke drugih fakultet, različnih društev, klubov … V Ljubljani se vedno ogromno dogaja na vseh mogočih področjih, od predavanj, bralnih krožkov, festivalov, filmskih večerov ... Moraš pa biti odprt, se jih udeležiti ter poskusiti čim več stvari," svetujeta Ajda in Matej.

"Najlažje je stokati, da od faksa nič nimamo, a veliko je odvisno od nas samih"

"Kakor obrabljeno se to sliši – moramo iti iz svoje cone udobja," skleneta Ajda in Matej, in dodajata, da nikoli ne veš, kje boš dobil neko informacijo, ki te bo usmerila na novo področje in ti odprla kakšno novo možnost. "Najlažje je stokati, da od faksa nič nimamo. Največkrat je od nas samih odvisno, koliko se bomo naučili na faksu in koliko drugih izkušenj si bomo tekom študija pridobili," pravita mlada ustvarjalca.

Ignacio Lopez Sola in Eva Štrukelj, LesnaVesna

"Utiranje lastne poti ni lahka naloga in prinaša sadove z zamikom"

Iz druge, a precej sorodne stroke je tudi Eva Štrukelj, oblikovalka, ki stoji za znamko LesnaVesna. Eva je najprej več let delala v arhitekturnih birojih, kjer je čutila, da na nek način izgublja čas, ne živi sebe. LesnoVesno, izdelke iz lesa, ji pomaga izdelovati mož, tudi arhitekt Ignacio Lopez Sola.

"Arhitekturna izobrazba je v resnici zelo široko naravnana, saj uči predvsem, kako iz koncepta izpeljati celoto – pa naj bo to majhna luč ali velika hiša. Vsakodnevno delujem v različnih merilih – od »drobnejše« LesneVesne do merila arhitekturnih načrtov," nam je zaupala Eva.

Mladim pa svetuje, da se kljub vsemu poskušajo poslušati. "Dejstvo je, da utiranje lastne poti ni lahka naloga in prinaša sadove z zamikom. Obenem pa drži, da si le za nekaj, kar resnično izhaja iz tebe, pripravljen res trdo delati. Tudi za malo denarja in tudi ponoči."

Avtor: Maja Fister

Foto: Bor Miška, Mellow Moose Station/Gorazd Kavčič, LesnaVesna/FINO FINO


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)