Kaj se zgodi, ko na fotografiranje nosečnice vkorakata policist in vojak

Profesionalna fotografinja Ines Krivec razkriva anekdoto, ob kateri se bo nasmejala vsaka bodoča mamica.

26.8.2018 ob 4:33

fotografiranje_nosecnica_Ines_krivec.jpg

Nosečnost je eno izmed najlepših življenjskih obdobij in v zadnjih letih je postalo fotografiranje nosečnic pravi hit, saj bodoče mamice s čudovitimi fotografijami ovekovečijo ta poseben čas. A pred fotografiranjem se številne bodoče mamice, ki so preplavljene s hormoni ukvarjajo z najrazličnejšimi vprašanji kot so, 'kaj pa, če ne bom videti dobro'? Kdaj je najbolj primeren čas za fotografiranje rastočega trebuščka in kako se nanj pripraviti smo govorili z izkušeno fotografinjo Ines Krivec, ki je pred svoj objektiv zvabila že številne bodoče mamice in tudi novorojenčke.

Nekatere nosečnice imajo lepo zaobljen trebušček že zelo kmalu, pri drugih pa postane izrazit šele v drugi polovici drugega trimesečja ali celo kasneje. Kdaj je torej najbolj primeren čas za fotografiranje nosečnice?

Gre za eno najbolj pogostih vprašanj, ki se pojavijo v mojem poštnem nabiralniku. Vedeti je potrebno, da je vsaka nosečnost drugačna in vsaka nosečnica drugače prenaša nosečnost. Pri določitvi termina fotografiranja je najbolj pomembno počutje bodoče mamice. V kolikor se nosečnica dobro počuti, je primeren čas za fotografiranje v 35. ali 36. tednu.. Izvedemo ga lahko tudi v 37. tednu, a takrat pravimo, da je to že 'last minute' fotografiranje, saj nikoli ne vemo, kdaj se mali zakladi odločijo zapustiti 'hotel mama'. Naj še dodam, da se nekaterim nosečnicam kar hitro začne nabirat voda, zato se za fotografiranje odločijo prej, in sicer po 30. tednu.

Se mora nosečnica pred fotografiranjem posebej pripraviti? Kaj mora imeti s seboj?

Sama sem ljubiteljica minimalizma, beline, nežnih in svetlih tonov oblačil, zato je ta belina vodilo oz. rdeča nit mojega stila. V studiu so tako na voljo različna oblačila (na primer pregrinjala in obleke), ki so na voljo vsaki nosečnici. Menim, da je na vsakem fotografiranju pomemben portretiranec sam, izstopati mora njegova osebnost in karizma, ne pa trendovska in popisana oblačila. Pred samim fotografiranjem svetujem nosečnicam, da s sabo prinesejo svetlo spodnje perilo in da na ta dan, ne nosijo preveč oprijetih nogavic ali hlač. Vse ostalo lahko dobijo v studiu, lahko pa s sabo prinesejo tudi lastna oblačila, v katerih se dobro počutijo.

S kakšnimi skrbmi se najpogosteje ukvarjajo nosečnice pred fotografiranjem? Se najde kakšna, ki jo skrbi, da ne bo videti dobro ali da si ne bo všeč?

Da, seveda se tudi najde kakšna, ki jo skrbi, kako bo videti njen trebušček ali roke. Verjamem, da ni veliko oseb,( tudi sama sem med temi), ki so radi pred kamero, zato se že pred samim fotografiranjem pogovorimo, kakšne so želje in na kaj moram bit pozorna. Navsezadnje želim, da imajo na to obdobje lepe spomine in prijetno izkušnjo. Povem jim, da so strije, podbradki in kakšen kilogram odveč popolnoma človeški, saj se njihovo telo pripravlja na novo življenje in da se s tem v trenutku, ko bodo dobile otroka v naročje, ne bodo več obremenjevale.

Opažate, da se med bodočimi mamicami pojavlja kakšen poseben trend? Tu imam v mislih čipke, mlečna kopel itd…

Da, tudi mlečne kopeli so zelo priljubljene pri nosečniškem fotografiranju. Predvsem pa so trend čipke, oprijete dolge obleke z krajšo vlečko pa tudi povsem casual kavbojke in nedrčki. Za nosečniška fotografiranja izven studia so vedno bolj priljubljena fotografiranja na samotnih lokacijah izven mest, travnikih, gorah in plažah. Torej na lokacijah, kjer ni veliko motečih dejavnikov in mimoidočih.

Lahko z nami delite kakšno zanimivo anekdoto s fotografiranja?

Nedolgo nazaj sem se z nosečnico in njenih partnerjem odpravila na fotografiranje izven studia. Na lokacijo, ki je meni zelo ljuba, saj že vem, kdaj in kako pada najlepša svetloba. Ta lokacija, oz. travnik se nahaja tik ob meji s Hrvaško, kjer je v neposredni bližini obmejni prehod. Med samim fotografiranjem je prišla policija v spremstvu vojaka, saj so mislili, da smo ilegalci, ki želijo prečkat mejo. No, tokrat je policija poskrbela za dodatno dozo smeha.

Bi še sami kaj izpostavili ali poudarili?

Veseli me to, da se nosečnicam na fotografiranju vedno pogosteje pridružijo tudi bodoči očetje, kar je zelo pohvalno, saj le ti pripomorejo k dobri atmosferi in bodočim mamicam vedno pričarajo nasmeh na obrazih. Tako dobimo tiste spontano ujete trenutke, pristna in iskrena čustva, ki so ključna za prave spomine.

Avtorica: P. Pa.
Foto: Ines Krivec, inesweddings.com


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)