Kako narediti najboljši prvi vtis

Psihologinja z univerze Harvard pojasnjuje, po čem nas drugi ob prvem srečanju najpogosteje sodijo.

22.5.2020 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kako narediti najboljši prvi vtis

To, da je prvi vtis še kako pomemben, že veste. A pozabite na vse nasvete, ki govorijo, da sta za dobrega ključni premišljeno izbrana obleka in širok nasmeh. Kajti zdi se, da se resnična skrivnost tega skriva veliko globlje.

Kot namreč prepričanje Amy Cuddy, profesorice na poslovni šoli Harvard, ki se v svoji karieri že 15 let posveča temu, kaj je pri prvem vtisu (zavedno in nezavedno) res pomembno povzema Reader’s Digest, se večina tedaj, ko pride v interakcijo z nekom, ki ga ne pozna, vpraša dvoje. In sicer: lahko zaupam tej osebi in ali bi lahko spoštoval to osebo.

Obe vprašanji, oziroma odgovora nanju po mnenju psihologinje sporočata, kako topla je oseba in kolikšne kompetence premore.

Zaupanje pred spoštovanjem

Cuddyjeva nadalje opozarja, da zaupanje pri tem igra večjo vlogo, kot spoštovanje in to ne glede na naravo odnosa.

"Če vam nekdo ne more zaupati, z njim praktično ne boste mogli osnovati trdnega odnosa. Naj bo poslovnega ali osebnega. Ravno nasprotno. Nesposobnost zaupati vsadi dvom in prepričanje, da druga stran s sogovornikom manipulira," navaja psihologinja in dodaja: "Topla, zaupanja vredna oseba zbuja spoštovanje in nanjo drugi ne gledajo kot na morebitno grožnjo."

Vendarle tudi videz

Vendar to ni edino, kar pripomore k dobremu prvemu vtisu. Pri njem nedvomno šteje tudi videz. Leta 2017 izvedena študija psihologinje Leslie Zebrowitz z univerze Brandeis je dokazala, da ljudje druge pogosto sodijo po obrazu, telesni pripravljenosti in čustveni stabilnosti.

Skratka: dejstvo je, da na nekatere dejavnike, ki zagotavljajo dober prvi vtis, ni mogoče vplivati, veliko pa je takšnih, na katere lahko. Ko boste torej naslednjič spoznavali nov krog znancev, prijateljev, sodelavcev, skušajte pridobiti njihovo zaupanje. Močan stisk roke vam pri tem zagotovo lahko pomaga.

Preberite še: Česa drugi na vas ne marajo

Morda vas zanima tudi: Kako se urediti za zmenek, da ta ne bo zadnji


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)