Kako uporabljati Instagram in ostati normalen

Scenarij verjetno že poznaš: iz dolgčasa si se s telefonom v roki zleknila na kavč. Instagram se je seveda odprl kar sam in že si triinšestdeset fotografij globoko v svojem feedu.

4.3.2018 ob 6:00

instagram_micna_pexel.jpg

Scenarij verjetno že poznaš: iz dolgčasa si se s telefonom v roki zleknila na kavč. Instagram se je seveda odprl kar sam in že si triinšestdeset fotografij globoko v svojem feedu.

Vse lepo in prav, a po desetih minutah sta se zgodili dve stvari. Izgubila si že kar nekaj dragocenega časa in začela si se počutiti slabo. Od kje imajo vsi dovolj denarja za pet enomesečnih dopustov, kako ima ona lahko tako vitek pas, kje najti takšnega fanta, zakaj moj zajtrk ni tako zdrav, kaj delam narobe, oh in vse te družbe najboljših prijateljic, ki se nikoli ne skregajo, zakaj življenja ne morem zamenjati z Gigi Hadid

Ne skrbi, nisi edina, ki te napadejo življenjske dileme in neprijetni občutki, medtem, ko preletavaš utrinke svojih prijateljev, znancev in priljubljenih influencerjev. Že pred časom so ugotovili, da med anksioznostjo in odvisnostjo od socialnih omrežij obstaja močna korelacija, zato so na portalu Buro24/7 objavili nekaj nasvetov, ki bodo gotovo pomagali tudi tebi.

To, da se počutiš neizpolnjeno, je normalno

Nič čudnega ni, da se po enournem scrollanju počutiš, milo rečeno, malce bedno. Kako se ne bi, ravno si svoje možgane zasula z utrinki iz navidezno popolnih življenj tujih ljudi. Naj bodo tvoji dnevi še tako polni, trava na sosedovem vrtu bo vedno bolj zelena in če smo ravno pri prispodobi – tako, kot ima sosed ogromno dela s košnjo in neprestanim zalivanjem svoje zelenice, tudi tisti, ki stojijo za popolnimi fotografijami, Instagramu posvečajo ogromno pozornosti in vanj vlagajo veliko dela in svojega časa.

Zavedaj se, da v resnici gledaš en velik šov

O tem so že spregovorili tudi nekateri influencerji – Instagram je pravzaprav le velika glamurozna predstava s poznanimi igralci. Za eno popolno fotografijo lahko stoji vsaj petdeset spodletelih posnetkov, kup dela v Photoshopu, morda sta vmes posegli celo stilistka in umetnica ličenja.

Dovoli si imeti zasebnost

Verjamemo, da te vsesplošno kričanje in predstavljanje popolnih življenj na Instagramu lahko hitro povleče s seboj, a vedeti moraš, da nisi dolžna z vsemi deliti trgovine, v kateri si kupila svoj nov pulover, niti ti ni treba izdati lokacije svoje najljubše plaže. Zato naslednjič, ko se boš dobila s svojimi prijateljicami, za trenutek odloži telefon in videla boš, da se lahko odlično zabavate, ne da bi vse šale in smeh delile s svetom.

Privošči si digitalni detoks

Ko ugotoviš, da preveč časa preživiš na socialnih omrežjih in zaradi tega nisi niti kanček srečnejša, je čas za detoks. Privošči si odmor od tujih življenj in se osredotoči na svojega. In ker vemo, da je verjetno težko telefon kar zapreti v omaro, si za nekaj časa vsaj izklopi obvestila aplikacij. Ko boš videla, da v resnici ne zamujaš ničesar, ti bo veliko lažje.

Poišči si hobi

Slaba volja in anksioznost izhajata tudi iz pomanjkanja kvalitetno zapolnjenega prostega časa. Če nekaj ur na dan preživiš na telefonu, se boš počutila kot, da si cele dneve noro zaposlena, življenje pa teče mimo tebe. Poišči si hobi in poskusi bolj kvalitetno preživeti svoj prosti čas. Tako boš popolnoma pozabila, da že dve uri nisi osvežila svojega feeda.

Odstranitev prijateljev, zaradi katerih se počutiš slabo, ne bo nujno pomagala

Da ne slediš tistim, za katere veš, da te bodo spravili v slabo voljo, je seveda prav, a na ta način se ne boš nujno znebila slabega občutka, ki ti ga povzroča Instagram. Vedno se bo namreč našel nekdo, ki bo medtem, ko boš ti zmrzovala na avtobusni postaji, preživljal počitnice na Kubi, nekdo, ki si je ravno kupil popolnoma nov outfit in nekdo, ki je danes videti bolje kot ti. Težav se torej ne moreš lotiti tako, da iz življenja odstraniš vse negativne dražljaje, temveč moraš začeti pri sebi. Če veš, da ti okolica povzroča negativne občutke, namesto odmika raje začni krepiti svojo samopodobo.

Avtorica: Ev. N. 
Foto: Pexel


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)