3 dejanja, s katerimi si sabotirate dopust

Se spomnite časov, ko smo šli na dopust in nas nihče ni mogel dobiti na telefon, ker smo bili pač na dopustu? Danes so stvari precej drugačne. Če to dovolite.

22.7.2018 ob 3:45

micna_sluzba_dopust_delo_pocitnice_morje_plaza_telefon_racunalnik_kariera2.jpg

Čeprav smo veseli, da lahko po večini Evrope svoj telefon uporabljamo na isti način kot doma, saj mobilne podatke lahko prižgemo za isto ceno, pa tudi odklenjen Wi-Fi je postalo lažje najti kot odprto trgovino s kruhom, to prinaša tudi nekaj slabih plati. Na primer to, da smo vedno dosegljivi. Tudi za tiste, ki jih nočemo slišati vsaj en teden.

Seveda je to odvisno tudi od narave vašega dela in tega, kako nepogrešljivi ste v službi. A stvari lahko počakajo. In zagotovo ste se že kdaj ujeli med opravljanjem službenih stvari med dopustom, ki sploh niso tako nujne, a vam vseeno niso dale miru. Poglejmo, s čim si sabotirate dopust. 

Pozabljate na svoj "out of office" samodejni odgovor na e-mailu 

Elektronska pošta za čas dopusta oziroma odsotnosti od pisarne (tudi če delate iz domače!) ponuja čudovito opcijo, ki se ji reče "out od office" oziroma "ni me v pisarni" samodejni odgovor. Ko vam torej nekdo pošlje e-mail, mu ta sam odgovori z vnaprej pripravljenim besedilom, ki ste ga sicer spisali sami. Bere se nekako takole: Spoštovani, do 20. avgusta sem odsotna, zato prosim, da se za nujne stvari v tem času obrnete na sodelavca Miho Novaka (miha.novak@sluzba.si). Hvala za razumevanje.

Če ste takšen odgovor nastavili, se sprostite in pozabite na delo. Če ga niste, to storite takoj. Težava nastane, če pošto začnete brati kljub temu, da zaradi samodejnega odgovora nihče od vas ne pričakuje odgovora. A vi vseeno odgovorite. In če ste enemu, boste pač vsem. In to je avtosabotaža. Prenehajte z njo!

micna_sluzba_dopust_delo_pocitnice_morje_plaza_telefon_racunalnik_kariera1.jpg

Pustite telefonsko številko z besedami: Če kaj potrebujete, pokličite! 

Odvisno od tega, kako iznajdljive sodelavce in poslovne partnerje imate, a že eden tak, ki kliče za povsem nepotrebne ovire, je dovolj, da vas iztiri. Čeprav bo večina spoštovala vaš čas za oddih in vas bo poklicala le, če vas res, res, res potrebuje, se to lahko hitro prelevi v kup nepotrebnih klicev, ki vaše misli z oddiha odpeljejo nazaj na delo. Ne dovolite jih! Postavite meje in povejte, da vas ta teden ali dva pač ni. 

Preberite še: Imate težavo? Kaj storite, če doma pozabite telefon?

Časa pred spanjem ne upoštevate kot del dopusta

Ležite v postelji, družbena omrežja in novice ste že preleteli, a še niste povsem zaspani. Kaj pa če bi vseeno preverili, kaj se dogaja v službi in če je vse tako, kot mora biti? Napaka. Če ste mislili, da boste zato kaj lažje zaspali, se gotovo motite. Kaj je naslednji korak? Boste v primeru, da stvari niso, kot bi morale biti, sedli za računalnik in jih začeli reševati? Včasih niste edini možni rešitelji. Imejte nekaj zaupanja v sodelavce in morda bodo stvari uredili brez vašega posredovanja. Če ste čez leto pridno delali, bodo stvari zdržale tudi, ko vas vmes nekaj časa ni. Zato raje uživajte v zasluženem dopustu brez motilcev, ki si jih prepogosto naložimo kar sami.

Avtor: F. M.

Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)