Kaj šminkanje pri majhnih deklicah pomeni za njihovo samozavest? To pravijo strokovnjaki

Gotovo si tudi ti kot majhna deklica opazovala svojo mamo in na skrivaj preizkušala njene šminke?

29.8.2021 ob 5:15 | Foto: Anita Patterson/GettyImages | Avtor: E. N.

Kaj šminkanje pri majhnih deklicah pomeni za njihovo samozavest? To pravijo strokovnjaki

Otroci velikokrat oponašajo odrasle. Na ta način se učijo in odraščajo in opazovanje svoje mame, ki se liči pred ogledalom, ni nobena izjema. Majhne deklice si namreč to početje želijo posnemati in tudi same preizkusiti, kako ličila pristajajo njihovim obrazom. Ker ličenje ni tako preprosto, so prvi poizkusi navadno bolj podobni polomiji kot pa lepotičenju, a vse življenje se učimo in nekje je pač treba začeti.

Mnogim staršem pa se poraja vprašanje, ali je majhnim otrokom dovoliti, da se ličijo, vzgojno? Želimo si namreč, da otrokovo nedolžnost in naivnost ohranimo čim dlje, saj je v življenje v odraslem svetu lahko precej naporno in stresno. Je otrokovo prezgodnje ličenje lahko škodljivo za njegovo samozavest?

Ličila spodbujajo kreativnost in skrb zase

Profesorica študij spola Juliet A. Williams je prepričana, da z ličenjem pri zgodnjih letih ni prav nič narobe. Otroci med šminkanjem namreč izražajo svojo kreativnost, hkrati pa spoznavajo tudi sebe in svoje telo. Pomembno pa je, da otroku ob tem početju razložimo, da so ličila le sredstvo, ki nam prinaša zabavo in poudarja naše dobre lastnosti. Poudariti moramo, da ličila nikakor ne določajo naše lastne vrednosti in da smo tudi brez njih kot vsak posameznik čudoviti.

Če otrok kaže zanimanje in radovednost, ko nas opazuje pri kozmetičnih rutinah, je tako pametno, da mu pokažemo, kaj uporabljamo in razložimo, zakaj ''mamica to potrebuje.'' Predvsem pa je pomembno, da otroka naučimo, da je skrb zase pomembna in ga prej kot za ličila navdušimo nad osebno higieno.

Preberite še: Deset čudovitih lastnosti poleti rojenih otrok

Morda vas zanima tudi: Pet načinov, kako po počitnicah uvesti dobro spalno rutino


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)