Kaj drugim sporočaš s prekrižanimi rokami

Ne gre vedno za obrambni mehanizem ali zadrego.

20.9.2017 ob 4:15

roke.jpg

Kadar vidite nekoga, ki stoji s prekrižanimi rokami, nikar takoj ne zaključite, da se želi distancirati od vas. Obstaja namreč več razlogov, zakaj vaši sogovorniki ali vi sami večkrat na prsih prekrižate roki. Najpogostejših devet navaja Psychology Today.

Udobje in uteha

Ljudje praviloma  prekrižajo roki, kadar so v družbi in ne tedaj, ko so sami. Zdi se, kot bi skušali objeti sami sebe ter si tako zagotoviti udobje in uteho.

Zmanjševanje stresa

Tisti pod stresom večkrat prekrižajo roki in tako s prsti ene masirajo nadlahtnico druge. To početje je povsem nezavedno ter je pri premagovanju stresa in živčnosti učinkovitejše, kot stiskanje dlani.

Skrivanje negotovosti

Kadar je ženskam nelagodno ob moških pogledih, pogosto na prsih prekrižajo roki. Tako se počutijo v manjši meri izpostavljene. A ne le one, tudi moški tedaj, ko se počutijo negotovo v družbi drugega moškega, storijo enako.

Nervoza in strah

Prekrižani roki posameznikom pomagata obvladovati psihično napetost, nervozo in strah. Ob teh občutkih si ljudje pogosto pomagajo tudi z dotikanjem vratu.

Jeza in frustracije

Mnogi prekrižajo roki, kadar so jezni. Predvsem z namenom, da bi se pomirili. Posebej opazno je to obnašanje pri otrocih. Kadar se razjezijo nad svojim neuspehom ne samo, da prekrižajo roke, temveč tudi stisnejo pesti. Podobno se obnašajo odrasli.

Nezavedno posnemanje sogovornika

Ljudje v pogovoru pogosto posnemajo sogovornika. Opazovanje dveh, ki stojita drug nasproti drugemu s prekrižanimi rokami daja vtis, da se prepirata, vendar gre zgolj za zrcaljenje obnašanja in drže, kar pri obeh zagotavlja določeno stopnjo ugodja.

Občutek moči

Zlasti moški prekrižajo roki in se zravnajo, da bi bili videti višji in mogočnejši. S tem želijo že brez besed pomesti s konkurenco. (Pomislite samo na redarje na takšnih in drugačnih prireditvah). To sicer počnejo tudi ženske, vendar ne tako pogosto.

Želja po izolaciji

Posamezniki včasih roke prekrižajo roki, ker stojijo ob nekomu, ki jim ni všeč ter tako ustvarijo neke vrste oviro oziroma sami sebe izolirajo.

Hladno je

Da, tudi tedaj, ko je hladno, mnogi avtomatsko prekrižajo roki na prsih. Seveda zgolj z namenom, da bi se segreli.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)